logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra H - Problem z silniczkiem sterująćym obiegiem

kosowski 25 Maj 2017 19:38 2379 8
REKLAMA
  • #1 16495542
    kosowski
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie,

chciałbym od razu zaznaczyć, że nie jestem elektronikiem/elektrykiem/mechanikiem, po prostu od dłuższego czasu prowadzę nierówną walkę z moim samochodem i pomyślałem, że tutaj znajdę jakąś pomoc. Mam problem z silniczkiem sterującym klapką obiegu wewnętrznego/zewnętrznego. Początkowo uważałem, że wina leży w silniczku, lecz po podłączeniu go do zasilania od lampki schowka silniczek normalnie kręci. Mierzyłem napięcie we wtyczce dochodzącej do silniczka i napięcie przyjmuje wartości od -10V do 12V (silniczek kręci w prawo i w lewo). Mając pewność, że silniczek jest sprawny, a napięcie we wtyczce jest podczas włączania i wyłączania obiegu wewnętrznego, podjąłem próbę pomiaru natężenia i wtedy to otrzymałem całe 0 A. Kupiłem taką samą wtyczkę jaka idzie z samochodu i podłączyłem jeden kabelek do wtyczki w samochodzie, a drugi do metalowej części samochodu (masy)... silniczek zadziałał. Tym sposobem rozumiem, że gdzieś w instalacji jest problem z masą?

Samochód: Opel Astra H, 1.9 cdti, rok 2006, panel z klimatronikiem

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16496209
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Uszkodzony klimatronik. Testerem trzeba sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #3 16496615
    kosowski
    Poziom 8  
    Można prosić o więcej informacji o sprawdzeniu testerem? Jakim testerem? W jaki sposób? Czy w razie ewentualnego uszkodzenia wystarczy zakup panelu klimatronika?
  • REKLAMA
  • #4 16498359
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Tester który "czyta" Opla, masz jakiś warsztat blisko.?
  • #5 16498367
    kosowski
    Poziom 8  
    Mam dostęp do Op Coma, jeżeli mówi o testerze diagnostycznym. Tak, jestem umówiony na wtorek do elektromechanika, jednak zawszę w takich sytuacjach staram się sam jak najwięcej dowiedzieć i próbuję rozwiązać problem. Wiadomo oszczędność kosztów oraz nauka dla samego siebie, a w przypadku wizyty u mechanika możliwość uchronienia się od naciągania na koszty.
  • #6 16498465
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Z testerem obraz się przybliży. W innym przypadku trzeba rozbierać auto najpierw.
  • #7 16498774
    kosowski
    Poziom 8  
    Zgodnie z zaleceniem podłączyłem się do samochodu przy pomocy Op Coma, O to co wyszło na klimatyzacji:

"Łączna ilość kodów: 2

B0225 - Za niskie napięcie w obwodzie silnika klapki recyrkulacji pow
    (02) - Nie występuje

B0226 - Za wysokie napięcie w obwodzie silnika klapki recyrkulacji pow
    (01) - Obecny"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16498812
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Może być uszkodzony panel.
  • #9 16503856
    kosowski
    Poziom 8  
    Czy podczas zakupu muszę zwracać uwagę na numer trzyznakowy podany na moim panelu klimatronika? Czy jest to obojętne jaki kupię?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silniczkiem sterującym klapką obiegu wewnętrznego/zewnętrznego w Oplu Astra H. Po sprawdzeniu silniczka, który działa prawidłowo, oraz pomiarze napięcia w wtyczce, stwierdzono, że problem może leżeć w instalacji elektrycznej, szczególnie w masie. Użytkownik korzysta z testera diagnostycznego Op Com, który wskazał błędy B0225 (za niskie napięcie) oraz B0226 (za wysokie napięcie) w obwodzie silnika klapki recyrkulacji. Wskazano również na możliwość uszkodzenia panelu klimatronika, co może wymagać zakupu nowego panelu z uwzględnieniem numeru trzyznakowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA