logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mlotowiertarka Einhel BBH 1500 - Uszkodzone sprzęgło

ferguson6600 21 Maj 2017 17:20 4692 5
REKLAMA
  • #1 16488232
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Ocena: 201
    Witam, mam młotowiertarkę jak w opisie z uszkodzonym sprzęgłem,efekt taki że podczas wiercenia z udarem większym wiertłem przepuszcza sprzęgło.Próba dokręcenia nakrętki na sprzęgle nie przyniosło efektu.Rozkręciłem sprzęgło myśląc że może sprężynki popękały,ale wszystkie całe,kulki też nad sprężynkami w porządku. Teraz pytanie , czy bezpieczne jest zespawanie tego sprzęgła,mam na myśli koło zębate z tarczami,tak żeby nie przepuszczało podczas obciążenia. Fotki sprzęgła niżej.
    Mlotowiertarka Einhel BBH 1500 - Uszkodzone sprzęgło Mlotowiertarka Einhel BBH 1500 - Uszkodzone sprzęgło
  • REKLAMA
  • #2 16488464
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    Witam.
    Lepiej wymienić zespół niż spawać po zespawaniu nie bedzie żadnego zabezpieczenia operatora jak i sprzętu .
  • REKLAMA
  • #3 16488486
    TomekB123
    Poziom 20  
    Ocena: 147
    O jak większym wiertle mówimy ? Może przekraczasz parametry pracy urządzenia.
    Jeśli chcesz wzmocnić sprzęgło możesz dać inne sprężynki.
    Zablokowanie sprzęgła na amen jest skrajnie niebezpieczne. Może być, że pożałujesz tego.
  • REKLAMA
  • #4 16488612
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Dzieki za info,sprzęgło potrafi przeskakiwać nawet przy fi 12 i twardszym betonie.Podkładałem już milimetrowe podkładki pod sprężyny żeby był lepszy docisk kulek i nici.A co do tego spawania to wiem o tym że jak zablokuje się wiertło to ja razem z młotem zrobię tyle samo obrotów.Nowe sprzęgło nie do dostania,bo to Chińczyk.Wymieniał już ktoś te sprężynki,daje to efekt jakiś.
  • REKLAMA
  • #6 16597119
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Dzis zespawałem sprzęgło na stałe,ale po probie startu nadal można było zatrzymać główkę ręką. Po oględzinach na włączonej wiertarce dostrzegłem ze sprzęgło obraca zębatką w główce,ale napęd nie przenosi się na wiertło. Po rozebraniu główki zobaczyłem ze zębatki w główce mieliły sie czyli straciły swoje zazębienie.Po zeszlifowaniu zębów szlifierka kantówka,młotowiertarka wróciła do swojej pierwotnej pracy,czyli ciągnie bez żadnej przerwy w w pracy,nic nie przeskakuje na trybach.Także wiadomość dla posiadaczy tych i podobnych młotowiertarek,proszę oglądacz pracę główki,czy w niej nie przeskakuje na zębach.
REKLAMA