logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić lampę błyskową z aparatu na zewnętrzną z przyciskiem?

obert 27 Lip 2005 12:21 2051 3
REKLAMA
  • #1 1685747
    obert
    Poziom 10  
    mam problem wykreciłem z paratu lampke błyskowa i nie iwem jak ja przerob do uzytku zeby błyskałą mi na przycisk...
  • REKLAMA
  • #2 1685875
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1054
    Niewiele można się zorientować o co chodzi w tym poście? Lampy się nie rozładowuje tylko kondensator. Lampa działa w następujący sposób: Przetwornica zasilana z bateryjek "napędza" transformator, który z uzwojenia wtórnego (napięcie ok 300V) po wyprostowaniu ładuje kondensator (zwykle o pojemności 300 - 800 uF/400V). Do tego kondensatora podłączony jest palnik (rurka szklanna z dwoma wyprowadzeniami i trzecim stykiem połączonym z metalizacją tej rurki lub cienkim drucikiem doklejonym do rurki zwykle na jej środku). Po włączeniu przetwornicy kondensator ładuje się do wartości 300 - 400V a po "pstryknięciu" zdjęcia synchronizator zwiera styk (lub "elektronikę") i przez układ zapłonowy wytwarza impuls zapłonowy podany właśnie do tego trzeciego styku na lampie (palniku). Powoduje to zapłon gazu w rurce i rozładowanie kondensatora. Jeśli chcesz ręcznie sterować błyskiem takiej lampy to trzeba ten okład elektroniczny lub styk synchronizacji) zastąpić równoległym przyciskiem, którego zwarcie (naciśnięcie) spowoduje błysk.
    P.S.
    Pytanie zostało zmienione już po mojej odpowiedzi ale nie na tyle, żeby coś wyjaśnić tylko, ewentualnie zagmatwać bo moja odpowiedż nie koresponduje z tak postawionym pytaniem. Nie powinna istnieć możliwość zmiany postu po kolejnej odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #3 1686032
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam!
    lampa sie nie laduje tzklko , laduje sie kondenstaror i jego naleyz rozladowac.

Pozdrawiam!
    ps. uwazaj na naladowany kondenstor , bo moze ostro pokopac przy takiej zabawie:D
  • #4 1690607
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1054
    Możesz zrobić z elementów wymontowanych jakąś prostą lampę błyskową (bez przetwornicy) lub stroboskop ale, żeby podać jakiś schemat realny to trzeba znać parametry wymontowanych elementów.
    Poza tym nie musiałeś zakładać drugiego tematu tylko pytać dalej w jednym! I nie zmieniaj swych wcześniejszych postów bo będzie kociokwik!
REKLAMA