Witam, mam problem z wyświetlaczem LCD 3,2" 320x240 TFT_320QVT_9341 z panelem dotykowym. W dniu dzisiejszym doszła do mnie paczka z wyświetlaczem i shieldem TFT LCD MEGA SHIELD V2.2 . Sprawa niby bardzo prosta bo już wcześniej pobrałem biblioteki obsługujące wyświetlacz (UTFT) oraz dotyk (URTouch), jak się jednak okazało trochę się pomyliłem. Po złożeniu układu na Arduino Mega2560 i wgraniu jakiegokolwiek przykładu z biblioteki UTFT wyświetlacz wyświetla białe tło i blado się podświetla. Nie ma żadnej reakcji z jego strony. Podczas inicjalizacji wyświetlacza funkcja wymaga podania 5 parametrów, Model, RS, WR, CS, RST. Cztery ostatnie to tylko numery pinów na Arduino, które będą komunikowały się z wyświetlaczem. Nad tym wole się nie rozwodzić bo doszedłem do ogólnego wniosku, że numery pinów mam według zaleceń biblioteki więc tego się trzymam. Cała zabawa i zarazem problem zaczyna się przy podaniu modelu. Jak już wcześniej pisałem jest to ILI9431 a jego obsługę potwierdza biblioteka kodem w plikach UTFT.cpp i UTFT.h. Po podaniu wszystkich parametrów, które teoretycznie są wszystkimi potrzebnymi do uruchomienia ekran na wyświetlaczu nadal jest bez zmian - blade białe tło. Próbowałem już chyba wszystkiego łącznie z tym, że zmieniałem w funkcji modele z całej rodziny ILI. Nie pamiętam na którym dokładnie ekran zaczął migać na czarno - jedyna jego dzisiejsza reakcja. Siedzę nad tym 5 godzinę i zaczyna brakować mi pomysłów. Jeżeli ktoś tworzył jakieś układy z tym zestawem to bardzo proszę o pomoc. P.S. Sam dotyk działa bez żadnych zarzutów. Bardzo rzadko tylko wywala pozycje x =-1 y=-1. Gdyby jednak przymknąć na to oko i spojrzeć pod kątem ceny i jakości to dotyk działa według mnie rewelacyjnie. Tylko ten wyświetlacz....... Proszę o pomoc.