logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq dc5700 - kłopot z udostępnianiem folderów z dysku E w sieci domowej na Win10

nazaspie 02 Maj 2021 10:04 1092 3
REKLAMA
  • #1 19411627
    nazaspie
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Mam kłopot z udostępnianiem folderów ale nie wiem czy przyczyna jest w sprzęcie, czy w konfiguracji, czy jeszcze inna.
    Płyta z HP Compaq dc5700 i do niej podłączony dysk SSD (na nim dysk C i dysk D) do gniazda SATA0
    oraz dysk HDD jako dysk E podłączony do gniazda SATA1.
    KG również z Win10.

HP - komputer udostępniający
    KG - komputer główny

Udostępniam foldery według tego filmiku:
    https://youtu.be/d8LTVZMIzj0

Na dyskach C i D foldery się udostępniają i jest do nich dostęp na KG - komunikacja jest w obie strony.
    Na dysku E foldery też się udostępniają, są widoczne na KG ale nie da się ich otworzyć.

HP Compaq dc5700 - kłopot z udostępnianiem folderów z dysku E w sieci domowej na Win10

Co powoduje, że z dysku E nie da się udostępnić folderu w sieci domowej?

Z innego komputera z Win7 mam również udostępniony folder w sieci domowej i jest on widoczny i otwiera się na KG i na innych kompach - również na HP.
    Ale tam konfiguracja była bardziej zaawansowana, więcej było klikania, mimo to jakoś mi się to udało.

Mam kilka dysków 500 GB i trzeba je jakoś poupychać po różnych kompach, bo szkoda je odstawiać i kupować jeden duży, drogi.

Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19416822
    damago1
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Odpowiedź masz de facto w komunikacie o błędzie: kwestia uprawnień.

Udostępniasz to według filmiku - czyli w formie prostego udostępniania. Nie widzisz specjalnie co tam jest poustawiane jeżeli chodzi o uprawnienia.

Sprawdź:
    Mój komputer > prawy przycisk myszy > Zarządzanie komputerem -> (otworzy się okienko) -> Foldery udostępnione -> Udziały ->
    i tu wybierz po kolei oba udziały - ten na C który działa i na E który nie dziąła. Dla każdego prawy przycisk myszy -> Właściwości.

Porównaj zakładki "Uprawnienia udziału" i " Zabezpieczenia" - może od razu dojdziesz czym się różnią i czego brakuje dla tego na E:
    Masz tam też dodatkowe narzędzie: guzik "Zaawansowane" i potem zakłądka "Dostęp czynny" - możesz wybrać użytkownika i dla niego zobaczyć jakie ma efektywne uprawnienia do tego udziału.

Są jeszcze 2 możliwości inne:

1 Pytanie pomocnicze: czy ten dysk E: to nie jest przypadkiem dysk USB albo jakiś pendrive?
    2 Na drugim kompie (KG) możesz udziału na E używać jako inny użytkownik niż tego na C. Mało prawdopodobne ale da się zrobić. Jeżeli jeden udział już dawno udostępniałeś to terraz mogłeś go jakoś inaczej podmapować i tego nie zauważyć.
  • REKLAMA
  • #3 19417033
    nazaspie
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Dziękuję ci za odpowiedź. Właśnie byłem w trakcie pisania o tym jak sobie poradziłem.
    Rozwiązanie było w tym oknie, w tych dwóch przyciskach:

"Udostępnij..." i "Udostępnianie zaawansowane..."

Tam wchodzi się wgłąb aż dojdzie się do wyboru sposobu udostępniania i zaznacza się "wszyscy" - pisane małymi literkami.
    Prób było dużo i nie pamiętam, przez które okienko dotarłem do właściwego ustawienia.
    Ciekawostka jest taka, że dla SATA0 wystarczyło to najprostsze ustawienie udostępnienia.
    Ale już dla SATA1 potrzebne było to głębokie ustawianie.
    Dla ostatnich dwóch gniazd SATA znowu wystarczyło to najprostsze, z filmiku.
    Wygląda na to, że to głębokie ustawienie robi się raz dla gniazda SATA1 i reszty gniazd SATA.

Niestety, życie nie jest proste i jak jedna rzecz się uda to dwie następne się posypią.

Więc jest cztery kompy
    komp główny z win10 podłączony do switch'a przez LAN
    drugi komp, na którym właśnie udostępniam foldery z trzech dysków HDD podłączony do switch'a przez LAN
    trzeci komp z win7 i z jednym udostępnionym folderem na dysku HDD podłączony do switch'a przez LAN
    czwarty komp tak samo jak trzeci
    dekoder sat z Enigma2 przez WiFi z modemu GPON

Dzisiaj podłączyłem ostatni dysk HDD do kompa dwa, utworzyłem na nim folder i udostępniłem ten folder tym najprostszym sposobem.

I na kompie głównym, w oknie "Sieć" wyświetla się tylko dekoder E2. Pozostałych kompów brak.
    We wszystkich pozostałych kompach, w oknie "Sieć", wyświetlają się wszystkie kompy i dekoder, i wszystkie udostępnione foldery, łącznie z tym ostatnim.

Przedwczoraj na kompie głównym wyświetlały się wszystkie kompy i dekoder.
    Wczoraj na tym kompie odzyskiwałem przypadkowo usunięte dane, przy pomocy programu Magic NTFS Recovery. Odzyskanie się powiodło.
    Czy odzyskiwanie danych może być przyczyną czy to tylko przypadkowy zbieg wydarzeń?

Dodano po 9 [godziny] 9 [minuty]:

Udało się włączyć, znalazłem z necie jak.
    Panel sterowania > Programy > Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows

i trzeba zaznaczyć to okienko i zrestartować kompa:

• #4 19424864
    damago1
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Kolejne poprawki do windowsa wyłączają stare (uznawane za niebezpieczne) wersje protokołu SMB. Niestety na rynku jest jeszcze sporo urządzeń które wymagają tej wersji SMB, albo mają duże problemy wydajnościowe z nowszymi wersjami protokołu SMB więc czasem trzeba zacisnąć zęby i odpalić SMB 1.0. Jeżeli sieć jest zabezpieczona i nie wystawiamy tego w internecie nie pownno być problemów żanych.
REKLAMA