logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD do 600 zł – który model z dobrymi kątami widzenia wybrać?

Repciu 28 Wrz 2006 22:30 2648 12
  • #1 3067170
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    jaki monitor LCD kupic w cenie do 600 zl ? bo podobno tansze modele maja cos takiego ze jak patrzy sie pod katem to nie widac obrazu?
  • #2 3067327
    Xrzychu
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    hmm każdy monitor LCD ma tak ze jak patrzymy pod jakimś kontem to gorzej widać obraz, producenci podają dlatego dane kąta widzenia

Wsumie do 600 zł dużego popisu nie ma...
  • #3 3067755
    Repciu
    Poziom 27  
    a czy to prawda ze po 2-3 latach to cos tam sie wypala w tych monitorach i obraz jest gorszy ?
  • #4 3069857
    pitermi
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Wypalaja sie swietlówki. Ale mam monitorki z 2000 roku które pracowały w biurach i Swiecą niezle jak na 6 latki.A trzeba wiedziec ze to technologia starego typu. Te starsze maja o niebo gorze parametry. Wiec nie ma reguły ze ci sie wypala swietlówki po jakimś tam czasie.Moga działac i 6 lat bez usterki i wyraznej utraty jakośći. Mówie tu o markowych sprzetach .Bo w tanich chinolach to rózne cuda widziałem.
  • #5 3084246
    Repciu
    Poziom 27  
    a co sadzicie o monitorze LCD SAMSUNG 720 N ?
  • #6 3086123
    gr86
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    ja się ostatno zastanawiałem nad monitorem, moje wcześniejsze przemyślenia polegały na:
    -Kupić używke ale duży, markowy-niekoniecznie, ale koniecznie dobrą charakterystyke musiał mieć.Jak się zepsuje to kupie następny.
    Zaczołem od 19" Medion oczywiście CRT, no może być- koszt wtedy ok 270zeta + przesyłka(no ale było to dawno)- służył ok 2latka
    nie zepsuł się ale zrobił się dla mnie za mały, więc potzrebowałem zmiany. Kolejny to był LG 221U, oczywiście też wielkiepudlo, ponieważ to była 21", ale za to częstotliwości odświerzania miała wypasione, złącze cyfrowe, hub USB z tyłu, plamka 0.26 no ale jego wadą były rozmiar, bo cena to ok 300zł+ przesyłka - miałem go 1,5 roku i nie zamienie go za nic, stoji u mnie w pracowni, bo jest więcej miejsca

W tej chwili siedze na LG l1919S no i ten nie ma żednych wad, jest to flatronik 19"

polecam stronke LG

http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do?actType=...Id=050102&modelCodeDisplay=LCD+L1919S&model=8

można sobie porównać modele, w tej 19" LCD obszar widzenia jest taki sam co w CRT 21"

no ale mój LCD-ek kosztował 900zeta ale doszedłem do wniosku że jak kupować to wole dołożyć te 300zł i mieć wyższy model niż póżniej kaleczyć na szajsie

Pozdrawiam gr88
  • #7 3090175
    dordos
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam, też noszę sie z zamiarem zakupu monitora. Interesuje mnie 19. Tylko teraz czy wybrać panoramiczny czy zwykły i na jakie parametry patrzeć bo jestem trochę nie w temacie.
  • #8 3095901
    Repciu
    Poziom 27  
    czy monitor LCD, który ma mniejszą częstotliwość odświeżania np 60 Hz jest lepszy od monitora zwyklego CRT, który ma np. częstotliwość odświeżania 85 Hz, czy Lcd mniej razi w oczy mimo ze ma mniejsza czestotliwosc odświeżania? czemu przy monitorach LCD jest podawany zawsze jakis zakres odświeżania np piono 35-85 Hz a poziome 50 - 75 Hz, a np, jest takze podawana ze dla najlepszje rozdzielczosci np 1024x780 zalecana jest czestotliwosc 60Hz to po co jest podawany przedzial tej czestotliowsci odswiezania jak i tak nie beda mogl innej wybrac, na ktora nalezy patrzyc czestotliwosc przy wyborze monitora, bo jak mam crt to 85 hz nie razi tak w oczy a 75 Hz tak. I jescze jedno pytanie, gdy oglądalem monitory LCD w sklepie to zauważyłen na wszytskich modelach, że jak były jakies napisy to było widac jakby cienie liter takie siwe, czy to wynika ze zlej regulacji kontrastu czy da sie to ustawic czy LCD takie sa poprostu?
  • #9 3128260
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Nie porównuj częstotliwości odświeżania CRT i LCD. Ze względu na różnice w zasadzie działania w LCD 60 Hz jest wystarczające. Obraz jest bardzo ostry, nie ma mowy o cieniach. Oczywiście przy założeniu, że ekran pracuje w swojej rozdzielczości natywnej (w przeciwieństwie do CRT tu jakakolwiek zmiana rozdzielczości powoduje pogorszenie obrazu). Przy matrycach MVA, PVA oraz IPS odwzorowanie barw jest takze bardzo dobre. Problemy mogą mieć jedynie gracze, którym może przeszkadzać większa bezwładność matrycy.
  • #10 3129028
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3134557
    Pablo1964
    Moderator
    Repciu napisał:
    bo podobno tansze modele maja cos takiego ze jak patrzy sie pod katem to nie widac obrazu?

Aby zminimalizować ten problem, powinieneś szukać monitora z matrycą MVA, PVA lub IPS, natomiast unikać TN. Niestety, kryteria cenowe nie dają swobody wyboru.
  • #12 3145021
    Repciu
    Poziom 27  
    dzieki wszystkim temat uwazam za zakonczony
  • #13 3149532
    Pablo1964
    Moderator
    To pochwal się, co kupiłeś i opisz wrażenia :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru monitora LCD do 600 zł z dobrymi kątami widzenia. Podkreślono, że każdy monitor LCD traci jakość obrazu pod kątem, co jest określane przez producentów jako kąt widzenia. W tej cenie wybór jest ograniczony. Wypalanie się świetlówek w monitorach LCD jest możliwe, ale markowe modele mogą działać bez utraty jakości przez wiele lat. Zalecane jest unikanie tanich, nieznanych marek. Wskazano, że matryce MVA, PVA oraz IPS oferują lepsze odwzorowanie barw i kąty widzenia niż popularne TN, jednak w budżecie do 600 zł wybór jest ograniczony. Porównano częstotliwości odświeżania CRT i LCD, wyjaśniając, że LCD 60 Hz jest wystarczające ze względu na inną technologię wyświetlania. Wspomniano o monitorach Samsung 713N i NEC 72VM, które charakteryzują się dobrą jakością i trwałością. Użytkownicy zwracali uwagę na problemy z cieniowaniem liter na LCD, które mogą wynikać z ustawień kontrastu lub specyfiki matrycy. Wskazano, że przy wyborze monitora warto zwrócić uwagę na natywną rozdzielczość i typ matrycy, a także na parametry takie jak kontrast i jasność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA