logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel astra 1.4 mam problem z regulacją instalacji gazowej

szczawik1 26 Lip 2005 20:30 2591 8
  • #1 1684196
    szczawik1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Posiadam system kontroli mini lambda.Problem polega na tym że przy prędkości ok.100 km/h i wciśnięciu sprzęgła silnik gaśnie ,a znów jak nie wysprzęglam to przy stałych obrotach pojawia się błąd 45 czyli sygnał mieszanki bogatej.Co z tym zrobić przy urzyciu zwykłych przyrządów pomiarowych?
  • Pomocny post
    #2 1684363
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Z mini lambdą wiele nie zwojujesz- komputer ściema.niby skład mieszanki powinien regulować silniczek krokowy w oparciu o sygnał z sondy lambda,ale to nie działa .Jak by działało to na silniczku krokowym nie byłoby dodatkowej śruby do regulacji.A gaśnie przy wyżuceniu na luz bo dostaje za mało gazu a za dużo powietrza trzeba przerobić wlot by powietrze było zasysane do filtra pow.,a nie wpadało z pędem.ja najczęściej zdejmuję tą gumę od strony filtra i zawijam pod spód -i to działa.Jak chcesz to możesz pobawić się badając sygnał sondy jak wepniesz się w nią ,w ten jeden jedyny kabelek to powinna pracować w zakresie ubogiej i bogatej mieszanki od 0-do1V i tak cały czas .O ile uda ci się wyregulować to na wolnych obrotach to na wysokich zapomnij.
  • Pomocny post
    #3 1684390
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Nie znam tego systemu, ale powinienes miec na przewodzie gazowym do miksera srubke. Zakrec ja troche, tak na poczatek o 1/8 obrotu. Co do gasniecie to nie wiem jak w astrze jest ustawiony dolot, ale jak masz skierowany w strone kierunku jazdy to przed dolotem (nie wiem 5 - 10 cm) jeżeli jest taka możliwośc daj przesłonę, żeby powietrze nie było bezpośrednio wtłaczane.
  • #4 1687023
    szczawik1
    Poziom 12  
    Udało mi się wyregulować to dziadostwo .na wolnych obrotach przy zwartych przewodach białym i czerwonym do poziomu 750mV przy rozwartych przewodach przy ok.3000 obr sonda balansuje pomiędzy 700 a 800 mV .Ateraz zobaczymy jakie jest spalanie gazu.Zdjąłem łączkę gumową od wlotu powietrza i gaśnięcie silnika mineło.Dzię ki za pomoc w tym temacie .A czy ktoś z was ma charakterystykę prądową sondy ?
  • #5 1687119
    nom
    Poziom 23  
    szczawik1 napisał:
    Udało mi się wyregulować to dziadostwo .na wolnych obrotach przy zwartych przewodach białym i czerwonym do poziomu 750mV przy rozwartych przewodach przy ok.3000 obr sonda balansuje pomiędzy 700 a 800 mV .Ateraz zobaczymy jakie jest spalanie gazu.?

To masz trochę za bogato, przy prawidłowej mieszance napięcie na sondzie oscyluje od 0-1V z okresem 0,5 - 2s.
    Opel astra 1.4 mam problem z regulacją instalacji gazowej
    http://www.ngkntk.pl/Sonda_lambda.1306.0.html
  • #6 1689540
    szczawik1
    Poziom 12  
    Piszesz że sonda przy dobrej mieszance oscyluje pomiędzy 0 a 1V a u mnie oscyluje pomiędzy 0.7 a 0.8 to jak może być za bogato ? Z góry dzięki za charakterystyke tylko szkoda że opisy są po Włosku
  • Pomocny post
    #7 1691593
    nom
    Poziom 23  
    szczawik1 napisał:
    Piszesz że sonda przy dobrej mieszance oscyluje pomiędzy 0 a 1V a u mnie oscyluje pomiędzy 0.7 a 0.8 to jak może być za bogato ? Z góry dzięki za charakterystyke tylko szkoda że opisy są po Włosku

Na dole masz link do wykresu z opisami polsku.
    Zielony wykres to napięcie sondy lambda w zależności od mieszanki, λ>1 to mieszanka uboga napięcie spada do 0V. Poniżej λ<1 masz mieszankę bogatą i napięcie rośnie do wartości bliskiej 1V (pisze ok. bo dokładna wartość nie ma znaczenia). Dla λ=1 mamy mieszankę stechiometryczną, czyli optymalną, napięcie wtedy wynosi ok. 0,45V. Ale zauważ, że charakterystyka w tym punkcie jest tak stroma, że lekka zmiana składu mieszanki powoduje nagły wzrost lub spadek napięcia. A ponieważ cały proces regulacji odbywa się w pętli sprzężenia zwrotnego to napięcie na sondzie zmienia się okresowo. Na mierniku analogowym przy prawidłowej mieszance zaobserwujemy wahanie wskazówki wokół wartości 0,45V a to dlatego, że miernik ma pewną bezwładność i uśrednia przebieg. Ale ważne jest, żeby napięcie nie było stale bliskie 0V albo 1V, ono ma się zmieniać od powiedzmy 0,2 do 0,8V albo oscylować blisko 0,45V.
  • #8 1691744
    szczawik1
    Poziom 12  
    dzięki za wyczerpującą odpowiedź
  • #9 1714333
    szczawik1
    Poziom 12  
    Kto produkuje sondy lambda do opli ? Chodzi mi o producentów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy regulacji instalacji gazowej w Opel Astra 1.4 z systemem kontroli mini lambda, gdzie silnik gaśnie przy prędkości około 100 km/h po wciśnięciu sprzęgła, a przy stałych obrotach pojawia się błąd 45 wskazujący na sygnał mieszanki bogatej. Rozwiązaniem okazało się zdjęcie gumowej łączki od wlotu powietrza, co wyeliminowało gaśnięcie silnika. Regulacja sygnału sondy lambda polega na uzyskaniu oscylacji napięcia w zakresie 0–1 V, z prawidłową mieszanką stechiometryczną dającą napięcie około 0,45 V, które powinno się okresowo zmieniać. Stałe napięcie bliskie 0,7–0,8 V oznacza mieszankę zbyt bogatą. Zaleca się regulację śrubą na przewodzie gazowym do miksera oraz modyfikację dolotu powietrza, aby zapobiec nadmiernemu zasysaniu powietrza z pędem. Dyskusja zawiera także wyjaśnienia charakterystyki prądowo-napięciowej sondy lambda oraz linki do wykresów obrazujących zależność napięcia od składu mieszanki. Pojawiło się również pytanie o producentów sond lambda do Opli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA