Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CITROEN C5 1.6 HDI - BŁĄD P0299 BRAK MOCY

tiszer83 26 Apr 2017 07:40 27009 1
    tiszer83
    Level 1  
    Witam.
    Mam problem w citroenie c5 1.6 hdi.
    Po przejechaniu autem do trzeciego biegu ato w chodzi w tryb awaryjny i traci moc.
    Błąd P0299 niby mówiący wszystko.
    Akurat miałem drugie auto, żeby podmienic zawory itd...
    Po kolei wymieniłem zawór sterujący turbiną, BSM, turbinę, cały układ doładowania( przepustnicę wraz z czujnikami, intercooler oraz węże) i nic...
    Błąd wciąż powraca.
    Dodam, że został wyprogramowany FAP i niestety po jego wyprogramowaniu nie miałem okazji sprawdzic jak auto działa, bo akurat przyjechali panowie wymienic szybę, a później mając pod ręką myjkę umyłem silnik (taki zbieg okoliczności)
    Od tamtej pory po przejechaniu kilkuset metrów auto wchodzi w tryb awaryjny.
    Dodam, że aby sprawdzic czy nie jest to wina w ECU zostało przywrócone oryginalne oprogramowanie, ale nic to nie zmieniło.
    Już mi ręce opadły.
    Czy ktoś może mi doradzic co jeszcze można zrobic.
    Dodam, że praca zaworu podciśnieniowego w obu przypadkach (czyli w sprawnym aucie i w citroenie) nawet na postoju nie jest taka sama.
    Co jeszcze steruje tym zaworem, bo tutaj widzę problem.
    blekis
    Level 25  
    W komplecie z N75 pracuje jeszcze czujnik który jest na gruszce turbo.
    Jeśli ten będzie podawał złe wartości zawór będzie wysterowany odpowiednio do sygnału czujnika.
    Możesz na chwilkę pominąć zaworek ( spiąć wężyki podciśnienia) i sprawdzić czy turbina żyje i daje ciśnienie, ale to z wyczuciem ;)

Najlepiej poszukaj osoby która będzie dysponowała odpowiednim interfejsem diagnostycznym do Twojego auta. Niestety ELM ( pewnie tym sprawdzałeś błędy) nie łączy się ze wszystkimi modułami poprawnie, a i czasem dane są wyssane z palca.
    A żeby nie błądzić potrzebny by był dostęp do wszystkich parametrów i modułów.

Co mogę jeszcze zasugerować odnośnie czujnika turbiny to sprawdzić wiązkę pomiędzy czujnikiem a ECU.
    Wydaje mi się że nie potrzebnie wymieniłeś tyle elementów.