logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wybrać najlepszy monitor LCD? Cena a jakość, na co zwrócić uwagę?

BONO 27 Lip 2005 17:38 3017 16
REKLAMA
  • #1 1686456
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    chcialbym kupic monitor lcd ale niewiem czym kierowac sie przy zakupie ,czy cena idzie razem z jakosćią? prosze o jakies spostrzeżenia
    Moderowany przez TONI_2003:

Temat postu zmieniłem!

• REKLAMA
  • #2 1686495
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Za mało danych:
    1. w jakiej cenie chcesz się zmieścić?
    2. jaka przekątna?
    3. jaka szybkość reakcji pikseli?
    4. czy ma mieć funkcję pivot?
    5. czy ma mieć złącze DVI i jakie: analogowe czy cyfrowe?
    6. czy ma mieć wbudowane głośniki?
  • REKLAMA
  • #3 1686532
    RZimek
    Poziom 11  
    Wejdź na stronę www.mva.pl. Na stronie tej na forum dowiesz się wszystkiego, ja w ten sposób zdecydowałem się na LCD NEC 1970NX 19'', mam go od kilku dni i jestem bardzo zadowolony. SUper wyświetlacz!!!

Moderowany przez TONI_2003:

Jeśli się nie zna regulaminu to potem są pretensje !Posłałeś dwa jednakowe posty jeden jest tu , a drugi jest osobnym tematem proszę o wyjaśnienie na PW !
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

• #4 1687446
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    tak do 1200 chcem cos znalezdz, ogolnie na co mam zwracac uwage na szybkość reakcji pikseli? przekątna ma być 17
  • REKLAMA
  • #5 1687571
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1002
    Witam.
    RZimek trzeba było przetestować ostatnie modele LG.
    POzdrawiam.
  • #7 1689373
    RZimek
    Poziom 11  
    Nie miałem możliwości przetestowania żadnych innych wyświetlaczy osobiście. W sklepach w mojej okolicy różnie to bywa - albo nie można sobie przetestować osobiście, albo jest mały wybór. Opierałem się na opiniach użytkowników różnych wyświetlaczy. NEC'a mam tydzień czasu, nie zauważyłem jak na razie ani jednego piksela/subpiksela wypalonego. Matryca jest równo podświetlona, a zakupu dokonałem wysyłkowo u jednego z autoryzowanych dealerów firmy NEC.
  • REKLAMA
  • #8 1689630
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Polecam Samsunga i ew LG chociaż po tylu LG CRT jakich się naoglądałem to mam tylko nadzieję, że nie partolą tak LCD-ków jak zwykłe. Nie mogę patrzeć na LCD z szeroką ramką, a Samsungi mają cienkie ramki i obraz jak żyleta, więc dla mnie wybór jest oczywisty.
  • #11 1695681
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Co do LCD-ków to nie mam się czego doczepić, ale CRT widziałem parę sztuk i czym większe tym gorsze. Mam Samsunga SyncMaster 550b (15'' nieflat) i w porównaniu do kolesia LG 19'' flat, żyleta.
    Dlatego napewno następnym monitorkiem u mnie będzie Samsung i zdania nie zmienię.:|
  • #12 1706758
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1707712
    Orochimaru
    Poziom 31  
    No to tak jak byśmy rozmawiali, czy lepszy Opel, czy Audi, a kolega victrex powiedział by ja polecam Aston Martina.
    Oczywiście że Iyama rządzi tylko troszkę za drogo.
    Zostaję przy Samsungu.
  • #14 1708386
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3803
    ... a czemu nie przy nieco tańszym Samtronie 93v oczywiście to tylko przykład ?
  • #15 1713457
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 1713466
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego victrex, z tego co napisałeś wynika, że Twojemu koledze panel padł po gwarancji (bądź gwarancji na niego nie miał). A jak Ci Iiyama (której jesteś zwolennikiem) padnie po gwarancji w taki sam sposób jak Twemu koledze, to ile zapłacisz?
  • #17 1714471
    przemas84
    Poziom 16  
    A ja bym zwrocil uwage na bardzo wazny aspekt monitorow LCD. Otoz monitor LCD ma swoja nominalna rozdzielczosc w ktorej obraz wyglada znakomicie ale kiedy pracuje w rozdzielczosci nizszej na ekranie powstaja piksele. Czyli np monitor 17" ma nominalna rozdzielczoscs 1200x1024 i jezeli monitor ma byc uzywany rowniez do gierek to wyobraz sobie jaka musisz miec mocna karte zeby kazda gierka chodzila Ci w tej rozdzielczosci!!!

Z drugiej strony klasyczny monitor kineskopowy (oczywiscie z wyzszej polki) oferuje znacznie lepsze odwzorowanie kolorow, kontrast i kont widzenia niz panele LCD. W gruncie zeczy panele oferuje tylko lepsza geometrie.
    Sam zamierzalem kupic sobie panel LCD ale po testach i po przeczytaniu wielu opisow zrezygnowalem.

Podsumowanie tematu

✨ Przy wyborze monitora LCD warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych parametrów: cenę, przekątną ekranu, szybkość reakcji pikseli, obecność funkcji pivot, rodzaj i dostępność złączy (DVI analogowe lub cyfrowe) oraz ewentualne wbudowane głośniki. Cena nie zawsze idzie w parze z jakością, dlatego warto kierować się opiniami użytkowników i testami. Modele NEC, Samsung, LG, Iiyama oraz Samtron były polecane przez uczestników dyskusji. NEC 1970NX (19") chwalony jest za jakość obrazu i równomierne podświetlenie matrycy. Samsung SyncMaster wyróżnia się cienkimi ramkami i ostrym obrazem, choć pojawiły się opinie o problemach z trwałością niektórych modeli. LG oferuje modele takie jak L1715S (17", brak DVI) i L1780Q, które mają przyzwoite parametry. Iiyama jest uznawana za solidną, choć droższą markę. Warto także pamiętać, że monitory LCD mają nominalną rozdzielczość, w której obraz jest najlepszy; praca w niższych rozdzielczościach może powodować widoczne piksele, co jest istotne zwłaszcza przy grach. Klasyczne monitory CRT oferują lepsze odwzorowanie kolorów, kontrast i kąty widzenia, ale LCD zapewnia lepszą geometrię obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA