logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S4 i9505 - Brak karty sim

kookoo1991 16 Maj 2017 15:48 4788 9
REKLAMA
  • #1 16479427
    kookoo1991
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,

wiem że jest to temat wałkowany na wielu forach, lecz nigdzie nie znalazłem rozwiązania problemu. Początkowo telefon zaczął wyświetlać co jakiś czas komunikat karta sim została wyjęta, z czasem następowało to coraz częściej, aż czytał ją tylko raz na jakiś czas. Pomimo tego używałem go do korzystania z wifi, czy słuchania muzyki. W między czasie kupiłem czytnik kart używany, lecz nic nie pomógł. Później kupiłem drugi nowy oryginalny, lecz po kilku dniach problem powrócił i telefon nie czytał sim. Często miał tak, że widział na przemian raz kartę pamięci, a raz sim, obie na raz rzadko. Niedawno wyłączył się i nie chciał już włączyć, nic nie pomagało, nie dało się wejść nawet w tryb recovery. Więc padła decyzja o zakupie płyty głównej. Dzisiaj przyszła, przełożenie poszło sprawnie, lecz karty sim dalej nie widzi. Kartę pamięci czyta, nie wiem co dalej mogę z tym zrobić. Testowałem zarówno dzisiaj jak i kiedyś na karcie plus i dwóch virgine mobile, które w innych telefonach chodzą bez zarzutu. Jutro kupię startówkę z play, czy orange, ale wątpię aby nagle zaczął je czytać.

Z góry dziękuję za wszelakie wskazówki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16479580
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1658
    Albo masz uszkodzoną płytę albo czytnik w tej "nowej" płycie.
  • #3 16479607
    kookoo1991
    Poziom 2  
    Czytnik jest prawie nowy, więc raczej sprawny, natomiast płyta pochodzi z demontażu i teoretycznie wszystko powinno być sprawne. Ale z tym różnie bywa. W innym temacie sugerowano, że to wina NFC chip, a więc część płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #4 16479614
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1658
    Jak masz szansę zwrócić tą płytę to ją zwróć.
  • #5 16481977
    Spartan33
    Poziom 20  
    Ocena: 96
    Na moim S4 i9505 stock 4.4.2 wczoraj pisząc posta w necie pojawiła się informacja jak w temacie, brak karty sim, i że trzeba zrestartować urządzenie, po restarcie brak karty sim, wyjąłem kartę sim i jeszcze raz włożyłem, działa. Już nie pierwszy raz mam taki komunikat.
  • #6 16482027
    xbox-serwis.eu

Poziom 25  
    Ocena: 210
    Witaj, wymień czytnik kart SIM i SD na nowy, ew solucja poniżej. U mnie pomogło przekulkowanie układu PM...

S4 i9505 - Brak karty sim

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    XBOX-SERWIS.EU
    Karmelicka 15, Kraków, 31-131 | Strona WWW: http://www.xbox-serwis.eu
  • REKLAMA
  • #7 16482037
    misiekelk
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Typowa usterka tych płyt. Reflow układu NFC jeśli to nic nie da to masz uszkodzone połączenia do modemu. Raz się zawziąłem i naprawiłem. Odlutowałem modem nowe kule i śmigało ale dużo roboty z klejem.
  • #8 16486978
    kookoo1991
    Poziom 2  
    Płyta główna jest sprawna, gdyż jak podepnę czytnik sim i przytrzymam go palcem to sim czyta, niestety po zabraniu palca wywala komunikat "wyjęto kartę sim". Mam 4 czytniki i 2 z nich działają, lecz są bez tej folii przylepnej, jest możliwość jej zakupu i przyklejenia ? Wczoraj przyszedł mi kolejny zamówiony czytnik, lecz chciałem przyoszczędzić i zamówiłem jeden z najtańszych i karta się w nim niezatrzaskuje, przez co niewielkie jest poruszenie się również powoduje wyświetlenie komunikatu.
  • REKLAMA
  • #9 16488750
    misiekelk
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Własnie te dociskanie pomaga na chwilkę to nie łączy ci modem .
  • #10 16491496
    kookoo1991
    Poziom 2  
    Czyli jednak płyta główna?

ps. czy to wina płyty głównej, bo nie wiem czy odsyłać ją w takim przypadku?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Samsung Galaxy S4 i9505, który nie rozpoznaje karty SIM. Początkowo telefon sporadycznie wyświetlał komunikat o wyjętej karcie SIM, a po wymianie płyty głównej problem nie ustąpił. Użytkownik testował różne karty SIM i czytniki, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana czytnika kart SIM, reflow układu NFC oraz sprawdzenie połączeń do modemu. Użytkownik zauważył, że dociskanie czytnika SIM chwilowo rozwiązuje problem, co sugeruje, że może to być kwestia połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA