Witam .
Po zamianie miejscami wirnika w młotowiertarkach padło sprzęgiełko.
Fakt moja wina , bo nie sprawdziłem ślimaka wirnika przed zamianą.
Na zdjęciu jest komplet z pierwszej wiertarki , gzie widać pękniętą obudowę łożyska , wyrwany kawałek obudowy kulek oraz uszkodzone dwa zęby na kole .
Na wirniku widać wyraźne wytarcie zębów.
Teraz żebyśmy się dobrze zrozumieli .
Przełożyłem wirnik do drugiego młotka ( bez rozbierania mechaniki młotka),i szlag trafił w tym samym miejscu obudowę łożyska sprzęgła ,wyleciały kulki oraz rozsypała się obudowa kulek .
Koło ślimakowe pozostało nienaruszone
Moje pytania brzmią .
Czy drugi młotek mógł już mieć uszkodzone sprzęgło i dlatego poleciała końcówka wirnika?
Czy wirnik jeszcze nadaje się do dalszej współpracy z dobrym kołem?
Jak rozebrać sprzęgiełko aby wymienić kpl. obudowę z łożyskiem?
Gdzie można zakupić dobre zamienniki ,bo oryginały (kompletne sprzęgło plus wirnik) , to koszt połowy wiertarki?
Dziękuję z góry za informacje i porady.
Po zamianie miejscami wirnika w młotowiertarkach padło sprzęgiełko.
Fakt moja wina , bo nie sprawdziłem ślimaka wirnika przed zamianą.
Na zdjęciu jest komplet z pierwszej wiertarki , gzie widać pękniętą obudowę łożyska , wyrwany kawałek obudowy kulek oraz uszkodzone dwa zęby na kole .
Na wirniku widać wyraźne wytarcie zębów.
Teraz żebyśmy się dobrze zrozumieli .
Przełożyłem wirnik do drugiego młotka ( bez rozbierania mechaniki młotka),i szlag trafił w tym samym miejscu obudowę łożyska sprzęgła ,wyleciały kulki oraz rozsypała się obudowa kulek .
Koło ślimakowe pozostało nienaruszone
Moje pytania brzmią .
Czy drugi młotek mógł już mieć uszkodzone sprzęgło i dlatego poleciała końcówka wirnika?
Czy wirnik jeszcze nadaje się do dalszej współpracy z dobrym kołem?
Jak rozebrać sprzęgiełko aby wymienić kpl. obudowę z łożyskiem?
Gdzie można zakupić dobre zamienniki ,bo oryginały (kompletne sprzęgło plus wirnik) , to koszt połowy wiertarki?
Dziękuję z góry za informacje i porady.