logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile zarabia elektronik w Warszawie? Stanowisko, doświadczenie, firma, nadgodziny

Sylwek07 01 Maj 2017 17:25 4716 6
REKLAMA
  • #1 16448123
    Sylwek07
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Czy ktoś z Was ma informację i może (chce) się nią podzielić na temat ile płacą w Warszawie elektronikom? Dobrze by było aby przy podaniu konkretnej wartości podać jakie to stanowisko, doświadczenie, itd. Jak najwięcej szczegółów które mają wpływ na wynagrodzenie. Proponuję się skupić na jak najbardziej aktualnych danych do maksymalnie z przed dwóch lat. Żeby nie było tak że ktoś napisze że zarabiał 1000zł, wszyscy pomyślą że to mało, a potem się okaże że to było 15 lat temu. Dodam że kwota netto to kwota "na rękę".
    Proponują przyjąć jakiś porządek typu:
    1. Stanowisko (konstruktor/serwisant, itd.)
    2. Wynagrodzenie (z podaniem czy to kwota netto/brutto)
    3. Doświadczenie (np. 2 lata na podobnym stanowisku w innej firmie)
    4. Wielkość firmy (np. 20 pracowników)
    5. Z nadgodzinami/bez nadgodzin

Ja od siebie mogę dodać że znalazłem jedynie oficjalne dane średnie na temat różnych stanowisk związanych z elektroniką (05.2017):
    https://www.goldenline.pl/zarobki/podsumowanie/stanowisko/elektronik - elektronik średnio 2835 zł netto
    https://www.goldenline.pl/zarobki/podsumowanie/stanowisko/serwisant-elektronik - serwisant średnio 1700 zł netto
    https://www.goldenline.pl/zarobki/podsumowanie/stanowisko/programista-elektronik - programista 2250 zł netto
    https://www.goldenline.pl/zarobki/podsumowanie/stanowisko/konstruktor-elektronik - konstruktor średnio 3076 zł netto
    https://www.goldenline.pl/zarobki/podsumowanie/stanowisko/inzynier-elektronik - inżynier średnio 4270 zł netto

Biorąc pod uwagę że to średnie dane to prawdopodobnie Warszawie pensje powinny być wyższe.
  • REKLAMA
  • #2 16450523
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Obawiam się, iż nikt szczerze nie odpowie na to pytanie...już kilka takich tematów tu i ówdzie widziałem i konkretów nie było. Z resztą...elektronik elektronikiwi nie równy...jeden lutuje na montażu, drugi reperuje RTV, inny projektuje elektronikę i pisze firmware...jeden jest po technikum, drugi ma studia, jeden ma 10 lat doświadczenia inny nie ma go wcale, jeden jest z Warszawy a drugi z małej mieścinki, jeden z firemki a inny z korpo...to wszystko ma wpływ na zarobki. Dolna granica to najniższa krajowa a górna nie do określenia. Chętnie bym pooglądał takie dane
    ... ale nikt się tym nie dzieli bo płace to raczej dane poufne.
  • REKLAMA
  • #3 16451562
    Sylwek07
    Poziom 12  
    Dlatego napisałem żeby poza podaniem wynagrodzenia podać kilka szczegółów które mają wpływ na wynagrodzenie. Tą wypowiedzią nikogo nie zachęciłeś do udzielenia się w temacie. Jeżeli każdy chce tylko brać a nikt nie chce dawać to niewiele z tego wyniknie dobrego. Myślę że pora się pozbyć ego, uświadomić sobie że nikt nie straci jeżeli napisze ile zarabia, lub ile się zarabia w firmie X. Sam jestem ciekaw czy elektronicy z natury introwertycy będą otwarcie rozmawiać o zarobkach tak jak rozmawiają o sprawach technicznych.
  • REKLAMA
  • #4 16451579
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3761
    Większość ludzi zarabia tyle, że wstydzi się o tym pisać.
  • #5 16451660
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Myślę, że jedyną szansą na poznanie choć w części prawdy o naszych zarobkach było by stworzenie anonimowej ankiety z linkiem do niej z forum np. w Google była taka opcja. Forum elektroda nie jest w pełni anonimowe. Mój post to nie zniechęcanie a realne spojrzenie na sprawę tego typu pytań umieszczanych co rusz po forach.
    Kolega też w pierwszym swoim poście nie "wyspowiadał się ze swoich zarobków" wedle stworzonych przez siebie kategorii a tylko pyta innych.
  • REKLAMA
  • #6 16453503
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    To nie ma sensu.
    W jednej ze spółek grupy PKP zarobki elektronika (dokładną nazwę stanowiska pomnę) wahają się między 2400 a 3800 na rękę. Wystarczy drobna różnica w zakresie obowiązków, a różnica w zarobkach jest kolosalna.
  • #7 16606979
    Sylwek07
    Poziom 12  
    Zamykam temat i przechodzę na wolontariat bo widzę że to trudniejszy temat niż mi się wydawało. Na marginesie tylko dodam że te statystyki z portalu Goldenline zawierają dane z przed kilku lat więc nieaktualne (zaniżone).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wynagrodzeń elektroników w Warszawie, wskazując na różnorodność stanowisk i doświadczenia, które wpływają na zarobki. Uczestnicy zauważyli, że wynagrodzenia mogą się znacznie różnić w zależności od specyfiki pracy, poziomu wykształcenia oraz wielkości firmy. Podano przykłady zarobków w jednej z firm grupy PKP, gdzie wynagrodzenia wahają się od 2400 do 3800 zł netto. Wskazano również na trudności w uzyskaniu konkretnych danych, sugerując stworzenie anonimowej ankiety jako potencjalne rozwiązanie. Uczestnicy podkreślili, że temat wynagrodzeń jest często traktowany jako poufny, co utrudnia wymianę informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA