logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Tecra S1 - czarny ekran, wentylator działa, dioda miga na pomarańczowo

Dejv11234 30 Kwi 2017 16:32 1095 5
REKLAMA
  • #1 16446262
    Dejv11234
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie.

Dostałem do naprawy laptopa Toshiba Tecra S1. Laptop jest już bardzo stary lecz chciałbym go naprawić.

Nie znam przeszłości laptopa, laptop po podłączeniu do prądu sygnalizuje, że jest w trybie standby (dioda się świeci) włączam go, zapala się dioda power - czarny ekran, nic poza tym. W laptopie kręci się wentylator i to tyle - matryca sprawdzana, sprawna, pod monitor pcb podłączyłem, również tam nie działa.

Co może to oznaczać? Czasem zaczyna druga kontrolka migać na pomarańczowo. Dodam że jak wygrzałem PCB to laptop się na chwile uruchomił.

Na życzenie mogę wstawić zdjęcie PCB.

Dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16446304
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    W tych laptopach padała karta graficzna.
  • REKLAMA
  • #3 16446307
    Dejv11234
    Poziom 4  
    Czyli pcb do smieci, tak? Czy jakiś reballing
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16446310
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Jeśli zrobisz to sam to owszem, na jakiś czas (z reguły krótki) pomoże. A jeśli sam tego nie zrobisz to daruj sobie.
  • REKLAMA
  • #5 16446322
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Jeden z 120-tematów napisanych na tym forum o tym modelu z 2003r. Link_ masz tam SM

Jeśli się uruchomił > bez obrazu na matrycy/monitorze zewn. > to typówka dla tej platformy Link_ inventec-muggle-10h / > grafika ATI.

Można spróbowac odł. gpu disc. ATI i korzystać z zintegrowanej na 855PM
  • #6 16446324
    Dejv11234
    Poziom 4  
    lisek napisał:
    Można spróbowac odł. gpu disc. ATI i korzystać z zintegrowanej na 855PM

Mozesz mnie naprowadzić jak odłączyć tą grafike ati?

EDIT: REBALLING nic nie dał, zauwazylem brudy pomiędzy scieżkami, stykami, to może powodować problem? Czy laptop wtedy się wgl by nie uruchomił? Jesli np. rezystor nie styka?

Daje dwa zdjęcia pokazujące jak wyglądają niektóre styki na tej plycie głównej.

Wyczyscilem plyte w alkoholu izopropylowym, wzmocniłem luty - płyta ruszyła, laptop działa.

Można zamknąć.
REKLAMA