logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie widzi dysku zewnętrznego Toshiba

batonik78 23 Maj 2017 20:45 6657 7
REKLAMA
  • #1 16491942
    batonik78
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Mam problem z dyskiem zewnętrznym 1TB firmy toshiba. Dysk jest podłączony za pośrednictwem (chyba zewnętrzny kontroler) USB 3.0 to SATA II + IDE. Komputer nie widzi dysku w "urządzenia i dyski", ale jest widoczny w zarządzanie komputerem/zarządzanie dyskami. Na fabrycznym kontrolerze nie jest widoczny nawet w zarządzaniu dyskami. W zarządzaniu dyskami dysk nie ma przypisanej litery dysku i po wciśnieciu PPM w menu jest dostępny tylko: "usuń wolumin" i pomoc. Na dysku jest bardzo dużo danych które chciałbym odzyskać. Czy jest jakaś możliwość a jeżeli tak, to jakim programem. Proszę o pomoc

P.S. Dysk mojej koleżanki z pracy, więc nie wiem za bardzo co było z nim robione.

Sebastian
  • REKLAMA
  • #2 16491949
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1603
    Odpal DMDE i sprawdz.
  • REKLAMA
  • #3 16491955
    kaes2000
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Spróbuj na lepszym kablu. Ja mam starą toshibę 320 po usb i komp widzi go jak ma ochotę. Czasami po trzecim połączeniu.
  • #4 16491979
    batonik78
    Poziom 2  
    Nie znam tego programu. Co miałbym sprawdzić i jak?

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli chodzi o kabel to było sprawdzane na dwóch różnych kablach na 4 kompach. Za każdym razem taki sam efekt
  • #5 16491995
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Podaj SMART dysku.
    W DMDE masz pokazać, czy wykrywa jakąkolwiek zawartość.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #6 16492114
    kaes2000
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Może potrzebuje dodatkowego zasilania? PiszeszUSB 3.0 to SATA II + IDE.
    To by oznaczało że nie jest to dysk zewnętrzny tylko zwykły podłączony za pomocą adapteru a wtedy trzeba zasilacz.
  • REKLAMA
  • #7 16502753
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Użyj DMDE - na Forum jest masa postów omawiających co i jak.
  • #8 16502768
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    batonik78 napisał:
    Nie znam tego programu. Co miałbym sprawdzić i jak?

W pierwszej kolejności zamieść screena z DMDE z układem partycji.
    Łukasz_W napisał:
    Podaj SMART dysku.

Użyj =>
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
    Łukasz_W napisał:
    W DMDE masz pokazać, czy wykrywa jakąkolwiek zawartość.

Popatrz =>
    https://www.youtube.com/watch?v=g6O9uHNuORE

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem zewnętrznym Toshiba 1TB, który nie jest widoczny w "urządzenia i dyski", ale pojawia się w zarządzaniu dyskami. Dysk nie ma przypisanej litery, a dostępne opcje to "usuń wolumin" i pomoc. Użytkownik poszukuje sposobu na odzyskanie danych. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym użycie programu DMDE do sprawdzenia zawartości dysku oraz CrystalDiskInfo do analizy SMART. Wskazano również na możliwość braku zasilania dla dysku, co może być przyczyną problemu. Użytkownik potwierdza, że sprawdzano różne kable i komputery, ale problem nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA