logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat iluminofonii LED na 3-6 diod z uniwersalnymi kolorami?

Mefu 28 Lip 2005 15:17 6107 9
REKLAMA
  • #1 1688963
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Chciałbym zrobić sobie iluminofonie na 3-6 ledach na kanał. Jeszcze żeby ledy były wmiare umiwersalne, czyli żebym mógł sobie popodłączać różne kolory (z dodaniem razystora). Byłoby miło gdyby mógł działać przy sygnałach małej mocy (czyli np. z kompa, z preampa we wznacniaczu itp). Może ktoś rzucić schematem ??

Sorry że to marnie brzmi, ale z elektroniki jeszcze sie nie zajmowałem efektami świetlnymi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1689366
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2314
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #4 1690018
    Mefu
    Poziom 22  
    :arrow:_PREDATOR_ Układ mi sie bardzo spodobał..... tylko czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak go przerobić żeby jednak był wpinany między komputer a głośniki jednocześnie nie rezygnując z mikrofonu ?? Mam tu na myśli przełączanie między sygnałem z mikrofonu a sygnałem z przewodu sygnałowego.
  • Pomocny post
    #5 1690053
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2314
    Chciałeś, iluminofonię czułą, to masz mikrofon, odłącz go i podłącz wejście pod audio, wskazany potencjometr 100k, do regulacji wzmocnienia - równolegle.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 1691128
    Mefu
    Poziom 22  
    Ok :) dzięki wielkie :)
  • REKLAMA
  • #7 1706029
    _Brutus
    Poziom 12  
    Przed podaniem sygnału z audio możesz dać w szereg konda, tak ze 100nF

pozdro
  • #8 1706143
    Mefu
    Poziom 22  
    na odcięcie pradu stałego rozumiem ?? :) A tak pozatym to i tak ten projekt przechodzi na liste "do zrobienia później"..... Brak funduszy na elektronike jak narazie, a nie biore sie za nic jeśi nie mam zapasu funduszy (przynajmniej 3x ceny przewidywanej) :?
  • REKLAMA
  • #9 1901957
    mArKo85
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam. Mam pytanie do tego schematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2808605.html#633139
    może mi ktoś powiedzieć jak go przerobić, żeby mrugały wszystkie ledy naraz (albo żeby mrugały tylko np czerwone, a resztę mozna było wyrzucić)? i ile można max podpiąc tam diod (tyle co jest tam podane czy można więcej)?
    Pozdrawiam.
  • #10 2524927
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    PREDATOR pomógł kolejnej osobie... zabierm si za zrobienie tej iluminofonii...
    Dzieki
    Pozdro
    Wesołych Świąt

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu iluminofonii LED z 3-6 diodami na kanał, z możliwością podłączania różnych kolorów LED poprzez dodanie rezystora. Użytkownik poszukuje rozwiązania działającego przy niskim napięciu sygnału, np. z komputera lub przedwzmacniacza. Wskazano linki do schematów dostępnych na forum elektroda.pl, w tym popularny układ autorstwa _PREDATOR_, który można modyfikować pod kątem źródła sygnału (mikrofon lub wejście audio) oraz regulacji wzmocnienia za pomocą potencjometru 100kΩ. Zalecane jest zastosowanie kondensatora 100nF w szeregu na wejściu audio do odcięcia prądu stałego. Poruszono także kwestie modyfikacji schematu, aby wszystkie diody migały jednocześnie lub aby można było wybrać konkretne kolory LED. Projekt jest planowany do realizacji po zgromadzeniu odpowiednich środków finansowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA