logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win10 udostępnianie dysków (nie folderów) w grupie roboczej

Elektromacher 11 Maj 2017 20:31 10977 5
REKLAMA
  • #1 16470448
    Elektromacher
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Narodził się taki problem: brak dostępu (uprawnień) do korzystania z udostępnionego dysku w sieci opartej na grupie roboczej. Sytuacja jest taka: dwa komputery z win10 pro i jeden win7. Dwa stacjonarne i jeden laptop. Na jednym (nazwijmy go "głównym") udostępniony został dysk E. W dwóch pozostały dysk ten jest widoczny ale próba dostania się do niego powoduje wyświetlenie się komunikatu o braku dostępu/ uprawnień. W odwrotnej sytuacji czyli udostępnieniu dysku na laptopie (laptop ma dwa dyski fizyczne) dysk jest widoczny w pozostałych (stacjonarnych) i dostęp jest możliwy. Czyli w jedną stronę działa a w drugą nie. Ciekawe jest, że udostępnienie dysku na drugim stacjonarnym powoduje, że w obu jest on widoczny ale nie ma do niego dostępu z żadnego innego ale znów udostępniony dysk laptopa jest funkcjonalny. Czyli znów w drugą stronę działa! Sieć działa ok bo foldery publiczne są widoczne i działające w obie strony. Wyłączenie udostępnienia dysku E (na "głównym" komp.) i udostępnienie jedynie folderu na tym dysku działa! (?)
    Dodam, że ustawienia w menu, typu znajdowanie sieci, udostępnianie drukarek, wyłączenie udostępniania hasłem jest ustawione ok. No i nazwa grupy roboczej jest taka sama we wszystkich komp.
    gmeram i gmeram ale rozwiązanie leży pewnie gdzieś głębiej, może ktoś coś wymyśli? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16470583
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16470634
    Elektromacher
    Poziom 7  
    ok, spróbuję z tym hasłem. Dziwi mnie tylko to, że samo udostępnienie folderu działa jak należy a dysku już nie. A tak samo zrobione udostępnienie na laptopie działa jak należy. Uprawnienia są ustawione na "wszyscy-pełne", może gdzieś coś jest jeszcze głębiej...
  • REKLAMA
  • #4 16480215
    Elektromacher
    Poziom 7  
    Dzięki za podpowiedź. To nieco niedorzeczne ale metoda z włączeniem "udostępniania z hasłem" poskutkowała. Niedorzeczne bo skoro jest opcja "wyłącz hasło", to dlaczego bez niego nie działa? Może MS miał na myśli foldery, bo foldery dało się udostępnić bez ale jak pisałem, dysków już nie... Choć był wyjątek- tak jak pisałem na początku laptop HP Pavillion (win10 pro) pozwolił na dostęp do swojego dysku bez hasła. Widać, że windows ma humory :-)

Dodano po 4 [minuty]:

Aaaa, dodam jeszcze, że działa też udostępnianie laptopa (dysku) z winXP. Funkcjonuje w obie strony z komputerami z win7 i win10.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16480309
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16547200
    Elektromacher
    Poziom 7  
    Czyli na tym można zakończyć bo zaproponowane rozwiązanie dało efekt choć jak pisałem z logiką tu coś nie tak...
    dzięki, pzdr,
REKLAMA