logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] B&S Qattro wymiana linki rozrusznika

traksmetal 27 Maj 2017 22:27 6924 4
REKLAMA
  • #1 16498792
    traksmetal
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Witam
    Do tej pory posiadałem kosiarkę z silnikiem z serii Quantum i tam wymiana linki rozrusznika była banalnie łatwa. Teraz mam z silnikem Qattro 40, i pierwszy problem jaki napotkałem, to po zdjęciu górnej obudowy zobaczyłem przynitowany rozrusznik. Czy do wymiany linki trzeba rozwiercić nity?
  • REKLAMA
  • #2 16499429
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    traksmetal napisał:
    Czy do wymiany linki trzeba rozwiercić nity?

Albo zdjąć całą osłonę silnika, nie wiem jak wygląda ten silnik, ale u mnie też tak jest. Kosiarka to Husqvarna Jet 55, silnik B&S o mocy 4,5 KM. Do odkręcenia jest zbiornik paliwa (3 małe śrubki i jedna większa pod zbiornikiem i 4 trzymające całą osłonę.
    Nie wiem jaką obudowę zdejmowałeś, u mnie jest taka plastikowa osłona/ozdoba "na wcisk" a pod nią widać właśnie trzy nity trzymające metalową obudowę z kółkiem linki. Zdjęcia by trochę pomogły.
  • REKLAMA
  • #3 16500349
    traksmetal
    Poziom 10  
    B&S Qattro wymiana linki rozrusznika B&S Qattro wymiana linki rozrusznika
  • REKLAMA
  • #4 16500420
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    No jest podobnie ja przy moim silniku, choć troszkę inaczej, u mnie jeszcze jest zbiornik paliwa za obudową/osłoną silnika, "wisi" na niej i trzeba go odkręcić. Trzeba zdjąć całą tą obudowę (zielona strzałka), a gdzie odkręcić to musisz popatrzeć, na pewno nie więcej jak 4 - 5 śrubek do odkręcenia. Śrub szukaj przy dolnej krawędzi tej obudowy/osłony silnika. Jedynym problemem to może być tylko to, że najprawdopodobniej te śruby to w calowych rozmiarach (w mojej kosiarce, już drugiej z kolei z silnikiem B&S tak jest) i najlepiej mieć klucze w calowych rozmiarach, albo "dopasować", śrub też nie pogubić bo i gwinty też calowe i trudno by było dopasować odpowiednie. :D

B&S Qattro wymiana linki rozrusznika
  • #5 17181580
    traksmetal
    Poziom 10  
    Tak jak pisał kolego, ściągnąć cała obudowę i wtedy wszystko jest na wierzchu z łatwym dostępem. Pamiętać tylko o naprężeniu linki, zostawieniu odpowiednie jej długości, tak przynajmniej było u mnie gdzie rozruch odbywa się nie przy silnik a rączce do prowadzenia kosiarki.
REKLAMA