logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić wł/wył żarówki energooszczędnej na pilota

Yannick 27 Lip 2005 19:51 3204 14
  • #1 1686773
    Yannick
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nigdy jeszcze nie zrobiłem praktycznego urządzenia na mikroprocesorze (programowanie Funki pomijam ;)). Trochę teorii już przyswoiłem, ale nadal brakuje mi kilku szczegółów. Chcę wykonać sterownik wł/wył do jednej (max 2) żarówki pilotem RC5, z dodatkowym przyciskiem typu switch do ręcznej zmiany stanu żarówki. Z tego co się orientuję wystarczyłby nawet 89C2051, ale nie wiem jak podłączyć przekaźnik (a może lepiej triak?), bo jako zasilacz zamierzam użyć ładowarki od nokii (ok. 5V). Może jakaś inna kość? Tylko niedroga, bo za 2051 dam 7zł, a i tak jest za mocny... Byłbym wdzięczny za kompletne schematy urządzenia (albo sprawdzone sposoby dołączania przekaźnika), bo przy takiej prostocie to dla Was minutka, a dla mnie impossible. Ewentualnie sugestie co do procków (jeśli nie 2051), będą mile widziane. Oprogramowanie sam spróbuję napisać!
    Pozdrawiam
  • #2 1687299
    Michał_z1
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Mam taki układ w moim żyrandolu 3 żarówki na 90s2343 wystarczy, jest mały i nie trzeba kwarcu. Dwie zwykłe żarówki steruje przez MOC3020 (optotriak)+BTP136(triak) każda, trzecia niestety przekażnikiem gdyż jest energooszczędna i jak próbowałem zasterowac triakiem to poszła mi w przysłowiowe krzaki, niestety trzeba iśc czasami na kompromis.

pozdrawiam.
  • #3 1687500
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Co do zasilania, to z ładowarką to może wyjść małe zdziwienie... ;) Zasilanie to najlepiej przez standardowy zasilacz stałego z kondensatorem + odpowiedni układ na 7805. Szczegóły jak zwykle u wróżek na Google i Szukaj (u góry każdej strony tego forum)
    --
    Pozdrawiam, Daniel
  • #4 1687660
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Yannick wrote:
    Cytat:
    ale nie wiem jak podłączyć przekaźnik

Najlepiej przez tranzystor BS170.
  • #5 1689791
    Yannick
    Poziom 12  
    Skleciłem coś na wstęp. Proszę o opinie, szczególnie czy przekaźnik 5V się będzie pewnie załączał. Przepraszam za jakość schematu, ale cierpię dziś na brak czasu :)
    Załączniki:
    • Jak zrobić wł/wył żarówki energooszczędnej na pilota schemat_przełącznika.jpg (21.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1689889
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Hmm, ja zawsze dawalem tranzystor npn i przekaznik do plusa ;) Ale to bez roznicy. Po pierwsze dioda rownolegle do cewki przekaznika (oczywiscie zaporowo), zeby sie tranzystor od przepiec nie spalil. Po drugie jesli dasz przekaznik z cewka na 5V, a spadek na tranzystorze bedzie ok. 0.2V ... roznie bywa, niektore dzialaja, niektore nie. Musisz poczytac specyfikacje przekaznika. A po trzecie - po co 89C2051? ;) Wstaw osmionozkowego ATtiny - zajmuje zdecydowanie mniej miejsca i mozna go programowac w ukladzie.
    A czy przekaznik bedzie sie pewnie przelaczal zalezy od tego, czy tranzystor wejdzie w nasycenie. Sprawdz, jaki prad pobiera przekaznik, podziel to przez wzmocnienie pradowe tranzystora i tak dobierz rezystor w bazie, zeby prad bazy byl przynajmniej dwa razy wiekszy od obliczonego.
  • #7 1689975
    Michał_z1
    Poziom 16  
    witam ponownie.

YANNICK coś tam pokręciłeś z tym odbiornikiem podczerwieni....zapomniałeś o zasilaniu przez rezystor 100ohm, no i ten elektrolit jest chyba odwrotnie......

pozdrawiam.
  • #8 1690009
    Yannick
    Poziom 12  
    Nie jestem do końca pewny schematu, bo robiłem go na szybko bez należytej uwagi, ograniczając się do miejsca z przekaźnikiem. Jakiego Attiny poleciłbyś Loker? I czy Attiny będzie miał dwa wyjścia/wejścia na przycisk i na przekaźnik?
  • #10 1692289
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    ATtiny12. 8 nozek z tego 6 (zasilanie oczywiscie pomijamy ;) ) moze sluzyc jako wejscia/wyjscia - zakladajac, ze wykorzystasz wewnetrzny generator RC. Przy uzyciu kwarca odpadaja dwie nozki, ale nadal pozostaja 4. Programowalny w ukladze (ISP), 1kb pamieci - powinno wystarczyc. Co prawda zestaw instrukcji prockow AVR jest zupelnie inny niz '51, ale sa kompilatory C na procki Atmela. Dane tech. procka http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc1006.pdf , na stronce Atmela jest poza tym sporo innych ciekawych danych :) Ewentualnie sprawdz stronke avrfreak - dokladnego adresu nie pamietam.
    Acha, wewnetrzny oscylator RC ma kiepska precyzje, podczerwien powinien dekodowac poprawnie, ale jesli beda bledy to moze okazac sie konieczne zastosowanie kwarca.
  • #11 1692392
    Stuart
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Uwaga na Attiny12 - jeżeli masz zamiar programować w C czy w Bascomie to sobie odpuść, tu w grę wchodzi tylko ASM. Dla C lub Bascoma można zastosować AT90S2343 - też mały ale ma SRAM.

Pzdr
  • #13 1694007
    Michał_z1
    Poziom 16  
    [quote="Light'I"]A ja powiem : Uwaga na AT90S2343 !... :) To przestarzały układ, został zastąpiony ATtiny25.
    --
    Nie próbowałem więc pytam....czy można ATtiny25 zaprogramowac w Bascomie???

pozdrawiam.
  • #14 1695903
    Yannick
    Poziom 12  
    Kupiłem at90s2343. Zrobiłem przejściówkę do mojego funproga i układ daje się programować. Ponieważ jestem zielony w prockach poczytałem i zainstalowałem Bascom AVR, bo z Waszych opinii wynika, że jest najłatwiejszy na początek. Zaskoczyła mnie jednak ilość przykładów, bo albo ja nie umiem szukać, albo mało ich jest w sieci. Jutro powinienem zakupić resztę podzespołów i złożyć hardware, a potem już tylko program. Kupiłem przekaźnik na 5V. Czy jak go dam przez BC547 to będzie dobrze? Postaram się zamieszczać opisy moich postępów na forum, na wypadek, gdyby ktoś zamierzał pójść w moje ślady :)

P.S. Jak to jest z tym ISP? Czy jeśli do tych nóżek procka są podpięte oprócz programatora jakieś inne rzeczy (chociażby LED-y) to też się zaprogramuje?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy sterownika włączania/wyłączania energooszczędnej żarówki za pomocą pilota RC5 oraz przycisku manualnego. Proponowane rozwiązania mikroprocesorowe obejmują układy 89C2051, ATtiny12, ATtiny25 oraz AT90S2343, z uwzględnieniem ich zalet i ograniczeń, takich jak liczba wyprowadzeń, sposób programowania (ASM vs. Bascom/C) oraz dostępność pamięci. W kwestii sterowania obciążeniem rozważano użycie przekaźnika 5V sterowanego tranzystorem NPN (np. BC547) lub triaka (np. BTP136) z optotriakiem MOC3020, jednak triak może nie działać poprawnie z energooszczędnymi żarówkami. Zasilanie układu powinno pochodzić ze stabilizowanego źródła 5V, np. zasilacza z układem 7805, zamiast bezpośrednio z ładowarki Nokia. Schematy połączeń przekaźnika wymagają zastosowania diody zabezpieczającej równolegle do cewki oraz odpowiedniego doboru rezystora bazy tranzystora, aby zapewnić nasycenie i niezawodne przełączanie. Wskazano również na konieczność uwzględnienia poprawnego zasilania odbiornika podczerwieni i ewentualnego użycia kwarcu dla stabilności oscylatora. Autor planuje samodzielnie napisać oprogramowanie i dzieli się doświadczeniami z programowaniem AVR w Bascomie oraz problemami z ISP przy podłączonych dodatkowych elementach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA