logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić tańszą bibliotekę modbus od ENGIBY dla sterowników SAIA?

ogi85 27 Kwi 2017 21:45 1140 3
REKLAMA
  • #1 16441114
    ogi85
    Poziom 11  
    Chciałbym zakupić ww. bibliotekę, ale jedyne znane mi źródło czyli firma SABUR liczy sobie za nią więcej niż za podstawowe sterowniki, które mają wbudowaną obsługę protokołu... Czy jest jakiś inny (tzn. tańszy) dostawca tego rozwiązania? Myślę, że zainteresowanie tą biblioteką w obecnych czasach jest bliskie 0, ale niestety żadnej promocji do tej pory nie było u naszego krajowego dystrybutora.
  • REKLAMA
  • #2 16457900
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    To jest biblioteka do starych sterowników: PCD4, stare PCD1 i PCD2 (M110/120/130/150 itp.).
    Współczesne sterowniki Saia mają wbudowany Modbus w firmware i bloczki Fupli do niego.

Jeśli musisz koniecznie dodać do istniejącego systemu bez upgrade sterownika, to zawsze możesz generować ramki w programie. Modbus to bardzo prosty protokół, szczególnie dla stacji Master. Napisz więcej jakie dane chcesz wymieniać.
  • REKLAMA
  • #3 16464936
    ogi85
    Poziom 11  
    Wiem o tym, że nowe "niebieskie" sterowniki mają to w standardzie. Mam jednak na stanie jeszcze PCD2.M1 i zastanawiam się do czego jeszcze mógłbym go zaprzęgnąć.

Najszybciej byłoby to wysterowanie falowników LSIS przez MODBUS RTU - to akurat mam opanowane na tych nowych sterownikach. Czyli odczyt/zapis odpowienich rejestrów z góry narzuconych przez falownik.

Nie powiem, fajnie byłoby ogarnąć modbusa bez bibliotek, ale póki co nie wiedziałbym nawet jak się za to zabrać.
  • Pomocny post
    #4 16469011
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    Format ramek Modbus dla poszczególnych rozkazów http://www.modbus.org/docs/Modbus_Application_Protocol_V1_1b.pdf
    Uzupełnienie dla transmisji szeregowej, w tym sposób liczenia CRC metodą tablicową: http://modbus.org/docs/Modbus_over_serial_line_V1_02.pdf

Przygotuj ramkę bajt po bajcie w kolejnych rejestrach, wylicz CRC i wyślij. Po otrzymaniu odpowiedzi wylicz CRC dla całej ramki - jeśli wychodzi 0x0000 to jest OK.
    Uwaga: dane w modbus są przesyłane w kolejności starszy-młodszy bajt, ale CRC odwrotnie: młodszy-starszy.

Wstaw konkretne ramki wysyłane do falownika, będzie łatwiej konkretnie rozmawiać.
REKLAMA