logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netiaspot, brak gniazdka telefonicznego, brak internetu

eliaszok 28 Maj 2017 20:37 1971 12
  • #1 16500024
    eliaszok
    Poziom 8  
    Witam, w piątek odebrałem nowego netia spota, którego dzień później niestety podłączyłem. Po podłączeniu według schematu wyświetlonego na monitorze powinienem był podłączyć splitter do gniazdka telefonicznego, lecz go nie mam więc podłączyłem wszystko tak jak było, jednak internet już nie działa.

Proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Nowy obraz mapy bitowej (2).png (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowy obraz mapy bitowej (3).png (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowy obraz mapy bitowej (4).png (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowy obraz mapy bitowej (5).png (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowy obraz mapy bitowej.png (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 16500056
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    eliaszok napisał:
    Po podłączeniu według schematu wyświetlonego na monitorze

Gdzie on jest?

eliaszok napisał:
    więc podłączyłem wszystko tak jak było,

Czyli?

BTW, w/g Nowy obraz mapy bitowej (2).png urządzenie jest skonfigurowane tak jakby chciało dostać internet do gniazda WAN po Ethernecie...
  • #3 16500077
    eliaszok
    Poziom 8  
    według tego schematu

A mówiąc, że podłączyłem wszystko tak jak było wcześniej, oznacza że wziąłem starego spota podłączyłem do niego kabel który wychodzi ze ściany i tyle, wcześniej działało bez zarzutu
    Załączniki:
    • Nowy obraz mapy bitowej.png (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16500113
    jdubowski
    eliaszok napisał:
    A mówiąc, że podłączyłem wszystko tak jak było wcześniej, oznacza że wziąłem starego spota podłączyłem do niego kabel który wychodzi ze ściany i tyle, wcześniej działało bez zarzutu

No to coś tam pewnie nie kontaktuje po tych przełączeniach, kabel połamany itp.
    Jeśli przewód telefoniczny wychodzi ze ściany a nie z gniazda to być może jest z drutu a nie z linki...
    Rozumiem że telefony wszystkie masz podłączone przez mikrofiltry?
  • #5 16500123
    eliaszok
    Poziom 8  
    >Rozumiem że telefony wszystkie masz podłączone przez mikrofiltry?
    Nie mam żadnego telefonu stacjonarnego w domu, kabel służył tylko do używania internetu
  • #6 16501368
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    W mieszkaniu masz gniazdo lub przewód zakończony wtyczką RJ45? Netia Spota dostałeś od dostawcy?
  • #7 16501700
    eliaszok
    Poziom 8  
    Tak mam taki kabel, i tak netiaspot dostałem od operatora
  • #8 16501704
    jimasek
    Ktoś w biurze obsługi klienta dopisał ten twój nowy router do bazy klientów? Teoretycznie podłączenie do portu WAN powinno automatycznie skutkować dostępem do internetu. Możesz się zalogować do konfiguracji routera przez przeglądarkę http://192.168.1.254
  • #9 16501775
    jdubowski
    eliaszok napisał:
    Tak mam taki kabel,

Jaki masz kabel w końcu? RJ45 czy telefoniczny RJ11? Masz usługę wykupioną w Netii? Linia jest Netii czy Orange?
  • #10 16501801
    jimasek
    @jdubowski to pewnie Internetia i łącze ethernetowe do switach-a w piwnicy.
  • #11 16502299
    jdubowski
    jimasek napisał:
    @jdubowski to pewnie Internetia i łącze ethernetowe do switach-a w piwnicy.

Też mam takie podejrzenie, z tym ze w takim przypadku podłaczenie w/g obrazka na monitorze (post #3) nie byłoby możliwe (nie da sie wcisnąć wtyczki RJ45 do gniazda RJ11).
  • #12 16503183
    jimasek
    Netia spot posiada gniazdo WAN do którego należy podłączyć wtyk Rj45 z przewodu w ścianie.
  • #13 16503350
    jdubowski
    jimasek napisał:
    Netia spot posiada gniazdo WAN do którego należy podłączyć wtyk Rj45 z przewodu w ścianie.

Takie gniazdo też posiada, ale spójrz na post #3 i zamieszczony tam obrazek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym urządzeniem Netia Spot, które nie działa po podłączeniu, ponieważ nie ma gniazdka telefonicznego. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie, czy kabel telefoniczny jest prawidłowo podłączony oraz czy urządzenie zostało poprawnie skonfigurowane przez dostawcę. Użytkownik potwierdził, że nie ma telefonu stacjonarnego, a kabel służył tylko do internetu. Wskazano na konieczność podłączenia kabla RJ45 do gniazda WAN w Netia Spocie oraz zalogowania się do konfiguracji routera przez przeglądarkę. Pojawiły się również pytania o typ kabla oraz status usługi internetowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA