logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link TD-W8970 ver.1.2 - poszukuję czystego wsadu do pamięci 25q64

grafii1 07 Maj 2017 22:24 1698 6
REKLAMA
  • #1 16462103
    grafii1
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam , może któryś z kolegów posiada "czysty" wsad do tej pamięci , link padł całkowicie i przy rozruchu ciągle się restartuje i nie może załadować się do końca . Szukałem zawartości ale wszędzie są firmware do wgrania przez przeglądarkę , potrzebny "goły" bin , hex żeby bez pośrednio wgrać do kości . Przesunięcie adresu startowego nie zdaje egzaminu ( sugestia z sieci ) , za pomoc dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16463026
    grafii1
    Poziom 17  
    Dzięki za info ale potrzebuje sam wsad 25q64 , z uart jest dużo zabawy i nie mam pewności czy rezultat będzie pozytywny a wgrywając wsad będę wiedział czy rzeczywiści padł flash czy hardware , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 16464541
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1492
    Skoro dla ciebie łatwiej jest podnieść flasha i podpiąć do programatora niż przylutować trzy kabelki do uart'u no to Ok.
    Wycinasz i wywalasz wszystko do ofsetu 0x200
    Dalej masz już obraz zgodny z offsetami partycji mtd jak na stronie: https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/td-w8970
    Z tym, że firmware nie zawiera partycji MTD4,MTD5 i MTD6.
    Co mają partycje mtd4 i mtd5 tego nie wiem. Partycja mtd6 to "ART" czyli ustawienia radia.
    Skopiowanie jej z innego egzemplarza może skutkować wadliwym działaniem wifi.
    Zalecałbym zrobienie backupu tych trzech ostatnich partycji. Jeśli wpada w bootloopa to raczej wina pierwszych trzech partycji. Można to latwo sprawdzić poprzez putty i uart. No ale ty wolisz przez programator.
    Na zdrowy rozum, wadliwość flasha możesz sprawdzić robiąc backup swojego. Wyczyszczenie go i zaprogramowaniem na nowo i ponownym odczytaniem. Po porównaniu plików bit po bicie będziesz miał odpowiedź.
    No ale skoro się upierasz do działania przez programator to spreparuj sobie taki oto pliczek:
    1 Odczytaj całego flasha programatorem.
    2. Pobierz oryginalne fw i odetnij od niego pierwsze 0x200 bajtów. Łatwo poznać dokąd ciąć.
    3. Wklej przez nadpisanie (np. w Hxd) do kopii odczytanej programatorem od zerowego offsetu.
    4. Zapisz i wgraj do flasha. Oczywiście miej drugą kopię odczytanego oryginalu.
  • #5 16464683
    grafii1
    Poziom 17  
    Witam , dzięki za zainteresowanie będę próbował jutro . Nurtuje mnie jedna spraw a mianowicie Jeżeli bootloader jest we fleszu a nie w głównej kości to przy uszkodzonym fleszu nie powinien startować , co za tym idzie po uart tez nie powinien chodzić , mogę się mylić i jeśli można to proszę o odpowiedź , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 17095066
    grafii1
    Poziom 17  
    Witam , problem rozwiązałem na zasadzie " dwie pieczenie na jednym ogniu " , potrzebowałem repeater więc , zakupiłem drugi używany , identyczny router i zrobiłem kopie bina . Router od razu podjął prace ale w żaden sposób nie konfigurował się do pracy jakiej był przeznaczony - jako zwykły router ok , w zestawie jednak nie . Okazało się że mac adres jest zawarty w wsadzie i oba urządzenia miały takie same mac adresy więc siłą rzeczy nie mogło działać poprawnie . Odszukałem w binie miejsca gdzie były dane mac adres ( 2 lub 3 ) i zmieniłem na mac adres który był na obudowie reanimowanego routera . W zasadzie w ten sposób można zmienić identyfikacje mac na praktycznie dowolną i od tamtej pory nie ma żadnego problemu z konfiguracją , obydwa routery pracują bez jakich kol wiek komplikacji w jednej sieci , nic się nie zawiesza ani kszaczy . Wiem że to spartańska metoda ale nie mając doświadczenia w ” podnoszeniu routera ” metodą sugerowana przez kolegów zrobiłem to w ten sposób .
    Za pomoc serdecznie dziękuje i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje "czystego" wsadu do pamięci 25q64 dla routera TP-Link TD-W8970 ver.1.2, który przestał działać i ciągle się restartuje. W odpowiedziach zasugerowano użycie UART do reanimacji urządzenia oraz wykonanie kopii wsadu z innego identycznego routera. Użytkownik zauważył, że problem z bootloopem może wynikać z uszkodzenia pierwszych trzech partycji MTD. Po zakupie drugiego routera, udało mu się przywrócić działanie, jednak napotkał problem z identycznymi adresami MAC, co wymusiło ich zmianę w wsadzie, co ostatecznie rozwiązało problem konfiguracji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA