Mam Altusy 140 (ponad 20 lat) i sporadycznie ich używam z równie starym wzmacniaczem TECHNICS STEREO INTEGRATED AMPLIFIER A700MK2 MOS class AA. Wiem, że to się prawdopodobnie do niczego nie nadaje i nie warto inwestować ale skoro to u mnie stoi to chciałbym żeby działało. Tymczasem w lewej kolumnie sparciało i rozkruszyło się zawieszenie dużego głośnika, głośnik ten przestał działać. Kiedy podłączam kabel od wzmacniacza bezpośrednio do głośnika w głośniku nadal zalega cisza. Zamiast niego odzywa się mniejszy głośnik w kolumnie - najwyraźniej sygnał przechodzi przez zwrotnicę i dociera do niego.
Przy okazji: chciałbym się upewnić, że wysiadł jedynie głośnik a cała reszta jest ok. Jak to zrobić?
Chciałbym wymienić niskotonowe głośniki w obu kolumnach.
Znalazłem na allegro: Tonsil głośnik GDN 30/60/1 NOWE, cena 2x 136 zł.
Parametry techniczne:
6 Ohm - czy to na pewno odpowiedni głośnik do tej kolumny?
Informacje z tyłu głośników są trochę zamazane.
Wiem, że to pytanie już się kilka razy pojawiało ale w wątkach sprzed wielu lat, więc chciałbym je zadać ponownie.
A może kupić nowe głośniki GDN 30/80/2. Co trzeba zrobić żeby je zestroić na 37 Hz?
Jestem laikiem, nie mam pojęcia jak to zrobić.
Przy okazji: chciałbym się upewnić, że wysiadł jedynie głośnik a cała reszta jest ok. Jak to zrobić?
Chciałbym wymienić niskotonowe głośniki w obu kolumnach.
Znalazłem na allegro: Tonsil głośnik GDN 30/60/1 NOWE, cena 2x 136 zł.
Parametry techniczne:
6 Ohm - czy to na pewno odpowiedni głośnik do tej kolumny?
Informacje z tyłu głośników są trochę zamazane.
Wiem, że to pytanie już się kilka razy pojawiało ale w wątkach sprzed wielu lat, więc chciałbym je zadać ponownie.
A może kupić nowe głośniki GDN 30/80/2. Co trzeba zrobić żeby je zestroić na 37 Hz?
Jestem laikiem, nie mam pojęcia jak to zrobić.