logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł DFPLAYER MINI- podłączenie słuchawek i głośnika

Sylwia66 05 Maj 2017 09:38 1368 9
REKLAMA
  • #1 16455885
    Sylwia66
    Poziom 7  
    Witam,
    Chciałam w swoim projekcie zastosować głośnik i słuchawki , ale niestety działają one jednocześnie.
    Chciałabym gdy działają słuchawki to głośnik zewnętrzny nie działa i na odwrót gdy głośnik działa, słuchawki są wyłączone.

Użyłam gniazda jack z wyłącznikiem 5 pin.
  • REKLAMA
  • #2 16455894
    kaziu202
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Witam, jeżeli chcesz by głośniki i słuchawki były połączone na stałe, to musisz zastosować przełącznik ,a jeśli słuchawki będą dopinane ,to wystarczy dobrze podłączyć gniazdo słuchawkowe 5 pin.
  • #3 16455898
    Sylwia66
    Poziom 7  
    Chodzi mi właśnie o to aby jak podłącze słuchawki to głośnik zewnętrzny nie działa

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

Chciałam zrobić dwa programy pierwszy program wciśnięcie pierwszego przycisku dziala tylko głośnik , wciśnięcie drugiego przycisku działają tylko słuchawki bez głośnika. Słuchawki chciałam żeby były cały czas podłączone.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16456850
    kamdz
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Wg mnie wystarczy podłączyć masy głośników i słuchawek do gnd przez tranzystory i nimi sterować... Ale to trzeba jeszcze jeden mikrokontroler użyć :)
  • REKLAMA
  • #5 16456868
    Sylwia66
    Poziom 7  
    Dziękuje, a jaki rodzaj tranzystora Pan by polecił?
  • REKLAMA
  • #7 16457663
    squelch
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

A czy głośnik lub słuchawki mogą działać na jedno ''ucho'' bo to znacznie by uprościło projekt tzn. wciskasz przycisk działają słuchawki ale na jednej tylko słyszysz lub naciskasz drugi przycisk i działają ci kolumny głośnikowe ale tylko jedna, druga nie działa czy może tak być?
  • #8 16458111
    Sylwia66
    Poziom 7  
    Chciałabym dwie słuchawki ale można spróbować z jedną słuchawką
  • #9 16458225
    kamdz
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    squelch napisał:
    Witam

A czy głośnik lub słuchawki mogą działać na jedno ''ucho'' bo to znacznie by uprościło projekt tzn. wciskasz przycisk działają słuchawki ale na jednej tylko słyszysz lub naciskasz drugi przycisk i działają ci kolumny głośnikowe ale tylko jedna, druga nie działa czy może tak być?

A sterowanie masami jest złe? Wydaje mi się, że przy sterowaniu takim jak Pan proponuje, byłyby większe zakłócenia, a nie byłoby to dużo prostsze od mojej wersji...
  • Pomocny post
    #10 16460978
    kaziu202
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Jeśli chcesz na stałe podpiąć głośniki i słuchawki , to użyj podwójny przełącznik bistabilny i masa głośników na stałe do masy wyjścia ze wzmacniacza. + wyjścia ze wzmacniacza do środkowego PINu przełącznika , a + z głośnika do 1 PINu przełącznika ,+ ze słuchawki do 3 PINu przełącznika. I tak samo dla drugiego kanału.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do projektu, w którym głośnik i słuchawki powinny działać naprzemiennie, tzn. gdy słuchawki są podłączone, głośnik nie powinien działać i vice versa. Zastosowano gniazdo jack z wyłącznikiem 5 pin. W odpowiedziach zasugerowano użycie tranzystorów do sterowania masami głośników i słuchawek, co wymaga dodatkowego mikrokontrolera. Proponowano również zastosowanie podwójnego przełącznika bistabilnego, aby umożliwić stałe podłączenie obu urządzeń. Użytkownik rozważał możliwość działania na jedno ucho, ale preferuje użycie dwóch słuchawek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA