Witam chciałem wstawić link do swojego komputera jaki zamierzam kupić i prosić o rady. Jaką obudowę tutaj wstawić, czy wybór tego zasilacza jest właściwy oraz pytanie na temat grafiki czy jest sens inwestować własnie w taką. Proszę zatem ogólnie o jakieś porady i pomoc w złożeniu zestawu w tej kwocie z jak największą wydajnością.
Podstawowa sprawa to do czego ma ten komputer służyć? Bo "poszalałeś" z katą graficzną ale już RAMu tylko 8GB
Głównie do grania, wybrałem te kartę ponieważ GTX 960 nie jest dostępny (meh) i nie wiem czy mają zamiar uzupełniać jego braki. Co do ramu to nie widze problemu aby w niedalekiej przyszłości wymienić go na 16GB
To ja bym trochę spasował z kartą graficzną (i obudową) a dodał dysk SSD. No i system operacyjny by się przydał Swoją drogą to można taki zestaw taniej kupić niż w akurat tym sklepie.
Wystarczy zerknąć na "znany portal aukcyjny".
To ja bym trochę spasował z kartą graficzną (i obudową) a dodał dysk SSD. No i system operacyjny by się przydał Swoją drogą to można taki zestaw taniej kupić niż w akurat tym sklepie.
Wystarczy zerknąć na "znany portal aukcyjny".
A zatem jaką kartę i obudowę polecasz jako alternatywę?
Obudowa to najmniej istotny element i po prostu najtańsza wystarczy. Chyba, że jesteś estetą...
A karta w tej sytuacji to może lepiej 1050ti za sporo niższą kwotę? Zakładam, że monitor będzie Full HD a nie żaden QUAD skoro budżet taki a nie inny?
Obudowa to najmniej istotny element i po prostu najtańsza wystarczy. Chyba, że jesteś estetą...
A karta w tej sytuacji to może lepiej 1050ti za sporo niższą kwotę? Zakładam, że monitor będzie Full HD a nie żaden QUAD skoro budżet taki a nie inny?
boje się o brak miejsca w obudowie dlatego byłbym wdzięczny jakbyś jakąś polecił konkretnie. Może i masz racje z tym 1050Ti
Jak starczy budżetu można dorzucić do dysku SSD, skoro będzie dysk na dane to na system wystarczy nawet 120/128GB (~250zł).
Co do obudowy to właściwie ciężko jest dostać jakąś, w której to się wszystko miałoby nie zmieścić. Z najtańszych obudów, które spełniają dobrze swoje zadanie lubię SilentiumPC Regnum RG1, Zalman Z1, Raijintek Arcadia. Brutus M10 wybrany przez Ciebie też wszystko bez problemu pomieści.
Na morelach chyba jeszcze H110 nie mają zaktualizowanych trzeba dokupować aktualizacje BIOS, na esc.pl za to sprzedają H110 już z nowym BIOSem, wtedy lepiej byłoby wziąć tego Asusa dual 1060 3GB, bo 580 mają w wysokiej cenie
KrzysziuN Człowieku... kopiujesz ten sam zestaw, któryś raz z rzędu. Już Ci kiedyś nawet o nim napisałem: W sugerowanym przez Ciebie zestawie dopłacasz około 140 zł (względem H110) do płyty B250 z czterema slotami ma RAM, a i tak proponujesz pamięć 1x8 GB. Twoje porady to tylko kopiuj-wklej i nic nie wnoszą do dyskusji.
KrzysziuN napisał:
Karta graficzna z postu 8
Jakbyś czytał tematy w których piszesz posty to byś zauważył, że w poście #8 dt1 podlinkował dwie karty graficzne.
I5-7400 (z zastrzeżeniem, że płyta musi mieć BIOS nie starszy niż z przełomu 2016/2017, w starych wersjach nowy procesor jeszcze nie był obsługiwany)
Zakupienie usługi aktualizacji biosu na morele załatwi problem czy muszę myśleć nad inną płytą? (jestem w tym zielony więc przepraszam jeśli pytanie banalne)
Zakupienie usługi aktualizacji biosu na morele załatwi problem czy muszę myśleć nad inną płytą?
Tak, usługa aktualizacji załatwi problem. Ale speedy9 czyli gość co prowadzi ten temat:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2726546.html Pisał kiedyś w innym temacie, że jeśli bierzesz usługę montażu to nie trzeba kupować już usługi aktualizacji BIOS'u. W końcu po złożeniu komputera muszą sprawdzić czy działa i zaktualizować ten BIOS. Druga sprawa jest taka, że płyty wyprodukowane w 2017 powinny już ten BIOS mieć w najnowszej wersji czyli procesor z rodziny Kaby Lake powinien działać bez przeszkód.
@KoziSutek Nie bierz usługi "Montaż komponentów" - lepiej jak Ci wszystkie elementy przyjdą w oddzielnie zapakowanych i zabezpieczonych kartonikach.
Niektórzy mieli problemy ze złożonymi komputerami, i nie wiadomo czy to wina samego złożenia czy może transportu.
Więc nie specjalnie polecam dokupowania tej usługi.
Zmiana nastąpiła taka, posłuchałem się rad jednak GTX 1060 wybrałem od MSI, ponieważ od Asusa wychodzi drożej na morele, a taniej na esc, a na morele wygodniej mi się składa. Zatem jest jakaś różnica pomiędzy wersją 1060 od MSI i Asusa, że warto brać na esc dla tego asusa czy to już bez większej różnicy?
@KoziSutek Nie bierz usługi "Montaż komponentów" - lepiej jak Ci wszystkie elementy przyjdą w oddzielnie zapakowanych i zabezpieczonych kartonikach.
Niektórzy mieli problemy ze złożonymi komputerami, i nie wiadomo czy to wina samego złożenia czy może transportu.
Więc nie specjalnie polecam dokupowania tej usługi.
I tak i tak płacę za nią 1 zł z wykorzystaniem kodu, warto mi potem się męczyć i to składać samemu jak mogę mieć to za symboliczną kwotę?
Jak mi wysyłali to wnętrze obudowy było zabezpieczone błogosławieństwem, lub być może gęstsze powietrze napompowali do środka Innych zabezpieczeń nie widziałem. W każdym razie w środku zabezpieczać go jakoś specjalnie nie trzeba. Wystarczą styropiany na zewnątrz obudowy i gruby karton.
Co do obudowy to właściwie ciężko jest dostać jakąś, w której to się wszystko miałoby nie zmieścić. Z najtańszych obudów, które spełniają dobrze swoje zadanie lubię SilentiumPC Regnum RG1, Zalman Z1, Raijintek Arcadia. Brutus M10 wybrany przez Ciebie też wszystko bez problemu pomieści.
Zamiast RG1 proponowałbym RG2. Tylko 20 złotych więcej, a różnica olbrzymia.
Czy jeszcze jakieś porady jak oszczędzić lub co zmienić, bo nie chce potem myśleć ciągle, że mogłem zrobić tak i tak i mieć wydajniejszy komputer w tej samej cenie,
Wygląda OK. Jak bierzesz montaż to aktualizacji BIOSu nie musisz zdaje się brać. Sklep składając komputer powinien go uruchomić i wysłać Ci działający zestaw, jeśli będzie konieczna aktualizacja teoretycznie powinien Ci ją zrobić.
Odświeżam temat, ponieważ mam problem. Wyszło tak nie inaczej, że komputer mogę zamówić dopiero dzisiejszego dnia. Zmieniłem grafikę na GTX 1060 6GB i zamknąłem się w lekko ponad 3000 złociszy. Ale ta grafika od Gigabyta, która kosztowała tylko 1100 zł już nie jest dostępna i nie zapowiada się, że będzie. Tak samo jak radeon, którego polecił kolega wyżej. Jakieś pomysly czym zapchać tą dziurę? Ponieważ obawiam się, że ten GTX 1050Ti będzie trochę za słaby.
Na Twoim miejscu nic bym nie robił i czekał na rozwój wydarzeń. Karty będą dostepne w lipcu, ale drogie i to mocno. Np RX580 za ponad 2 tysiące.
Jedyna nadzieja, że nowe karty nVidii do kopania okażą sie dobre, to używki na allegro bedą po 8 -9 stówek (1060 6GB) i jakieś 7 - 8 stówek za RXy. W sumie nowe karty, więcnich zużyciem bym sie nie przejmował, bo takowe nie istnieje.
Pozdrawiam.
✨ Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej wyboru obudowy, zasilacza oraz karty graficznej do swojego komputera, głównie do gier. W dyskusji podkreślono, że obudowa nie jest kluczowym elementem, a wystarczy najtańsza opcja, chyba że estetyka ma znaczenie. Zasugerowano, aby zamiast drogiej karty graficznej GTX 960 rozważyć tańsze alternatywy, takie jak GTX 1050 Ti lub GTX 1060, które oferują lepszą wydajność w stosunku do ceny. Użytkownik został również poinformowany o konieczności aktualizacji BIOS płyty głównej, aby obsługiwała nowoczesne procesory. Wskazano na możliwość zakupu komponentów w różnych sklepach, aby zaoszczędzić. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na GTX 1060 6GB, ale napotkał problemy z dostępnością kart graficznych na rynku. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.