logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik VW 1.6 FSI 115KM - niskie ciśnienie oleju przy 1400-1600rpm.

caber 30 Kwi 2017 20:00 15024 7
REKLAMA
  • #1 16446621
    caber
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Witam,ile czujników ciśnienia oleju jest w tym silniku?Jeden jest na pewno,po prawej stronie go znalazłem i olej mi wywalało przez niego do wtyczki,jest nieszczelny sam w sobie przy pinie,czy w tym silniku jest jeszcze jeden od wolnych bądz wysokich?pozdrawiam.

Dodano po 7 [minuty]:

Od 720 do ok. 1400 obr. jest w porządku i powyżej 1600 też jest dobrze.Małe ciśnienie pokazuje tylko i to też nie zawsze w podanym przedziale obrotów.Gdy go kupiłem był zalany 10w40 nie dzialo się nic ,po wymianie na 5w30 zaczęła się ta przygoda z kontrolką.Dodam że silnik szczelny bez wycieków oprócz tego czujnika którym przez wtyczkę wywala olej.Będę go wymieniał na dniach i pytanie czy jest jeszcze gdzieś drugi bo i tak bywało w grupie vw.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16447343
    caber
    Poziom 17  
    Teoretycznie nie powinno się tak robić,ale silnik z przebiegiem 190 000 tys i lać olej 10w40 to cos chyba nie tak ? Tak się robi w autach z przebiegiem powyżej 300 tyś. które się pocą a właściciel auta zamiast zrobić remont silnika chce jeszcze trochę pojeździć rozwiązując problem gęściejszym olejem i z pewnych przyczyn potem złom.
    Jeśli ta kontrolka to nie wina czujnika to po prostu zrobię remont silnika pomimo tego że nie ma wycieków , dodam że gdy schodziłem w nim z 10w40 na 5w30 to na 1000km zmieniłem 2 razy filtr oleju oraz ponownie olej i trzeci filtr oleju.Rezultat jest taki że teraz mam po przejechaniu 1000km olej nie czarny smolisty w silniku lecz brązowy przezroczysty , wcześniej to była czarna smoła po przejechaniu nawet 100km zaraz po wymianie nawet gdy zalałem go dziesiątką (taki miał zalany jak go kupiłem i na taki zrobiłem pierwszą wymianę po zakupie)dopiero teraz zalałem pełen syntetyk,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 16447358
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1301
    daro31ie napisał:
    Kolego czujnik masz tylko jeden.
    Uwaga!
    Nigdy nie przechodzimy z 10-30 na 5-30.
    Odwrotnie tak, ale tak jak zrobiłeś.

A czemu się tak nie robi?
    to tak samo kto powiedział że jak samochód ma 300tys to lejemy 10w40?
    Nie ma tu ani grosza prawdy.
    Można przechodzić na oleje lepsze i nic się nie stanie. Często jest tak że jedyne co jest zauważalne to poprawa.

Poza tym w skrajnych wypadkach gdzie ktoś nie wymienia oleju i powstają nagary które rzekomo mają zostać wypłukane to czego byś nie wlał i tak je wypłuka.
  • REKLAMA
  • #5 16447371
    caber
    Poziom 17  
    szymitsu21 napisał:
    kto powiedział że jak samochód ma 300tys to lejemy 10w40?

Ja tak powiedziałem, ale ale jak zaczynają się gdzieś wycieki a nie kiedy silnik jest szczelny i suchutki ,nie bierze oleju etc.Znam dużo aut z przebiegami po 400 tyś i wzwyż zalanych pełnymi syntetykami ,kwestia kondycji silnika i podejscia właściciela auta.Gdy auto powiedzmy jest wysłużone pod innymi tez wzgledami prócz silnika a chcemy nim trochę pojezdzic i cieknie to bez wiekszych nakładów na silnik zalejmy go połsyntetykiem potem minerałem apotem jeszcze mozliwe wlejmy jakiegos doktora ,motor po takim czymś całkowicie nie zdatny nawet do remontu podejrzewam w większości przypadków.
  • #7 16447387
    caber
    Poziom 17  
    szymitsu21 napisał:
    Przede wszystkim wycieki się usuwa a nie zmienia olej.

Tak się powinno robić ale w większości przypadków zasadą jest zmiana oleju na gęściejszy i ot co ,ma dalej pracować bez nakładów finansowych ,taka mentalność ludzi niektórych.
  • #8 16447389
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1301
    caber napisał:
    szymitsu21 napisał:
    Przede wszystkim wycieki się usuwa a nie zmienia olej.

Tak się powinno robić ale w większości przypadków zasadą jest zmiana oleju na gęściejszy i ot co ,ma dalej pracować bez nakładów finansowych ,taka mentalność ludzi niektórych.

To swoją drogą masz rację, tylko,że większość warsztatów myśli że to pomoże a tu okazuje się, że nie..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o liczbę czujników ciśnienia oleju w silniku VW 1.6 FSI 115KM, wskazując na problem z niskim ciśnieniem oleju w zakresie 1400-1600 obr./min. Zidentyfikował jeden czujnik, który jest nieszczelny, a po zmianie oleju z 10W40 na 5W30 pojawiły się problemy z kontrolką. Odpowiedzi sugerują, że w tym silniku jest tylko jeden czujnik ciśnienia oleju. Dyskutanci podnoszą kwestie dotyczące zmiany oleju, wskazując, że nie zawsze jest to skuteczne rozwiązanie problemów z silnikiem, a w niektórych przypadkach lepsze oleje mogą poprawić jego kondycję. Wskazują również na konieczność usuwania wycieków zamiast zmiany oleju na gęstszy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA