Witam wszystkich. Dzień dobry. Mam pewien problem w zlokalizowaniu usterki w Passacie b6 1.9 BLS. Problem dotyczy błędu czujnika g40 wałka rozrządu. Klient trafił do mnie po wymianie kpl. sprzęgła i po jakimś tygodniu powiedział że auto zaczęło ciężko palić. Faktycznie trzeba kręcić około 3s. Jest stały błąd 00833 G40 impulsable signal (pisze z pamięci). Wymieniłem więc czujnik g40 i nic, wymieniłem uszczelniacz z pierścieniem impulsowym za dwumasą i nic, podniesione dawki startowe na mapie (KESS, WINOLS) i nic. Z obserwacji widzę ze VCDS w silniku w grupie 4 i w 4 okienku pokazuje 0,0 niezależnie jak przestawię kółko rozrządu. Klient podpowiada mi ze problem zaobserwował jak próbował pewnego razu odpalić i przy kręceniu usłyszał mocny grzmot, stukniecie i podobno od tego momentu ciężko pali. Załączam jeszcze foto z oscyloskopu obu czujników wału i wałka i proszę o potwierdzenie czy widać brak synchronizacji i odpowiedź na pytanie czy jest to możliwe że koło pasowe od strony rozrządu jest przestawione (brak klina) może powodować taki błąd. Dodam że ustawienie rozrządu sprawdziłem i jest ok.
poprawiłem na b6...dzieki uwadze
poprawiłem na b6...dzieki uwadze