Witam
Zastanawia mnie o co chodzi z tą biegunowościa ? Są tylko 2 i 4 biegunowe silniki ?
Pozdrawiam
Zastanawia mnie o co chodzi z tą biegunowościa ? Są tylko 2 i 4 biegunowe silniki ?
Pozdrawiam
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamfuutro napisał:A słyszałeś o parach biegunów oznaczanych nieraz literą p? Może o prędkości synchronicznej? Silnikach indukcyjnych?
Biegunów, par biegunów może być więcej, tylko przekłada się to na większa komplikację konstrukcji no i jej gabaryty.
Toms96 napisał:fuutro napisał:A słyszałeś o parach biegunów oznaczanych nieraz literą p? Może o prędkości synchronicznej? Silnikach indukcyjnych?
Biegunów, par biegunów może być więcej, tylko przekłada się to na większa komplikację konstrukcji no i jej gabaryty.
Nie , nie slyszalem o oznaczeniu p
15kVmaciej napisał:Za to na niekorzyść idzie masa, gabaryty (chyba że pożądany obciążnik), współczynnik mocy, sprawność energetyczna, prąd znamionowy, moment bezwładności (chyba że wymagany duży), moment przy zablokowanym wirniku (rozruchowy), moment maksymalny (break down).Ale zyskuje się na momencie obrotowym.
qwert2000 napisał:Toż zależy od punktu widzenia. Wyżej rozważane dwa silniki o tej samej mocy.Nic nie zyskasz na momencie. Silnik o x mniejszej prędkości obrotowej będzie miał x razy mniejszą moc.
banda.amatorów napisał:
Jedyny zysk to wyższy moment/niska prędkość bez reduktora i niższy prąd rozruchowy.
Czasami lepiej zastosować motoreduktor z szybkim silnikiem niż silnik wolno-obrotowy bez reduktora, wszystko zależnie od danej aplikacji.