logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką obudowę i zasilacz dobrać do PC i czy karta graficzna jest odpowiednia?

KoziSutek 23 Kwi 2017 18:05 1299 28
  • #1 16431622
    KoziSutek
    Poziom 7  
    Witam chciałem wstawić link do swojego komputera jaki zamierzam kupić i prosić o rady. Jaką obudowę tutaj wstawić, czy wybór tego zasilacza jest właściwy oraz pytanie na temat grafiki czy jest sens inwestować własnie w taką. Proszę zatem ogólnie o jakieś porady i pomoc w złożeniu zestawu w tej kwocie z jak największą wydajnością.

Link:
    https://www.morele.net/inventory/info/3A6MAF/
  • #2 16431683
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Podstawowa sprawa to do czego ma ten komputer służyć? Bo "poszalałeś" z katą graficzną ale już RAMu tylko 8GB
  • #3 16431792
    KoziSutek
    Poziom 7  
    lamerb napisał:
    Podstawowa sprawa to do czego ma ten komputer służyć? Bo "poszalałeś" z katą graficzną ale już RAMu tylko 8GB

Głównie do grania, wybrałem te kartę ponieważ GTX 960 nie jest dostępny (meh) i nie wiem czy mają zamiar uzupełniać jego braki. Co do ramu to nie widze problemu aby w niedalekiej przyszłości wymienić go na 16GB
  • #4 16431832
    lamerb
    Poziom 25  
    To ja bym trochę spasował z kartą graficzną (i obudową) a dodał dysk SSD. No i system operacyjny by się przydał ;)
    Swoją drogą to można taki zestaw taniej kupić niż w akurat tym sklepie.
    Wystarczy zerknąć na "znany portal aukcyjny".
  • #5 16431907
    KoziSutek
    Poziom 7  
    lamerb napisał:
    To ja bym trochę spasował z kartą graficzną (i obudową) a dodał dysk SSD. No i system operacyjny by się przydał ;)
    Swoją drogą to można taki zestaw taniej kupić niż w akurat tym sklepie.
    Wystarczy zerknąć na "znany portal aukcyjny".

A zatem jaką kartę i obudowę polecasz jako alternatywę?
  • #6 16431977
    lamerb
    Poziom 25  
    Obudowa to najmniej istotny element i po prostu najtańsza wystarczy. Chyba, że jesteś estetą...
    A karta w tej sytuacji to może lepiej 1050ti za sporo niższą kwotę? Zakładam, że monitor będzie Full HD a nie żaden QUAD skoro budżet taki a nie inny?
  • #7 16432025
    KoziSutek
    Poziom 7  
    lamerb napisał:
    Obudowa to najmniej istotny element i po prostu najtańsza wystarczy. Chyba, że jesteś estetą...
    A karta w tej sytuacji to może lepiej 1050ti za sporo niższą kwotę? Zakładam, że monitor będzie Full HD a nie żaden QUAD skoro budżet taki a nie inny?

boje się o brak miejsca w obudowie dlatego byłbym wdzięczny jakbyś jakąś polecił konkretnie. Może i masz racje z tym 1050Ti

@Edit:
    zmieniłem na coś takiego
    https://www.morele.net/inventory/info/WOfEwy/
  • #8 16432525
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Ja bym wybrał I5-7400 (z zastrzeżeniem, że płyta musi mieć BIOS nie starszy niż z przełomu 2016/2017, w starych wersjach nowy procesor jeszcze nie był obsługiwany), kosztuje podobne pieniądze. Dorzuciłbym też do GTX1060-3GB, ze względu na to, że jest zauważalnie szybsze od 1050Ti, a niewiele droższe (900-1000zł) - na przykład https://www.x-kom.pl/p/335406-karta-graficzna-pci-e-asus-geforce-gtx-1060-dual-3gb-ddr5.html - ewentualnie Radeon RX580-4GB ostatnio się pojawił, warto zobaczyć, czy nie jest dobrą propozycją - https://www.x-kom.pl/p/361348-karta-graficzna...-gigabyte-radeon-rx-580-gaming-4gb-gddr5.html

Pamięć wybrałbym taką - https://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr4-pl...b-2400mhz-cl15-red-gyr2400d464l15s-8g-1073168 - sporo tańsza od Kingstona, a parametry takie same.

Jak starczy budżetu można dorzucić do dysku SSD, skoro będzie dysk na dane to na system wystarczy nawet 120/128GB (~250zł).

Co do obudowy to właściwie ciężko jest dostać jakąś, w której to się wszystko miałoby nie zmieścić. Z najtańszych obudów, które spełniają dobrze swoje zadanie lubię SilentiumPC Regnum RG1, Zalman Z1, Raijintek Arcadia. Brutus M10 wybrany przez Ciebie też wszystko bez problemu pomieści.
  • #9 16432568
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    Podany koszyk (z pierwszego posta) nie istnieje
  • #10 16432593
    dt1
    Admin grupy komputery
    Pewnie dlatego, że Autor zastąpił go w poście #7 innym koszykiem.
  • #11 16432888
    punkwsieci
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Na morelach chyba jeszcze H110 nie mają zaktualizowanych trzeba dokupować aktualizacje BIOS, na esc.pl za to sprzedają H110 już z nowym BIOSem, wtedy lepiej byłoby wziąć tego Asusa dual 1060 3GB, bo 580 mają w wysokiej cenie
  • #13 16433498
    cxzcxz123
    Poziom 32  
    Ocena: 284
    KrzysziuN Człowieku... kopiujesz ten sam zestaw, któryś raz z rzędu. Już Ci kiedyś nawet o nim napisałem: W sugerowanym przez Ciebie zestawie dopłacasz około 140 zł (względem H110) do płyty B250 z czterema slotami ma RAM, a i tak proponujesz pamięć 1x8 GB. Twoje porady to tylko kopiuj-wklej i nic nie wnoszą do dyskusji.

KrzysziuN napisał:

Karta graficzna z postu 8

Jakbyś czytał tematy w których piszesz posty to byś zauważył, że w poście #8 dt1 podlinkował dwie karty graficzne.
  • #14 16433545
    KoziSutek
    Poziom 7  
    dt1 napisał:
    I5-7400 (z zastrzeżeniem, że płyta musi mieć BIOS nie starszy niż z przełomu 2016/2017, w starych wersjach nowy procesor jeszcze nie był obsługiwany)

Zakupienie usługi aktualizacji biosu na morele załatwi problem czy muszę myśleć nad inną płytą? (jestem w tym zielony więc przepraszam jeśli pytanie banalne)

@Edit:
    ma to już jakieś prawo bytu?

Link:
    http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=298426
  • #15 16433564
    cxzcxz123
    Poziom 32  
    Ocena: 284
    KoziSutek napisał:

Zakupienie usługi aktualizacji biosu na morele załatwi problem czy muszę myśleć nad inną płytą?

Tak, usługa aktualizacji załatwi problem. Ale speedy9 czyli gość co prowadzi ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2726546.html
    Pisał kiedyś w innym temacie, że jeśli bierzesz usługę montażu to nie trzeba kupować już usługi aktualizacji BIOS'u. W końcu po złożeniu komputera muszą sprawdzić czy działa i zaktualizować ten BIOS. Druga sprawa jest taka, że płyty wyprodukowane w 2017 powinny już ten BIOS mieć w najnowszej wersji czyli procesor z rodziny Kaby Lake powinien działać bez przeszkód.
  • #16 16433584
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    @KoziSutek Nie bierz usługi "Montaż komponentów" - lepiej jak Ci wszystkie elementy przyjdą w oddzielnie zapakowanych i zabezpieczonych kartonikach.
    Niektórzy mieli problemy ze złożonymi komputerami, i nie wiadomo czy to wina samego złożenia czy może transportu.
    Więc nie specjalnie polecam dokupowania tej usługi.
  • #17 16433587
    KoziSutek
    Poziom 7  
    Zmiana nastąpiła taka, posłuchałem się rad jednak GTX 1060 wybrałem od MSI, ponieważ od Asusa wychodzi drożej na morele, a taniej na esc, a na morele wygodniej mi się składa. Zatem jest jakaś różnica pomiędzy wersją 1060 od MSI i Asusa, że warto brać na esc dla tego asusa czy to już bez większej różnicy?

Link do mam nadzieje ostatecznego koszyka:
    https://www.morele.net/inventory/info/Md0bFa/

atomic99 napisał:
    @KoziSutek Nie bierz usługi "Montaż komponentów" - lepiej jak Ci wszystkie elementy przyjdą w oddzielnie zapakowanych i zabezpieczonych kartonikach.
    Niektórzy mieli problemy ze złożonymi komputerami, i nie wiadomo czy to wina samego złożenia czy może transportu.
    Więc nie specjalnie polecam dokupowania tej usługi.

I tak i tak płacę za nią 1 zł z wykorzystaniem kodu, warto mi potem się męczyć i to składać samemu jak mogę mieć to za symboliczną kwotę?
  • #18 16433610
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    KoziSutek Dorzuć sobie jeszcze do koszyka chłodzenie SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2, wiem że to na wyrost ale będziesz miał chłodno i cicho.

KoziSutek napisał:
    ...I tak i tak płacę za nią 1 zł z wykorzystaniem kodu, warto mi potem się męczyć i to składać samemu jak mogę mieć to za symboliczną kwotę?

Warto, bo komputer będzie "pusty w środku" :)
    https://www.youtube.com/watch?v=1oEBeoj_DvU
  • #19 16433661
    KoziSutek
    Poziom 7  
    atomic99 napisał:

Warto, bo komputer będzie "pusty w środku" :)

Morele zabezpiecza komputer również wewnątrz obudowy.
  • #20 16433849
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jak mi wysyłali to wnętrze obudowy było zabezpieczone błogosławieństwem, lub być może gęstsze powietrze napompowali do środka ;) Innych zabezpieczeń nie widziałem. W każdym razie w środku zabezpieczać go jakoś specjalnie nie trzeba. Wystarczą styropiany na zewnątrz obudowy i gruby karton.
  • #21 16434068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 16434529
    KoziSutek
    Poziom 7  
    Czyli ostateczne podsumowanie, najlepsza konfiguracja jaką mogę złożyć w tej cenie to będzie to?

https://www.morele.net/inventory/info/Md0bFa/

Czy jeszcze jakieś porady jak oszczędzić lub co zmienić, bo nie chce potem myśleć ciągle, że mogłem zrobić tak i tak i mieć wydajniejszy komputer w tej samej cenie,
  • #23 16434715
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wygląda OK. Jak bierzesz montaż to aktualizacji BIOSu nie musisz zdaje się brać. Sklep składając komputer powinien go uruchomić i wysłać Ci działający zestaw, jeśli będzie konieczna aktualizacja teoretycznie powinien Ci ją zrobić.
  • #25 16544901
    KoziSutek
    Poziom 7  
    Odświeżam temat, ponieważ mam problem. Wyszło tak nie inaczej, że komputer mogę zamówić dopiero dzisiejszego dnia. Zmieniłem grafikę na GTX 1060 6GB i zamknąłem się w lekko ponad 3000 złociszy. Ale ta grafika od Gigabyta, która kosztowała tylko 1100 zł już nie jest dostępna i nie zapowiada się, że będzie. Tak samo jak radeon, którego polecił kolega wyżej. Jakieś pomysly czym zapchać tą dziurę? Ponieważ obawiam się, że ten GTX 1050Ti będzie trochę za słaby.

https://www.morele.net/inventory/info/i4zAra/
  • #26 16544933
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    Dzwonic po sklepach i pytac, szukac na allegro itp. Jest problem od jakiegos czasu, bo karty graficzne poszly do koparek kryptowaluty
  • #27 16544963
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 16545026
    KoziSutek
    Poziom 7  
    No dobra, więc pozostaje mi czekać grzecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej wyboru obudowy, zasilacza oraz karty graficznej do swojego komputera, głównie do gier. W dyskusji podkreślono, że obudowa nie jest kluczowym elementem, a wystarczy najtańsza opcja, chyba że estetyka ma znaczenie. Zasugerowano, aby zamiast drogiej karty graficznej GTX 960 rozważyć tańsze alternatywy, takie jak GTX 1050 Ti lub GTX 1060, które oferują lepszą wydajność w stosunku do ceny. Użytkownik został również poinformowany o konieczności aktualizacji BIOS płyty głównej, aby obsługiwała nowoczesne procesory. Wskazano na możliwość zakupu komponentów w różnych sklepach, aby zaoszczędzić. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na GTX 1060 6GB, ale napotkał problemy z dostępnością kart graficznych na rynku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA