logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe Logo! 8 jak dodać moduły rozszerzeń ??

Schnapsik 24 Kwi 2017 19:51 21204 14
  • #1 16433978
    Schnapsik
    Poziom 8  
    Witam !!!

Dostałem po koledze w spadku maszynę do zaprogramowania na nieszczęsnym Logo ! 8 , oprogramowanie Logo Soft Comfort 8.1

Nie mogę lub nie wiem jak dodać (do tej pory korzystałem jedynie ze stepa7 i TIA) moduł rozszerzeń DM 16 24R. Jak widać na obrazku moduł znajduję się w stopie.

Poniżej zamieszczam screena z logo soft comfort. Jak widać po kliknięciu Add device nie mogę dodać modułów DI,DO. Nie wiem czy do modułów powinna być jakaś płyta z bibliotekami do wgrania, choć ja żadną płytą nie dysponuje, czy też może można pobrać z neta bibliotekę zew. modułów.

Bardzo proszę o jakiś trop, pomoc.

Dzięki z góry
  • #2 16434144
    arek.m
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Witam
    wydaje mi się że moduły nie są ze sobą połączone, na górze modułów są takie przesuwki ze strzałką, trzeba je przesunąć w lewo, trzeba sprawdzić czy zaślepki są zdjęte z boków modułów.
    W programie nic się nie dodaje tylko liczy się wyjścia i wejścia.
  • #3 16434445
    Schnapsik
    Poziom 8  
    Dzięki Arek.m za odpowiedź.
    Z tymi zasuwakami możesz mieć rację ale drugi problem który znalazłem to wyczytałem że Logo obsługuje do 24DI i 16DO a ja mam 4 razy DM 16 24R, czyli mam defacto 32 DI...

Tu chyba jest główny problem
  • #4 16440923
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    @Schnapsik Można i ten problem rozwiązać :)
    Ale nie wiem czy ma sens. Po prostu dodajesz jeszcze jedno logo i łączysz je ze sobą master, slave i wtedy maser steruje slave a ten wyjściami :)
    Kiedyś tak robiłem jak wchodziło logo7.

• #5 16440930
    kracek2
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam
    LOGO 8 obsługuje 20 wyjść cyfrowych oraz 24 wejścia (jako pojedynczy przekaźnik)
    Te szare wsuwki muszą być przesunięte w lewo.
    Każdy nowy program w Logo Soft Comfort ma od razu do dyspozycji maksymalną konfigurację we/wy i analogów. Wybiera się to z zakładki po wybraniu wejścia lub wyjścia
  • #6 16441350
    Schnapsik
    Poziom 8  
    Dokładnie tak jak pisze kracek2. Szare suwaki nie były przesunięte, za dużo modułów było dołączonych.

Popak, widziałem ten filmik. Obeszło się bez tego, ale zastanawia mnie jedno. Czy tworząc część programu jako Diagram1 a potem drugą część sterowania na Diagram2, mogę obie karty wgrać do PLC? Czy wówczas w PLC znajdą się bloki z dwóch diagramów ?

• #7 16442069
    kracek2
    Poziom 13  
    Diagram1 to jest program dla jednego LOGO
    Diagram2 jest dla drugiego.
    Wykorzystywane jest to jeżeli pracują w sieci i można się łatwo przełączać między programami
  • #8 16442667
    Schnapsik
    Poziom 8  
    Dziekuje !!
  • #9 16445223
    hemicznyali
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Popak napisał:
    Można i ten problem rozwiązać
    Ale nie wiem czy ma sens. Po prostu dodajesz jeszcze jedno logo i łączysz je ze sobą master, slave i wtedy maser steruje slave a ten wyjściami

Popak napisał:
    Kiedyś tak robiłem jak wchodziło logo7.

Łącząc dwa moduły w konfiguracji Master-Slave napewno nie zwiększysz ilości dostępnych wejść i wyjść.
    Gdybyś to robił, to byś o tym wiedział.
  • #10 16445854
    Popak
    Moderator na urlopie...
    hemicznyali napisał:
    Łącząc dwa moduły w konfiguracji Master-Slave napewno nie zwiększysz ilości dostępnych wejść i wyjść.
    Gdybyś to robił, to byś o tym wiedział.

A niby dlaczego nie zwiększę?
    Fakt komunikacja jest jednostronna czyli tylko master steruje slave, odwrotnie nie da rady.
    Nie mam dwóch logo wiec pokaże to w symulatorze i wyjścia spokojnie się rozszerzy. Zrobiłem na szybko prosty programik pokazujący jak można tego dokonać dodając dodatkowo cztery wyjścia na sterowniku slave. W sumie mamy 20 wyjść w masterze i cztery w slave. W sumie 24 wyjścia.
    Są ograniczenia i jestem tego świadom ale to też zależy od programu i tego czego oczekujemy, ale wyjścia można spokojnie rozszerzy dodając kolejny sterownik.
    Kto tego nie robił?

Link do filmiku:
    https://youtu.be/qWvkBwSEcws

Ps. Może ponownie masz problem z programem jak frankcastel?
    A może to ciągle ta sama osoba? ;)
  • #11 16445936
    hemicznyali
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Popak napisał:

A niby dlaczego nie zwiększę?
    Fakt komunikacja jest jednostronna czyli tylko master steruje slave, odwrotnie nie da rady.
    Nie mam dwóch logo wiec pokaże to w symulatorze i wyjścia spokojnie się rozszerzy. Zrobiłem na szybko prosty programik pokazujący jak można tego dokonać dodając dodatkowo cztery wyjścia na sterowniku slave. W sumie mamy 20 wyjść w masterze i cztery w slave. W sumie 24 wyjścia.
    Są ograniczenia i jestem tego świadom ale to też zależy od programu i tego czego oczekujemy, ale wyjścia można spokojnie rozszerzy dodając kolejny sterownik.
    Kto tego nie robił?

Link do filmiku:
    https://youtu.be/qWvkBwSEcws

Ps. Może ponownie masz problem z programem jak frankcastel?
    A może to ciągle ta sama osoba?

Dlatego że musisz się nauczyć czytać ze zrozumieniem szczególnie tego co sam napisałeś.
    Filmik pokazuje komunikację Master-Master.
    Reszty nie będę komentował.
  • #12 16446007
    Popak
    Moderator na urlopie...
    hemicznyali napisał:

Dlatego że musisz się nauczyć czytać ze zrozumieniem szczególnie tego co sam napisałeś.
    Filmik pokazuje komunikację Master-Master.
    Reszty nie będę komentował.

Co za spaniała i merytoryczna wypowiedź tak jak tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3241843.html
    Ja też nie będę reszty komentował.
    Przynajmniej w tej kwestii się rozumiemy :)
  • #13 16447345
    kracek2
    Poziom 13  
    Witam
    Panowie może to rozwieje wątpliwości (wycinek z instrukcji LOGO!):

Porównanie trybu Master z trybem Slave
    LOGO! 0BA8 w trybie normalnym obsługuje połączenia typu klient-serwer z modułami SIMATIC S7 PLC, panelami SIMATIC HMI lub innymi urządzeniami 0BA8 w sieci Ethernet. Ten moduł LOGO! może też pracować jako urządzenie Master przy komunikacji z jednym lub więcej urządzeniami 0BA8 pracującymi w trybie Slave. LOGO! w trybie Slave pracuje jako moduł rozszerzeń LOGO!. Urządzenia LOGO! w trybie Slave nie wymagają programu użytkowego. Urządzenie LOGO! Master może odczytywać wartości na wejściach/wyjściach cyfrowych/analogowych urządzeń LOGO! Slave oraz zapisywać wartości na własnych wyjściach cyfrowych/ analogowych do tych urządzeń Slave. W ten sposób można zwiększać zbiór sieciowych wejść/wyjść LOGO!.

● sieciowe wejścia cyfrowe: od NI1 do NI64,
    ● sieciowe wejścia analogowe: od NAI1 do NAI32,
    ● sieciowe wyjścia cyfrowe: od NQ1 do NQ64,
    ● sieciowe wyjścia analogowe: od NAQ1 do NAQ16.
  • #14 16447417
    Popak
    Moderator na urlopie...
    @kracek2 Dzięki za ten wycinek :)
    Niektórzy próbują nawet podważać instrukcję napisaną przez producenta.
  • #15 17909346
    olisfranek
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Pytanie z innej beczki. Czy starsze moduły rozszerzeń współpracują z LOGO 8?
    Czy do LOGO 8 muszę dokupić moduł do LOGO 8?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z dodaniem modułów rozszerzeń DM 16 24R do maszyny LOGO! 8 przy użyciu oprogramowania LOGO Soft Comfort 8.1. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić, czy moduły są prawidłowo połączone oraz czy zaślepki zostały usunięte. Wskazano, że LOGO! 8 obsługuje do 24 wejść cyfrowych i 20 wyjść, a nadmiar modułów może być problematyczny. Użytkownicy podali również, że możliwe jest połączenie dwóch urządzeń LOGO! w konfiguracji Master-Slave, co pozwala na zwiększenie liczby dostępnych wejść i wyjść, jednak komunikacja jest jednostronna. Dodatkowo, poruszono kwestię współpracy starszych modułów rozszerzeń z LOGO! 8.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA