logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdo 4 bolce, urządzenie na 5 bolców

Micchaleq 24 Kwi 2017 11:34 136548 7
  • #1 16432994
    Micchaleq
    Poziom 9  
    Ocena: 33
    Dzień dobry,

Takie tematy na pewno już istnieją a ja jedynie piszę aby się upewnić. Otóż w domu mam dwa gniazda siłowe, jedno na płaskie bolce z czego jeden pod skosem, a drugie na okrągłe bolce, przy czym to jest na 4. Planuję zakup urządzenia na siłę ale zastanawiam się nad dwiema kwestiami.

Czy zlecić jakiemuś elektrykowi zmianę gniazda czy lepiej przerobić wtyk urządzenia z 5 na 4 bolce?

Gniazdo 4 bolce, urządzenie na 5 bolców

Po powyższym zdjęciu wnioskuję, że wystarczy albo odpiąć ten przewód N albo go połączyć z PE ( mowa o przewodzie z urządzenia ).
    W sumie teraz tak myślę, że i tak nie mam w gnieździe tego 5 przewodu więc zmiana samego gniazda nic mi nie da bo ten wtyk N będzie albo połączony albo w ogóle nie będzie reagował. Dodatkowo w miejscu w którym znajduje się to zdjęcie (instrukcja podłączenia spawarki) zalecane jest aby N nie łączyć PE. Czyli wychodzi na to, że najlepiej jak on jest wolny.

Nie jestem elektrykiem więc proszę jedynie o poradę co lepiej zrobić aby było dobrze i bezpiecznie.
  • #2 16433117
    leisik
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam.
    Przerabianie wtyku 5-cio bolcowego na 4 nie jest wskazane ,chyba że masz pewność, że w tym urządzeniu nie jest wykorzystywany ten bolec-.N .W drugą stronę można ,po prostu nie wykorzystujesz końcówki N
  • #3 16433835
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    Micchaleq napisał:
    czy lepiej przerobić wtyk urządzenia z 5 na 4 bolce

Gniazda wymienić na 5 bolcowe.
    Micchaleq napisał:
    Czy zlecić jakiemuś elektrykowi zmianę gniazda

Może to będzie lepiej. Bo musisz wymienić kable do nowych gniazd na 5 żyłowe.
  • #4 16433979
    Micchaleq
    Poziom 9  
    leisik napisał:

Kolego czy wolno zmieniać rodzaj wtyczki zaprojektowany przez wytwórcę maszyny.
    Moderator Krzysztof Reszka

Nie wiem czy można czy też nie, ale zdjęcie które wkleiłem jest z instrukcji obsługi spawarki więc wychodzi na to, że producenci na to pozwalają. Ja chcę kupić urządzenie z silnikiem 2.2 lub max 3kw nie wiem czy to ma znaczenie, ale chyba nie jest to jakaś super wielka i wymagająca maszyna.
  • #5 16434039
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3846
    Jest bardzo wielka i bardzo wymagająca. Bo wymaga styku PE. . Twoja instalacja nie spełnia tego wymogu. Instalacja do przeróbki i będziesz mógł bezpiecznie korzystać z urządzenia.

Dodano po 1 [minuty]:

Masz mieć gniazdo na pięć bolcow i papier od tego kto to montował
  • #6 16434048
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    Micchaleq napisał:
    Nie wiem czy można czy też nie, ale zdjęcie które wkleiłem jest z instrukcji obsługi spawarki

Fakt przeoczyłem informację o zdjęciu, wymienił by tylko te gniazdo na nowe z okrągłymi bolcami.
  • #7 16434433
    Micchaleq
    Poziom 9  
    Krzysztof Reszka napisał:
    Micchaleq napisał:
    Nie wiem czy można czy też nie, ale zdjęcie które wkleiłem jest z instrukcji obsługi spawarki

Fakt przeoczyłem informację o zdjęciu, wymienił by tylko te gniazdo na nowe z okrągłymi bolcami.

Tzn. ja w domu mam dwa gniazda. Jedno 32A a te stare płaskie bolce (4) oraz 16A na okrągłe bolce (również 4). Te 32A i 16A to nie mam pojęcia dlaczego są te gniazda inne i jakie są tego różnice, ale takie dostałem informacje od poprzedniego właściciela. Nie mniej jednak na pionie słyszałem że mamy 25A natomiast w skrzynce mam korki 20A.

Dobra co by nie było zadzwonię po elektryka aby sprawdził to gniazdo i tyle. Nie mniej jednak dziwne jest to, że producenci urządzeń z silnikami 3 fazowymi pozwalając na podłączanie z PE bez N.

Z tego co widzę to w obecnym gnieździe brakuje mi przewodu neutralnego N ( chyba że się mylę).
  • #8 16434468
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1254
    Co w tym dziwnego że producenci wypuszczają urządzenia które nie potrzebują zacisku N? W tym przypadku zacisk PE jest bardziej wymagany niż N. Jeżeli układ sterowania jest na 400V to N nie jest ci wcale potrzebne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość przerobienia wtyku urządzenia z 5 bolców na 4 bolce oraz o konieczność zmiany gniazda siłowego. W odpowiedziach podkreślono, że przerabianie wtyku nie jest zalecane, chyba że użytkownik ma pewność, że bolec N nie jest wykorzystywany. Zdecydowana większość uczestników dyskusji sugeruje wymianę gniazda na 5-bolcowe, co wymaga również zmiany instalacji na 5 żyłową. Użytkownik zauważa, że w jego instalacji brakuje przewodu neutralnego N, co może być problematyczne, zwłaszcza przy urządzeniach wymagających styku PE. Wskazano, że producenci urządzeń mogą dopuszczać podłączenie bez przewodu N, jeśli układ sterowania działa na 400V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA