logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Frontera 2.2 16V - Przestały działać wszystkie elektryczne szyby ( 4szt)

Connor-J 24 Maj 2017 15:45 3012 10
  • #1 16493246
    Connor-J
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Nie dawno zakupiłem w/w auto. Z początku działały szyby w sposób następujący: przednia kierowcy - opuszczała się po krótkim naciśnięciu przycisku, podnosiła się po ciągłym trzymaniu przycisku, przednia pasażera - otwierała i zamykała po ciągłym trzymaniu przycisków, tylna prawa - otwierała się i zamykała tylko z panelu przedniego, środkowego, tylna lewa wogóle nie działała. Teraz nie działa żadna. Sprawdziłem silniki, bezpieczniki i przekaźniki w module sterownika szyb, polutowałem parę zimnych lutów - wydaje się wszystko sprawne. Czy ktoś spotkał się z taką awarią i zna rozwiązanie tego problemu?
  • #2 16493278
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 505
    Ostatnio miałem podobny problem w Galoperze właściciel auta to myśliwy,
    dokładnie takie same cuda zaczęły się dziać u niego.Przyczyńą okazało
    się kurz w przełącznikach po rozebraniu wyczyszczeniu styków wszystko
    działa.
  • #5 16496581
    Connor-J
    Poziom 10  
    Przedmuchałem przełączniki Kontaktem i nie dało to efektu. Zmierzyłem przełączniki i tak: napięcie jakie pokazuje to 0V, a po wciśnięciu przycisku 0.2V. Rezystancja przy wciśnięciu przycisku opuszczania szyby 1KOhm ( dąży do 0 Ohm przy wciśnięciu), rezystancja przycisku podnoszenia szyby ok 560 Ohm i zero reakcji na wciśniecie go. Czy tak powinno być? Próbowałem rozebrać jeden przełącznik ale nie udałoby się bez połamania go wiec zrezygnowałem.
  • #7 16497724
    Connor-J
    Poziom 10  
    I to napięcie jest. Napięcia które dochodzą do sterownika zmierzyłem i są to 2x 12V bezpośrednie i 1x 12V po stacyjce, no i masa. ( na kostce 8 pinowej) . Na kostce 16 pinowej pokazuja się bzdury rzedu 0.2V, 0.6V lub 0.8V. Nigdzie nie ma nawet całego 1 V. Sterownik był sprawdzany i wydaje się sprawny. Dodam, że ktos przede mna tam coś rzeźbił bo kilka kabelków przy sterowniku jest poprzecinanych i połączonych z dwoma zewnętrznymi przekaźnikami.
  • #9 16531669
    Connor-J
    Poziom 10  
    Sprawa została rozwiązana. Samemu nic nie wymyśliłem więc oddałem do mechanika. Mechanik powiedział ze byl uszkodzony sterownik, zanieczyszczone przełączniki i przerobienie instalacji do fabrycznych wytycznych.
  • #10 16631380
    discoverowiec
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam. Mam podobny problem z szybami. Mianowice zaczęło sie od tego ze nie działały tylko tylne szyby, a przednie bez zarzutu. Ostatnio pies skala po tunelu z przełącznikami i jakimś cudem otworzył tylna szybę, ale zamknąć jej nie dalo sie w żaden sposób. Niestety podczas grzebania zwarłem sobie dwa piny w kostce do sterownika ( ta wieksza - mniejsza jest chyba zasilająca) i wtedy wszystko całkiem wysiadło. Zamówilem używany sterownika, ale po jego podłączeniu rózniej nic nie działa (przestala nawet swiecic ta kontrolka od blokady rodzicielskiej tylnych szyb). Sprawdziłem dwa bezpieczniki od szyb pod kierownica są ok, ale nie umiem sie doszukać tego trzeciego 15A. Czy ma ktos jakis pomysł co jeszcze sprawdzić i co sie moglo stać?
  • #11 19490980
    lox195
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. Walczę z szybami z tyłu przy Fronterze a po naciśnięciu klawisza słychać cykniecie w sterowniku pod tunelem a szyby nie reagują . Przód działa ok. Ktoś pisał o bezpiecznikach . Gdzie jest ten trzeci automat ? Brak pomysłów już 😭

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z elektrycznymi szybami w Oplu Frontera 2.2 16V, które przestały działać. Początkowo szyby działały w różny sposób, ale ostatecznie przestały reagować. Sprawdzono silniki, bezpieczniki i przekaźniki, a także polutowano zimne luty, jednak problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie przełączników oraz czyszczenie styków, a także przywrócenie instalacji do stanu fabrycznego. Ostatecznie, po oddaniu samochodu do mechanika, stwierdzono uszkodzenie sterownika, zanieczyszczenie przełączników oraz konieczność przywrócenia oryginalnej instalacji elektrycznej. Inny użytkownik opisał podobny problem, który wystąpił po zwarciu pinów w kostce sterownika, co również doprowadziło do całkowitego braku reakcji szyb.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA