logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Feel ESP-300ATXSP4 - uszkodzenie diody S20C40 przy obciążeniu 12V 4A

Taradan 26 Lip 2005 18:09 2313 9
REKLAMA
  • #1 1683841
    Taradan
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!
    Zasilacz kiedys siadl mi przy okazji awarii plyty glownej- plyta byla powodem, to wiem na pewno. Wtedy kupilem codegena :/ Coz, odpiero pozniej dowiedzialem sie. ze popelnilem blad. Teraz Codegen padl i, z braku funduszy siegnalem po feela i sie z nim mecze.
    Objawy byly takie, ze po zwarciu zielonego przewodu do masy we wtyczce atx wiatrak delikatnie drgnal i to bylo wszystko. Okazalo sie, ze padl tranzystor od przetwornicy 5VSB 2sc5353 oraz dwodiody na liniach 5v i 12v odpowiednio STPS30L40CW i BYQ30E200. Po wymianie na 2SC3150 oraz S30D40C i S20C40 zasilacz ruszyl. Po obciazeniu lini 12V drutem oporowym, przy pradzie ok. 4A po mniej wiecej minucie pracy dwodioda S20C40 spalila sie. Nie mam pojecia dlaczego. Co prawda poprzednia Byq wytrzymuje wg katalogu 200V napiecia wstecznego, ale przy sprawdzaniu miernikiem nieobciazonego zasilacza napiecie dochodzace do diod wynosilo bodaj ok. 20V, wiec ta S20C40 powinna wytrzymac. Zalozylem akurat S20C40, poniewaz maja mniejszy spadek napiecia na przewodzacej diodzie. Moze ktos mam jakis pomysl?
  • REKLAMA
  • #2 1683914
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    Witam ! ... sądzę że to był przypadek lub jednak dioda miała za duże obciążenie powinieneś również raczej wymienić elektrolity bodajże 2200uF w tych liniach .
    Zasilacz w pierw odpalaj bez obciążenia na żarówce 40W od strony sieci .
    Podaj również napięcia jakie masz na wszystkich liniach wychodzących z zasilacza oraz na scalaku KA7500.
    Pozdrawiam Brać lutującą !
  • #3 1684440
    TZserwis
    Poziom 11  
    Proszę o wyjasnienie jak można obciążyć przetwornicę ( zasilacz komputerowy od strony sieci ) inaczej niż po stronie napięć wyjściowych.
    Tadeusz Zalewski Elk ( bardzo mi przykro ze nie moge pisac po polsku - nie rozumiem tego - co na to programisci - powinni zapasc sie pod too!! ) ?? Bez obrazy, ale mamy chyba 21 wiek i umiemy pisać. Czy elektroda jest dla obcokrajowcow? Chyba zrezygnuję z oglądania takiej "elektrody". To jest średniowiecze informatyczne. Nie rozumiem takiego języka!!!!!

Moderowany przez ankuch:

Kolego TZserwis czego nie rozumiesz :?: O co chodzi :?:
    Jak narazie, ja nie rozumiem Twojego postu.
    Możesz pisać jaśniej :?:

• REKLAMA
  • #4 1686426
    Taradan
    Poziom 10  
    Wymieniłem spaloną diodę S20C40 na oryginalną BYQ30e-200 i odpaliłem zasilacz bez obciążenia.
    Napięcia wyglądały następująco: na elektrolitach 284V-310V
    ( kilka prób, kondensatory firmy CapXon ).
    Przed diodami - mierzone między masą, a końcem uzwojenia trafo zasilającego :
    - na linii +5V = +4V i +3.7V,
    - na linii +12V = +9.7V i +10.2V,
    Na wtyczce ATX :
    linia +12V - 11.87V,
    linia +5V - 5.07V,
    linia +3.3v - 3.33V,
    linia -5V - 4.55V,
    linia -12V -10.82V,
    SB +5.05V,
    PG +5.05V.
    Na nóżce 12 TL494 napięcie wynosi 21-23V.
    W linii +5V są dwa kondensatory 1000uF/16V/105°C, jeden przed końcowym dławikiem, drugi zaraz za nim.
    Na końcu linii +12V jest jeden kondensator 1650uF/16V/105°C.
    Linia +3.3V jest zasilana z linii +5V przez tranzystor STP40NE03L i "na wyjściu" spięta kondensatorem 220uF/10V do masy.
    To chyba póki co wszystko.
    Aha, ta dioda S20C40 spaliła mi się dwa razy, więc to chyba nie przypadek.
    Nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje?
  • #5 1686550
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    TZserwis napisał:
    Proszę o wyjasnienie jak można obciążyć przetwornicę ( zasilacz komputerowy od strony sieci ) inaczej niż po stronie napięć wyjściowych.
    Tadeusz Zalewski Elk ( bardzo mi przykro ze nie moge pisac po polsku - nie rozumiem tego - co na to programisci - powinni zapasc się pod too!! ) ?? Bez obrazy, ale mamy chyba 21 wiek i umiemy pisać. Czy elektroda jest dla obcokrajowcow? Chyba zrezygnuję z oglądania takiej "elektrody". To jest średniowiecze informatyczne. Nie rozumiem takiego języka!!!!!

Witam.
    Też naprawiam zasilacze i jakoś po przeczytaniu wszystkich postów TZserwis to go wcale nie rozumiem co on pisze, a to co rozumiem to bylo juz dziesiatki razy napisane. Czy kolega prowadzi może serwis ? Pisząc tak obrazasz nas wszystkich więc zastanów się , a jesteś tu nowy i zostaleś nawet przywitany choć zwykle się tego nie robi!
  • REKLAMA
  • #6 1689270
    TZserwis
    Poziom 11  
    Przepraszam, to była moja pierwsza wypowiedź na forum. Druga część wypowiedzi jest wynikiem wrażenia po obejżeniu tekstu w edytorze (po kliknięciu opcji sprawdź pisownię). To nie dotyczyło naprawy zasilacza.
    Jeszcze raz przepraszam Tadeusz Zalewski (niestety uczę się na błędach).
  • REKLAMA
  • #7 1689392
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    TZserwis napisał:
    Jeszcze raz przepraszam Tadeusz Zalewski (niestety uczę się na błędach).
    ... jak każdy z nas więc wszystko gra !
    TZserwis napisał:

... natomiast ten cytat był bezpośrednio do mojego tekstu zapewnie ?
    Zasilacz w pierw odpalaj bez obciążenia na żarówce 40W od strony sieci . 

... i tym samym ja i inni też go nie rozumiemy ?!
  • #8 1690514
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Żarówke dajemy szeregowo z zasilaczem w roli zabezpieczenia, celem uniknięcia efektów wizualno-zapachowych w przypadku podłączenia niesprawnego zasilacza. Teraz chyba wszystko jasne.
    Im dłużej działa elektroda, tym większy powstaje pewien zasób wiedzy "powszechnej". Może warto czasami poczytać posty na dalszych stronach, żeby nie dziwić się "żarówce" i nie kombinować "po co chcą obciążyć zasilacz po stronie pierwotnej" ;)
  • #9 1692198
    TZserwis
    Poziom 11  
    Teraz rozumiem. Dawno temu stosowałem go przy naprawie telewizowów. W zasilaczach komputerowych narazie nie zachodziła taka konieczność. Nie naprawiam ich zbyt wiele. W tym tygodniu przeczytałem artykuł Pana Jerzego Szymańskiego zamieszczonego na łamach miesięcznika " Elektronika dla wszystkich " o naprawie zasilaczy komputerowych. Polecam go wszystkim zainteresowanym i proszę szanownego autora o dalszy ciąg, bo jest o czym pisać. Przecież każdy ma swoje sposoby w naprawianiu zasilaczy i warto się nimi podzielić. Tadeusz Zalewski
  • #10 1739654
    Taradan
    Poziom 10  
    Witam!
    Miałem dość długą przerwę z powodu braku dostępu do sieci.

Otóż po zastosowaniu dwóch diod FR302 w lini 5V zasilacz ruszył i do tej pory, tzn. jakies 3 tygodnie, działa stabilnie. Dziwi mnie tylko jedna rzecz, mianowicie diody FR302 wytrzymują, co prawda, 100V napięcia wstecznego(co było przyczyną spalenia poprzednio stosowanych elementów), ale przewodzą, wedle tych specyfikacji

http://pdf.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/59061/DIODES/FR302.html

jedynie 3A ciągłego prądu. Być może nie potrafię właściwie odczytać tych danych. Druga kwestia, która nie daje mi spokoju, to pojawiające się na wyjściu trafa T1 w lini 5V przed dwudiodą napięcia z zakresu 45V-100V(element wytrzymujący 45V nap. wstecznego spalił się, natomiast diody, o wytrzymałości 100V działają). Przy pomiarze nieobciążonego zasilacza nie zarejestrowałem takich napięć. Proszę o wyjaśnienie, jeśli ktoś ma jakiś pomysł. Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz Feel ESP-300ATXSP4 uległ uszkodzeniu diody S20C40 przy obciążeniu linii 12V prądem około 4A. Wcześniej uszkodzeniu uległ tranzystor 2SC5353 oraz dwie diody: STPS30L40CW na linii 5V i BYQ30E200 na 12V. Po wymianie na tranzystor 2SC3150 oraz diody S30D40C i S20C40 zasilacz uruchomił się, jednak dioda S20C40 spaliła się ponownie po około minucie pracy pod obciążeniem. Pomiar napięć wykazał wartości niższe niż nominalne na liniach +5V i +12V przed diodami, natomiast na wtyczce ATX napięcia były bliskie normy. Zasilacz wyposażony jest w kondensatory elektrolityczne 1000uF/16V i 1650uF/16V na liniach +5V i +12V oraz tranzystor STP40NE03L stabilizujący linię +3.3V. W celu zabezpieczenia przy uruchamianiu zalecane jest użycie żarówki 40W szeregowo po stronie sieci. Po dalszych próbach zastosowano diody FR302 (100V, 3A) na linii 5V, które działają stabilnie, mimo że ich prąd znamionowy jest niższy niż obciążenie. Zauważono również pojawianie się na wyjściu transformatora T1 w linii 5V napięć rzędu 45-100V, co budzi wątpliwości co do przyczyn wcześniejszych uszkodzeń. Dyskusja zawierała także wyjaśnienia dotyczące metod obciążania zasilacza i zabezpieczeń podczas testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA