logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW 39 - Zbyt duze ciśnienie w układzie chłodzenia

maylo 26 Maj 2017 13:54 12978 7
REKLAMA
  • #1 16496688
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    Witam wszystkich , mam problem z poczciwą E39 z 1998r. Silnik to "niezawodny" 2.8 L wspomagany podtlenkiem LPG :) . Otóż w układzie chłodzenia występuje zbyt duże ciśnienie - uszkadzając co jakiś czas coraz to nowe elementy układu . Jadąc niby nic się nie dzieje - wskazówka temperatury "stoi" na środku . Po kilku godzinach (4-6h) odkręcamy korek - gejzer z płynu do góry. Aktualnie jestem po wymianie chłodnicy (w poprzedniej rozsadziło zbiornik) , pompy wody , kilku węży , oraz wymieniłem korek na oryginalny. Aktualnie pojawiło się wybrzuszenie na zbiorniku płynu przy chłodnicy a więc należy się spodziewać kolejnej wymiany...Dodam iż auto było prawidłowo odpowietrzone a mechanik nie stwierdził śladów spalin w płynie. Niekiedy potrafię przejechać 800km ostudzić auto i po np.4 godzinach odkręcić korek i jest lekkie "psst" i brak "gejzera" następnie na następny dzień przejeżdżając dystans np. 10 km odkręcić po takim samym czasie i wywala płyn. Auto było u 3 mechaników - żaden nie potrafi stwierdzić konkretnie co jest nie tak. Macie jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • #2 16496712
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    Macie. Walą spaliny do płynu, pomimo że mechanik tego nie stwierdził, bądź silnik jednak pracuje w dużo wyższej temperaturze, niż pokazuje wskaźnik. Chłodnicę zakładałeś nową, czy używaną?
  • REKLAMA
  • #3 16496732
    maylo
    Poziom 26  
    Wymieniłem na używaną - oryginalną - 100% ok - chłodnica przyjechała z samochodem na kołach który poszedł do rozbiórki na części . No tak ale przy spalinach w układzie nie ma chyba szans zrobić tak długich dystansów? i jak wytłumaczysz brak możliwości ich wykrycia w układzie przy próbie CO2?
  • #4 16496778
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    maylo napisał:
    No tak ale przy spalinach w układzie nie ma chyba szans zrobić tak długich dystansów
    Mi wskaźnik barwi na żółto, a mimo to normalnie sobie jeżdżę. I jak to wytłumaczysz? Proszę sprawdzić rzeczywista temperaturę silnika niezależnym termometrem, będziemy wiedzieli o czym rozmawiamy.
  • REKLAMA
  • #5 16496830
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Większość 1.9 TDI pd z serii A że stajni VAG ma ten problem. Ja bym wsadził manometr i sprawdził jakie jest faktycznie ciśnienie​ w układzie szczególnie po jeździe z pedałem gazu w podłodze. Puki puszcza mało korek sobie radzi z upuszczeniem nadmiaru. Potem pluje płynem i płyn pomału znika. W ostatniej fazie spalin jest tak dużo że korek nie nadąża odpuszczać i pada najsłabsza część w układzie np węże, nagrzewnica , chłodnica. Niektórzy dolewają płynu i robią dalej po kilkadziesiąt tysięcy km jeżdżąc spokojnie i szukają dziury w układzie chłodzenia. Tak że raczej na 99 procent czapka w górę i nowa uszczelka.
  • #6 16496856
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    W przypadku tego motoru i tych objawów to raczej czapka w górę i nie popękana uzywka na jej miejsce.
  • REKLAMA
  • #7 16498995
    maylo
    Poziom 26  
    Diagnoza zawsze ta sama - głowica do zdjęcia i wymiana uszczelki lub głowicy .. a co jeśli problem pozostaje po wymianie tych elementów?

Wstępnie poświęcając kilka godzin i kilka litrów borygo udało znaleźć problem - na tą chwilę w fazie testów .

Otóż problem prawdopodobnie okazał się ... nieszczelny parownik , pompujący gaz do układu chłodzenia.. gdyż po odkręceniu korka chłodnicy i podniesieniu obrotów do ok 3000 dało się wyczuć wyraźną woń gazu ze zbiornika wyrównawczego.

Aktualnie wypaliłem gaz który był w układzie i jeżdżę z zakręconym zaworem na butli i w trybie "PB MODE" po za wirem w portfelu żadnych wycieków, da się ścisnąć węże (wcześniej były napęczniałe do granic możliwości) rano brak gejzera po wystudzeniu. Jeśli nic się nie będzie działo - parownik do wymiany .

Dam znać o rezultatach
  • #8 16499034
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1078
    Czyli reduktor Magic tam masz?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nadmiernym ciśnieniem w układzie chłodzenia BMW E39 z 1998 roku, wyposażonym w silnik 2.8 L na LPG. Po wymianie chłodnicy, pompy wody i kilku węży, nadal występuje zjawisko "gejzera" po odkręceniu korka chłodnicy. Pomimo braku wykrycia spalin w płynie chłodzącym, użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z nieszczelnością parownika gazu, co potwierdziło wyczucie zapachu gazu w zbiorniku wyrównawczym. Po przeprowadzeniu testów i jeździe w trybie benzynowym, ciśnienie w układzie wydaje się stabilizować, co sugeruje konieczność wymiany parownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA