logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AXIOHM A758 - Konfiguracja drukarki pod port RS232.

kelostay32 29 Kwi 2017 16:45 1410 9
REKLAMA
  • #1 16444434
    kelostay32
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam. Wpadła mi w ręce drukarka AXIOHM A758. Nie mam zielonego pojęcia co do użytkowania i drukowania na tej drukarce, a jest to drukarka combo termiczna+igłowa. Złącze ma tylko szeregowe z możliwością przestawienia na LPT. Z jakiego programu można na niej drukować? Miał ktoś jakieś doświadczenie z tą drukarką? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16444483
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 656
    Drukarka komunikuje się protokołem RS232. Drukowanie polega na wysłaniu poleceniem print do portu com pliku z wydrukiem. Oczywiście parametry transmisji portu w komputerze muszą być zgodne z ustawieniami w drukarce. Można je zmienić/podglądnąć poleceniem mode.
  • REKLAMA
  • #3 16444559
    kelostay32
    Poziom 10  
    Ok, mógłbyś jakoś mi to wytłumaczyć? Najbardziej łopatologicznie jak się da.
  • #4 16444570
    Rysiek2
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 656
    Na jakim jesteś etapie?
    Masz instrukcję?
    Opis konfiguracji na stronie 31.
    Od strony komputera wszystko co potrzebujesz jest w helpie:
    w oknie tekstowym polecenie:
    mode /?
    print /?
  • #5 16444583
    kelostay32
    Poziom 10  
    Jestem na etapie takim, że ściągnąłem wszystkie sterowniki i programy konfiguracyjne ze strony producenta, czyli CognitiveTPG i na razie wygląda na to że coś blokuje port COM1.
  • REKLAMA
  • #6 16530569
    kelostay32
    Poziom 10  
    Z drukarką sobie nie poradziłem. Mogę oddać komuś wyżej wymienioną za piwo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17141187
    wytfurniapl
    Poziom 9  
    Cześć!

Kupiłem tę samą drukarkę i tam mam port USB. Musisz pobrać sterowniki EDGEPORT Utility oraz HMutility ze strony CognitiveTPG. Potem dodajesz drukarkę jako Generic Text Printer. I już. Powinno działać (przynajmniej strona paragonowa).
  • #8 17141200
    kelostay32
    Poziom 10  
    Zaraz zbadam temat, ale obawiam się, że nic z tego nie wyjdzie...

Dziękuję za trop :D

PS, widzę, że kolega z tej samej branży i miasta.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Dzięki! Działa!

Warto też zmienić na port COM6 bo będzie działać z aplikacjami CognitiveTPG.
  • #9 17141403
    wytfurniapl
    Poziom 9  
    Cieszę się, że działa!

Pozdrawiam!
  • #10 17141435
    kelostay32
    Poziom 10  
    Drukarka łączy się po zainstalowaniu sterowników dla Edgeporta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące konfiguracji drukarki AXIOHM A758, która obsługuje port RS232. Otrzymał informacje, że drukarka komunikuje się za pomocą protokołu RS232 i do drukowania należy wysłać polecenie print do portu COM. Użytkownik zainstalował sterowniki z strony producenta CognitiveTPG, jednak napotkał problemy z blokowaniem portu COM1. Inny uczestnik dyskusji zasugerował użycie sterowników EDGEPORT Utility oraz HMutility, a także dodanie drukarki jako Generic Text Printer. Po dalszych próbach użytkownik zmienił port na COM6, co rozwiązało problem. Drukarka łączy się po zainstalowaniu odpowiednich sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA