logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch Classixx 5 WAA20261PL/16 - jaki komplet łożysk?

pritchard 07 Maj 2017 18:46 9201 5
REKLAMA
  • #1 16461458
    pritchard
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich,
    W mojej blisko 6-cio letniej pralce zaczęły hałasować łożyska, szczególnie przy wirowaniu. Nie wyczułem luzów na krzyżaku, czy osi, jedynie słychać że jest głośniej niż bywało wcześniej.

Mam pytanie do znających się w temacie, jakie konkretnie są w tej pralce łożyska i jaki simmerring - uszczelniacz? Przed rozebraniem tego nierozbieralnego, nieszczęsnego zespołu piorącego chciałbym wiedzieć czy takie łożyska będę w stanie kupić.

Poniżej zamieszczam film, na którym widać jak to pracuje. Niestety nie nakręciłem filmu z pracy samego bębna (zdjęty pasek napędowy).

• REKLAMA
  • #2 16468336
    pritchard
    Poziom 12  
    Podbijam.

Bardzo proszę o pomoc. Czy nikt nie wie jakie w tej pralce są łożyska i uszczelniacz?
  • REKLAMA
  • #3 16468924
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    W tej pralce jest klejony zespół piorący, przy tej pralce producent nie podaje rozmiarów łożysk, jako część zamienna jest cały zespół piorący, kod części: 00244196
  • REKLAMA
  • #4 16469221
    pritchard
    Poziom 12  
    Wiem, że jest klejona wanna. W przeciwnym razie nie zadawałbym takiego pytania :-) Cały zespół piorący, w sklepie z częściami zamiennymi, kosztuje ok. 700zł. Jakaś paranoja.
  • REKLAMA
  • #5 16494191
    pritchard
    Poziom 12  
    Napiszę jak się sprawy mają. Ponieważ nie miałem miejsca na samodzielną wymianę łożysk, zdecydowałem się wysłać cały zespół piorący do Pana Rafała z Krosna (ogłoszenie na OLX). Kurier odebrał paczkę ode mnie w poniedziałek (15.05). Cena przesyłki kurierskiej w tamtą stronę to niecałe 25zł. Okazało się, że krzyżak jest ok, więc wymieniono ponoć tulejkę pod uszczelniacz, dwa łożyska i sam uszczelniacz, zapłaciłem 225zł. Przesyłkę miałem u siebie w piątek (19.05). Więc sumarycznie za ok. 250zł mam naprawiony zespół piorący. Pralka pracuje jak nowa. Przy okazji odkamieniłem grzałkę i wszystkie gumowe węże, bo nagromadziło się tam bardzo dużo kamienia. Jutro postaram się wrzucić filmy pokazujące jak pracował zespół piorący przed i po naprawie. Pozdrawiam.
  • #6 17795833
    knedel
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Może ja miałem niefarta - krzyżak był naprawiany tuż przed urlopem pana Rafała - ale mnie pan Rafał z Krosna kiepsko dorobił krzyżak. Przed awarią krzyżaka bęben pracował centrycznie. Wysłałem cały zespół piorący kurierem, w Krośnie obudowę rozcięto, naprawiono krzyżak, sklejono i dostałem przesyłkę z powrotem. Złożyłem pralkę i lekkie rozczarowanie - bęben ma odczuwalne bicie powyżej 400 obrotów wirowania. Zatem wymieniłem dwa amortyzatory bębna - pralka 8 letnia - niestety nie pomogło. Nie chce mi się ponownie rozbierać całej pralki, pakować zespołu piorącego, wysyłać itd. Pralka Bosch WAA2027JPL.
    Reasumując - ponownie nie podjąłbym się takiej naprawy.
REKLAMA