logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

eMachines E210 HVB - Załamania i falowanie obrazu, brak płynności przy 60fps

krakerss3 29 Kwi 2017 17:16 720 5
  • #1 16444479
    krakerss3
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z monitorem od jakiegoś czasu wykrywa mi monitor inny niż PnP wszystko było by dobrze ale w filmach na YT czy innych mam załamania ekranu włączyłem V-SYNC w panelu sterowania nvidia i nic to nie pomogło natomiast jak wchodzę w grę obojętnie jaką to jak się przyjrzę to widać falujące pasy takie mało widoczne ale widać i jest lekki dyskomfort w grze ponieważ lekko zaciera mi obraz nie ma płynnego ruchu przy 60fps szukałem już na różnych forach ale takiego problemu jak ja mam nigdzie nie znalazłem zwracam się o pomoc bo nawet sterowników żadnych nie mogę wyszukać wtyki od monitora są dobrze przytwierdzone do karty graficznej również nie mam pojęcia w czym występuje problem proszę o pomoc. Monitor to eMachines E210 HVB.
  • #2 16444842
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Podepnij inny monitor u siebie a ten monitor podepnij do innego komputera. Od tego musisz zacząć.
    Alternatynie uruchom jakiegoś live linuksa i zobacz czy problem i tam występuje.
    Same sterowniki po prostu możesz usunąć.
    Jak monitor wykrywa w panelu nvidii? Tam musi być dobrze wykryty.
    Czyste przeczucie podpowiada mi że może to być problem z monitorem samym w sobie ale bez testów niczego się nie dowiesz.
    Kabel jak masz inny też warto podmienić. Jaki to w ogóle kabel?
  • #3 16446225
    krakerss3
    Poziom 8  
    A mogę podpiąć pod TV komputer wejściem HDMI? jako inny monitor i czy mogę podpiąć monitor pod laptopa? bo nie mam innej możliwości sprawdzenia kabel drugi mam to sprawdzę też kablem jest to kabel VGA ale ma złączkę pszy wejściu od karty graficznej

eMachines E210 HVB - Załamania i falowanie obrazu, brak płynności przy 60fps
  • #4 16446702
    310artur
    Poziom 43  
    Może być TV choć nie będzie to 100% pewny test. Po pierwsze po HDMI sprawdzisz sygnał cyfrowy a monitor jest na analogowym, a po 2 TV to nie monitor i bywa że nie chce dobrze działać.

Za to monitor pod laptopem sprawdzisz w pełni, zakładam że laptop ma wyjście VGA albo DVI-I no ale inaczej nie miałbyś jak go podpiąć.
  • #5 16456910
    krakerss3
    Poziom 8  
    Doszedłem od czego tak się dzieje jest to wina tej złączki do karty graficznej jak podłączam monitor pod laptopa to wykrywa normalnie monitor Acer i nie ma przecinania się obrazu, co ja teraz mogę zrobić by mieć normalne wyświetlanie są kable ja mam wyjście z karty mini HD wiec jak bym kupił kabel mini HD - VGA zmieniło by to coś?
  • #6 16457208
    310artur
    Poziom 43  
    VGA to sygnał analogowy.
    Analogowy sygnał występuje na wyjściach VGA, DVI-I i ponoć czasem na DP ale to chyba bardziej teoria niż praktyka.
    Na początek to sobie kup inną "przejściówkę" czyli adapter DVI-I do VGA. Skoro to kiedyś działało i przestało to coś się popsuło. Nie kabel nie monitor to albo "przejściówka" albo karta graficzna.

Jak masz kupić konwerter cyfrowo analogowy żeby podpiąć ten monitor do HDMI to lepiej kup inny monitor.

PS zauważyłeś że piszesz o czymś jak byś gadał z wróżką? Nie raczyłem podać nawet modelu karty graficznej a regulamin działu to wiele więcej podać każe.
REKLAMA