logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica step-up boost z mikrokontrolerem - grzanie się tranzystora MOSFET

Vister26 23 Kwi 2017 16:37 2634 2
REKLAMA
  • #1 16431370
    Vister26
    Poziom 8  
    Witam,
    chcę zbudować prostą przetwornicę boost, której napięcie na wyjściu będzie regulowane przy pomocy mikrokontrolera. Oto schemat:
    Przetwornica step-up boost z mikrokontrolerem - grzanie się tranzystora MOSFET
    Zasilanie 12VDC dostarczone z ATX. Sposób sterowania mosfetem zaczerpnąłem z MOSFET w trybie PWM
    Problemem jest powstawanie ogromnych zakłóceń, które powodują trzeszczenie i piszczenie zarówno na cewce jak i w zasilaczu, oraz mocne grzanie się tranzystora nawet bez obciązenia. Z mikrokontrolera podaje sygnał prostokątny o częstotliwości ok. 20kHz i wypełnieniu 20%(tzn przez 20% okresu na bramce jest napięcie). Indukcyjności cewki nie znam, nawinąłem kilkadziesiąt zwojów na toroidalnym rdzeniu o średnicy ok. 25mm, wyciągniętym z zepsutego ATX-a. Jako D2 użyłem dwóch diod prostowniczych połączonych równolegle z połowy mostka prostowniczego.
    Przeczytałem podobny temat, kombinowałem ze zmienianiem wartości rezystorów w układzie, na marne.
    Da się coś na to poradzić bez konieczności projektowania nowego, zupełnie innego układu od zera?
  • REKLAMA
  • #2 16431868
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6076
    Vister26 napisał:
    Jako D2 użyłem dwóch diod prostowniczych połączonych równolegle z połowy mostka prostowniczego.
    Diody w mostkach nie są szybkie nie nadają sie do przetwornic.

Vister26 napisał:
    roblemem jest powstawanie ogromnych zakłóceń, które powodują trzeszczenie i piszczenie zarówno na cewce jak i w zasilaczu,
    Daj duży kondensator elektrolityczny na zasilaniu, blisko układów pobierających prąd impulsowo, przynajmniej zasilacz nie powinien piszczeć.

Vister26 napisał:
    Da się coś na to poradzić bez konieczności projektowania nowego, zupełnie innego układu od zera?
    Układ jest dobry, ale elementy przypadkowe. Ten układ nie przeszedł projektowania, więc projektowanie, jeśli jakieś będzie, to będzie od zera :)
  • #3 16432040
    Vister26
    Poziom 8  
    Co do diody, to dałem takie, bo uznałem że nie jest to element krytyczny a docelowo w prąd na D2 będzie przekraczał 1A. Teraz wlutowałem tam szybką UF4007. Kondensator zamieniłem na wielką krowę 50V 10000uF. Bez najmniejszego efektu. Elementy sugerowane na stronie http://mikrokontrolery.blogspot.com zmieniłem na inne ponieważ mam tylko rezystory 1/4W a moce wydzielone na danych rezystorach przekraczają tą wartość. Może jakieś sugestie co do wartości elementów na schemacie? Niestety w tej chwili nie mogę też wiarygodnie zmierzyć indukcyjności cewki

Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

Rozlutowałem wszystko i posprawdzałem elementy. Okazało się że tranzystory bipolarne się uszkodziły, mimo że nic nie było od nich czuć. Cóż, skutek szybkiego lutowania na pająka. Polutowałem z nowymi elementami i teraz działa przyzwoicie, nic się nie grzeje. Temat uważam za zamknięty.
REKLAMA