logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 140 - wymiana głośników niskotonowych (opcjonalnie na GDN 30/80/2)

est_ars 03 Maj 2017 22:05 1653 7
REKLAMA
  • #1 16453048
    est_ars
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Mam Altusy 140 (ponad 20 lat) i sporadycznie ich używam z równie starym wzmacniaczem TECHNICS STEREO INTEGRATED AMPLIFIER A700MK2 MOS class AA. Wiem, że to się prawdopodobnie do niczego nie nadaje i nie warto inwestować ale skoro to u mnie stoi to chciałbym żeby działało. Tymczasem w lewej kolumnie sparciało i rozkruszyło się zawieszenie dużego głośnika, głośnik ten przestał działać. Kiedy podłączam kabel od wzmacniacza bezpośrednio do głośnika w głośniku nadal zalega cisza. Zamiast niego odzywa się mniejszy głośnik w kolumnie - najwyraźniej sygnał przechodzi przez zwrotnicę i dociera do niego.

Przy okazji: chciałbym się upewnić, że wysiadł jedynie głośnik a cała reszta jest ok. Jak to zrobić?

Chciałbym wymienić niskotonowe głośniki w obu kolumnach.
    Znalazłem na allegro: Tonsil głośnik GDN 30/60/1 NOWE, cena 2x 136 zł.
    Parametry techniczne:
    Altus 140 - wymiana głośników niskotonowych (opcjonalnie na GDN 30/80/2)

6 Ohm - czy to na pewno odpowiedni głośnik do tej kolumny?
    Informacje z tyłu głośników są trochę zamazane.
    Wiem, że to pytanie już się kilka razy pojawiało ale w wątkach sprzed wielu lat, więc chciałbym je zadać ponownie.

A może kupić nowe głośniki GDN 30/80/2. Co trzeba zrobić żeby je zestroić na 37 Hz?
    Jestem laikiem, nie mam pojęcia jak to zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 16453076
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Taniej wyniesie regeneracja tych głośników ;)
  • REKLAMA
  • #3 16453257
    est_ars
    Poziom 18  
    Wiem. Dziękuję. Zakładam jednak, że niewiele taniej. Jeden głośnik padł, więc jak zajmie się nim jakiś fachowiec to zapłacę jak za zboże. A do tego zrobi to pewnie z wielką łaską, bo komu się jeszcze chce robić takie rzeczy. A sam tego nie zrobię. Postanowiłem wczoraj wyczyścić laser w TECHNICS COMPACT DISC PLAYER SL-PS 770A. Tak sprytnie dostałem się do środka, że wyłamałem niemal wszystkie plastikowe zaczepy trzymające obudowę. Dzięki temu nauczyłem się jak prawidłowo ściągać obudowę. Rozkręcając pozostałe urządzenia nie popełnię tego samego błędu. Cóż...wiedza kosztuje.;) Dobrze, że nie wpływa to żaden sposób na pracę odtwarzacza CD. Jednak dało mi do myślenia. Mam zerowe doświadczenie i brak wrodzonego talentu do naprawiania czegokolwiek.;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16453279
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    To jak nie ktoś to u tonsila zrobią, choć gwarancja chyba krótsza.
  • REKLAMA
  • #5 16453327
    est_ars
    Poziom 18  
    Mimo wszystko wolę kupić nowe. Już zamówiłem w sklepie Tonsila. Poproszę o jakieś rady dotyczące montażu.
    Jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy lutowaniu, przykręcaniu etc.?
    Są jakieś szczególne zalecenia dotyczące eksploatacji świeżo zamontowanych głośników?

(Czy to normalne, że głośnik w lewej kolumnie pada i ma zawieszenie w kompletnej rozsypce a taki sam niskotonowy głośnik w prawej kolumnie działa i wygląda niemal jak nowy - przynajmniej do czasu aż go wyciągnąłem z obudowy i "niechcący naumyślnie" tu i tam wymacałem, w wyniku czego sparciałe zawieszenie zaczęło się pięknie sypać. Może ten lewy tak się rozsypał, bo np. coś się w kolumnie przepaliło. Pozostaje mi mieć nadzieję, że wymiana głośników rozwiąże problem.)
  • Pomocny post
    #6 16454541
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Podłącz je żeby faza się zgadzała. Jak wykruszyło się zawieszenie w niskotonowych to już niedługo średnio tonowe czeka to samo. Takie życie.
  • Pomocny post
    #7 16465735
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 166
    Miałem te kolumny i po wymianie niskotonowych na wskazane przez Ciebie zaczęły w końcu grać a nie buczeć. Te niby bass reflexy przedłużyłem do jak dobrze pamietam ok.20cm (możesz dla próby prowizorycznie rurką pcv wod-kan o średnicy 50mm). Niestety jak napisał przede mną Kolega jest prawie pewnie że za chwile padną GDM18 .....
  • #8 16465925
    est_ars
    Poziom 18  
    Średniotonowe są w idealnym stanie (odpukać). Sprawdzałem paluchami, nic się nie sypie. Grają bez zarzutu. Odsłuchałem po odłączeniu niskotonowych.
    Ja bardzo rzadko używam tzw. wieży do słuchania muzyki. Wprawdzie gdziekolwiek idę zawsze mam słuchawki na uszach ale nie czuje się już potrzeby urządzania imprez sąsiadom. Dlatego uznałem, że nie ma sensu niczego zmieniać i modyfikować. Kupiłem GDN 30/60/1, wymieniłem, grają.
    Gdybym niechcący kupił jacht dalekomorski to pewnie zamontowałbym na nim lepsze nagłośnienie ale jakoś mi się nie spieszy z tym zakupem, więc póki co niczego lepszego nie potrzebuję.;)
    Przy okazji polecam zakupy w sklepie Tonsil (mam nadzieję, że nikt mnie za to nie zbanuje bo nie mam w tym żadnego interesu - po prostu jestem zadowolonym klientem).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kolumny Altus 140 oraz wzmacniacz TECHNICS STEREO INTEGRATED AMPLIFIER A700MK2, które mają ponad 20 lat. W lewej kolumnie uszkodzeniu uległ głośnik niskotonowy, którego zawieszenie jest sparciałe. Użytkownik planuje wymianę głośników niskotonowych na model Tonsil GDN 30/60/1. W dyskusji poruszono kwestie regeneracji głośników, montażu nowych oraz zalecenia dotyczące eksploatacji. Użytkownicy podkreślają, że wymiana głośników poprawi jakość dźwięku, a także zwracają uwagę na możliwość przyszłych uszkodzeń innych komponentów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA