logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer resetuje się po odpięciu GPU i uruchomieniu na zintegrowanej grafice

Baross 24 Kwi 2017 02:07 942 14
REKLAMA
  • #1 16432587
    Baross
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam. Od jakiegoś czasu zaczęły pojawiać się blue screeny, później artefakty. Dziś kres wytrzymałości osiągnęła moja karta graficzna. Zawsze jak pokazywały mi się artefakty resetowałem komputer raz, czasem kilka razy aż artefakty znikały, dziś niestety żadne resety już nie pomagały. Odpiąłem GPU z portu PCIe i po prostu uruchomiłem komputer na zintegrowanej karcie graficznej, od tego czasu komputer samoistnie resetuje się (tzn. wyłącza i włącza ponownie samoistnie). Czasami reset następuje przy ładowaniu Windowsa, czasami można normalnie użytkować komputer przez kilka minut. Nie pomogło wyjęcie i ponowne włożenie baterii BIOSu, nie pomogła zamiana przycisków power na reset, nie pomogła zmiana kabla zasilającego. Tak jak pisałem wcześniej, komputer był bardzo często resetowany. Mogło to spowodować jakieś usterki w zasilaczu, etc.? Dodam, że również od jakiegoś czasu czas systemowy chodził jak chciał, często po prostu zacinał się i pokazywał złą godzinę.

Zasilacz: Chieftec 650w
    Mobo: AsRock Z77 Pro 3

Sprawdzałem temperatury HWMonitor i nie zauważyłem niczego szczególnego. CPU max 50 stopni, przy czym średnia to około 38-40 stopni.

W trybie awaryjnym problem resetu nie występuje, więc chyba usterka zasilacza odpada?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16432607
    janekpc
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Czasami problemy z restującym sie komputerem powodują problemy z kondensatorami na płycie bądź w zasilaczu, sprawdź wizualnie czy żaden z kondensatorów nie wyglada na wylany bądź wybrzuszony.
  • REKLAMA
  • #3 16432959
    Baross
    Poziom 7  
    Żaden z kondensatorów wizualnie nie wygląda na wylany lub wybrzuszony.
  • #4 16433039
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2052
    Witam,
    Zaraz koledzy poprosza o pelna specyfikacje komputera, wykonaj testy dysku i pamieci w minimalnej dzialajacej konfiguracji.
    Podejzewam podobnie jak poprzednik "suche" kondensatory, niektore gdy zaczynaja wysychac nie wykazuja objawow spuchniecia czy pekniec. Sprawdz zarowno plyte jak i zasilacz.
    Jezeli masz bluescreen to zapisz kody bledu - one naprowadza cie na zrodlo bledu.
    Jezeli masz mozliwosc to sprawdz komputer z innym zasilaniem i karta graficzna, mozesz odpalic linuxa live z USB i czy on bedzie sie wieszal.
    Pozdrawiam
  • #5 16433618
    Baross
    Poziom 7  
    CPU: Intel Core i-7 2600k podkręcony na 4,2ghz
    GPU: Aktualnie integra z procesora, jutro dostanę nową kartę.
    Mobo: AsRock Z77 Pro3
    SSD: Micron 128gb
    HD: Western Digital Caviar Blue 1TB
    RAM: Crucial 2x8gb

Wykonałem dziś aktualizacje BIOS-u a dokładniej UEFI, po czym komputer śmigał bez resetu około 4h. Później przy oglądaniu filmu na Youtube znów się zresetował po czym nie wykrywało dysku SSD. Poodpinałem wszystkie kable z obu dysków, wpiąłem w inne wejścia na Mobo i dalej było to samo - wykrywało tylko HDD. Następnie włożyłem płytkę z Windowsem, chciałem go zainstalować na HDD ale niestety nie mogę go zformatować ze względu na dane na nim. Wyjąłem DVD z Windowsem i nagle SSD znów zaczął być wykrywany...

Blue screenów nie mam, komputera jak sprawdzić z innym zasilaniem też nie mam jak.

Edit: Sprawdziłem SSD programi HDTune oraz SSDLife - oba nie znalazły zastrzeżeń.

Dodam, że problem resetów zaczął się odkąd moje poprzednie GPU padło. Być może po prostu układ GPU w procesorze również jest zepsuty albo jakieś sterowniki pozostałe po Radeonie dają o sobie znać.
  • #6 16433781
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    DDU
    http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
    To posprząta ci sterowniki. Możesz profilaktycznie usunąć wszystkie i ponownie zainstalować te od IntelHD
    Jak masz czym sprawdź baterie CMOS - jak nie masz czym sprawdzić to albo kup miernik albo kup nową baterie CR2032 i podmień. Skoro nie trzymał godziny to możliwe że bateria pada.
    Usuń OC procesora... Chyba logiczne nie skoro nie działa sprzęt to coś może być na rzeczy.

Daj screen wszystkiego z HWiNFO w trybie sensor only zrobiony po 5 minutowym teście power supply w OCCT. Daj screen z każdej zakładki CPU-Z.
  • #7 16434614
    Baross
    Poziom 7  
    Posprzątałem stery, zobaczymy jak będzie. Baterii nie mam czym sprawdzić, wczoraj resetowałem BIOS właśnie wyjmując na kilka minut baterię, od tego czasu zegar chodzi tak jak powinien.

OC procesora zostało usunięte po wyjęciu baterii, mimo to komputer nadal się resetował, więc to nie wina tego.

SSy:
    https://s17.postimg.org/san3e27wv/image.png
    https://s17.postimg.org/p52hnupan/image.png
    https://s17.postimg.org/mp59nqwlr/image.png

Gdzie znajdują się te zakładki CPU-Z? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 16434662
    310artur
    Poziom 43  
    CPU-Z to program i ma zakładki jak CPU memory czy SPD ;)

Screeny z HWiNFO miały być po teście power supply w OCCT ale HWiNFO musi być otwarte w czasie tego testu. Inaczej nie zbiera wartości maksymalnych. Choć w idle wygląda to dobrze.
  • #9 16434690
    Baross
    Poziom 7  
    Komputer pracował przez 2 godziny bez resetu po czym resety jak już się zaczęły to mają miejsce dosłownie chwilę po starcie systemu. Zauważyłem, że jeśli komputer długo jest wyłączony to później można chwile na nim w spokoju popracować. Na razie nie jestem w stanie wykonać ponownie testu z OCCT i wrzucić ssów bo pewnie za chwile go zresetuje. Postaram się wrzucić rano. Chociaż tak jak mówię, ja teraz procesora nie obciążam praktycznie w ogóle bo czym go mogę obciążyć jeśli przeglądam tylko internet. W OCCT pokazuje maksymalną temperaturę rdzenia 40 stopni, więc myślę, że przegrzewający się CPU można wykluczyć.
  • #11 16434711
    Baross
    Poziom 7  
    Jest taka opcja, że grafika z procesora nie wydala? Jest to dziwne bo problem zaczął się dokładnie od tego momentu, kiedy wyjąłem padniętą kartę graficzną.

Udało mi się zrobić SSy po teście power suply:

https://s23.postimg.org/3x703o5zf/image.png
    https://s23.postimg.org/kyzu5rkuj/image.png
    https://s23.postimg.org/uxkss8ua3/image.png

SS z CPU-Z:

https://s2.postimg.org/s5q9v34xl/image.png
  • #12 16434737
    310artur
    Poziom 43  
    Wszystko jest możliwe tym bardziej że tu nic złego nie widać.
    Będzie ciężko coś wymyślić bez podmiany. Zacząłbym od innego zasilacza. Na jakiejś dystrybucji live linuksa też sprawdź to ostatecznie system i pośrednio dysk wykluczysz.
    Nic więcej mi do głowy nie przychodzi.
  • #13 16434848
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Czasami wyłączenie komputera z zasilania powoduje to, że po włączeniu pracuje poprawnie przez kilka chwil. Częstym tego powodem są wyschnięte kondensatory w zasilaczu bądź na płycie głównej.
  • #14 16436159
    310artur
    Poziom 43  
    Tak też bym szukał ale na płycie same polimerowe a płyta nie jest stara. Więc tylko w zasilaczu mogły by te kondensatory być. Stąd najłatwiej od podmiany zasilacza wyjść. Autor miernika nie ma a na domiar złego program pokazuje stabilne napięcia - miernik też pokaże stabilne... Pulsacji i tak miernikiem nie zbadamy.
    Jedyny inny trop to ta umierająca karta (co umarła). Tylko sam nie wiem jak umierająca karta mogła coś uszkodzić. Już prędzej to zasilacz ją uszkodził jak szukać tu związku.
  • REKLAMA
  • #15 16437244
    Baross
    Poziom 7  
    Wygląda na to, że problem leżał po stronie grafiki. Po podłączeniu nowej karty graficznej wszystko jest w porządku. Dziękuję za chęć pomocy, pozdrawiam. :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który resetuje się po odłączeniu karty graficznej (GPU) i uruchomieniu na zintegrowanej grafice. Problemy zaczęły się od blue screenów i artefaktów na GPU, co doprowadziło do jego uszkodzenia. Po odłączeniu GPU komputer resetuje się samoczynnie, co może wskazywać na problemy z zasilaczem lub kondensatorami na płycie głównej. Użytkownik przeprowadził kilka testów, w tym aktualizację BIOS-u oraz sprawdzenie dysków SSD i HDD, które nie wykazały błędów. Po wymianie zasilacza i podłączeniu nowej karty graficznej problem został rozwiązany, a komputer działał poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA