logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki telewizor 2-3 tys. zł do filmów z USB i YouTube, 3-4m pokój?

rdawlud 29 Maj 2017 20:34 3138 35
REKLAMA
  • #1 16501741
    rdawlud
    Poziom 7  
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok.3-4m
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5-3m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? głównie na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju? nie świeci, zasłaniam żaluzje
    7. Jaki masz obecnie telewizor? nie mam;)
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? wejście USB, połączenie z youtube
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? będe podłączał pendrive z filmem albo łączył się z youtube itp żadnej kablówki nie będzie
    10 .Jakie urządzenia? może wzmacniacz dźwieku
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3 h
    12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? serial tak;)
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, seriale
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? wystarczy film z youtube
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie, chciałbym jak najlepszy obraz i dźwięk przy filmach
    16. Preferencje co do marki? nie mam
    17. Preferencje co do wielkości? ok.50 cali
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? nic, jestem spokojny
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? im mniej tym lepiej;) 2 -3 tys
    21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? chcę go mieć 3-4 lata
    22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? wystarczy youtube ewentualnie, do surfowania mam komputer

Cześć,

szukam tv żeby sobie wieczorem obejrzeć jakis fajny film/serial z dziewczyną. Do tej pory oglądalismy na lapku ale to trochę średnie już jest. Dobrze jakby obsługiwał jakieś portale z hbo/netflix, może czasem youtube i głównie jakis pendrive chce podłączać. Nie znam się czy 4k czy full HD będzie lepsze, biorąc pod uwagę mały budżet to chyba full HD mi wystarczy do filmów ale może coś 4k się znajdzie.

Wielkość to ok. 50 cali ( koło 50 też ujdzie) jak możecie polecić coś trochę większego to super.

Z góry dzieki.
    Pozdrawiam
    Rafał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16501833
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 787
    Jesli duzy to Samsung 60J6240 - idealny do filmów. Matryca VA, 100Hz, FHD, sensowny kontrast, duzy rozmiar.
    Z tym ze smart sredniawy i moze byc problem z kodowaniem filmow w h265 lub za kilka lat. Musiałbys to sprawdzic w sklepie na konkretnych plikach.
    A najlepiej dokupic do niego np. Xiaomi Mi box i wtedy masz spokoj na wiele lat z formatami filkow na penie/dysku.

Z tanich 4K do filmow kupilbym 58UH635V. System WebOs, 60Hz, matryca VA, dobry kontrast.
    Lub tanszy Samsung 55KU6400.

Mozna by tez kupic cos na Android TV. Wtedy instalujesz Kodi i filmy fajnie odtwarza ale niestety na razie w Twoim budzecie sa głównie chinczyki czyli TCL/Thomson lub Philipsy na IPSie, ktore do wieczornego oglądania filmow sie nie nadają (słabiutki kontrast, marna czerń)
  • #3 16501862
    rdawlud
    Poziom 7  
    Dzieki. Rozumiem, że UE50J6240 to to samo tylko mniejszy? I ogólnie do filmów poleciłbyś mi tego samsunga czy dołozyć do tego 4k i będzie duża różnica w obrazie?

Pozdrawiam
  • #4 16501900
    Ludwik XVI
    Tak, to samo. Ta sama seria.
    Do filmow FHD ten Samsung jest bardzo dobry. Jak do filmow 4K to wiadomo, ze lepszy 4K ;)
    Wszystko zależy jaki sygnał bedziesz podawal do TV...
  • #5 16502211
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16503868
    rdawlud
    Poziom 7  
    Mam jeszcze jedno pytanie jeżeli ktoś mógłby mi pomóc. Czy orientujecie się może jaki soundbar warto dokupić do tego tv? Czy warto w ogóle inwestować w soundbar? Szczerze to pierwszy raz spotykam sie z tym urządzeniem ale mnie zaciekawiło.

Pozdrawiam
  • #7 16503882
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16503901
    rdawlud
    Poziom 7  
    Czy za 500-1000 zł da się kupic coś sensownego czy to za mały budżet?
  • #9 16503933
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16510059
    rdawlud
    Poziom 7  
    Dzieki za pomoc. Kupiłem tego samsunga 60 cali i mega fajne wrażenie po przesiadce z laptopa ;) Dziewczyna miała przerażenie w oczach że ona nie chce takiego dużego i jestem głupi ale teraz sama mnie zaczepia czy może coś obejrzymy;)

A mam pytanie do soundbara jeszcze bo tak przeglądam te modele i też mam sprecyzowane wymagania.

Oglądam tv głownie wieczorem/w nocy także jakaś duża moc nie jest mi potrzebna bo bardzo głośno nie będę tego słuchał ze względu na sąsiadów. Ale za to chciałbym żeby było przestrzennie tzn. żebym słyszał cos z boku/z tyłu/ dookoła mnie i dźwiek był dobry ,wyraźny.
    Słyszałem że najlepiej miec wtedy sygnał 5.1

Podoba mi się polecany Cambridge, ale może jest coś bardziej przestrzennego z może mniejszą mocą bo jej i tak nie wykorzystam? W budżecie 1- 2 k ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 16510715
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #13 16510796
    rdawlud
    Poziom 7  
    Zakupiony TV niestety będę chyba zwracał do sklepu. Możecie mi doradzić czy ma sens wymiana tego tv na ten sam model, chodzi o takie jaśniejsze plamy na ekranie. Przeczytałem, że to pojawia się w większości telewizorów LED i często we właśnie samsungach. Dołączam obrazek jak to wygląda u mnie Jaki telewizor 2-3 tys. zł do filmów z USB i YouTube, 3-4m pokój? .

Trochę mnie to rozczarowało. Czy warto próbować znowu szczęścia? Bo czytałem, że niektórzy wymianiali matrycę po np. 3 razy a problem ciągle powracał. Zastanawiam się też nad oddaniem tego tv i zakupem LG 55EG910V. Czy tam też mogą wystapic podobne problemy? W tym samsungu z obrazu byłem zadowolony, mega fajnie tez mieć 60" no ale takie plamy mnie jednak irytują.

Pozdrawiam
  • #15 16510857
    rdawlud
    Poziom 7  
    Jaki telewizor 2-3 tys. zł do filmów z USB i YouTube, 3-4m pokój? Podświetlenie na połowe i wygląda to tak. Pierwszy film jaki oglądałem nie zawierał za duzo ciemnych scen i jakoś tego nie zauważyłem za bardzo i też nie słyszałem o tym zjawisku. No ale dzisiaj to już było widoczne niestety.
  • #16 16510918
    Ludwik XVI
    Moim zdaniem tv do zwrotu. Za mocny clouding. Bedzie Cie to meczylo.
    Niestety to cecha technologii LCD i dosc trudno bedzie o calkowiecie "czysty" egzemplarz.

W OLED clouding praktycznie nie wystepuje.

Tutaj masz testy cloudingu poszczegolnych modeli http://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/black-uniformity-clouding-flashlighting

Jednak pamietaj ze natezenie problemu czesto jest różne w różnych egzemplarzach danego modelu.

Ps MediaMarkt obniza cene OLED EG910v
    https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewi...tm_medium=cpc&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml
  • #17 16511190
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 16511330
    rdawlud
    Poziom 7  
    Dzieki,
    Thomson i TCL maja 4k? Mysle, że najpierw spróbuje wymienic mojego na takiego samego bez cloudingu. Jak okaże się to nimożliwe to pomyslę o innym modelu. Chciałbym tego OLEDA ale pokrywa mi budżet na soundbar...

Ewentulanie jakis inny model z jak najlepszym obrazem do filmów wieczorem, FULL HD, matryca 100HZ, 55"-60" do 3500 zł się znajdzie? Nie jestem przekonany do 4k bo nie ma za bardzo takich filmów teraz, a za 2-3 lata myslę wymienie TV na OLED bo na jakoś mega długo też go nie zamierzam kupować. Także dla mnie FULL HD wygląda super i wolałbym lepszy FULL HD niż 4k w tej cenie.
  • REKLAMA
  • #19 16511470
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 16511742
    rdawlud
    Poziom 7  
    Znalazlem jeszcze takie Sony które mi sie podoba: SONY KDL-55W805C też podobno spoko do filmów i cena ok.
    Co myslicie: SONY KDL-55W805C vs. . LG 55EG910V ?
  • Pomocny post
    #22 16511875
    Ludwik XVI
    LG jest lepszy i to zdecydowanie.

Natomiast Sony W805 to tez bardzo dobry TV. Z tym ze moze miec tez problem z cloudingiem, jak kazdy inny LCD.
  • #23 16512568
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 16512851
    Ludwik XVI
    LOCOLOCO napisał:
    Jeśli kupujesz do kablówki to ok. Ale jeśli do serfowania w internecie to słaby pomysł.
    Powinien być jednak 4K.

Moim zdaniem lepsze dobre Full HD (120Hz) niż słabe 4K (60Hz lub matryca RGBW).
  • #25 16527769
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 16527790
    rdawlud
    Poziom 7  
    Dzisiaj udało mi się zwrocic samsunga i obejrzałem TV na żywo w sklepie. Tak szczerze to OLED LG na żywo nie zrobił na mnie jakiegoś super wrażenia. Obraz jest spoko, ale mega różnicy nie zauważyłem w stosunku do innych i nie podoba mi się zakrzywiony ekran jednak. Najlepsze wrażenie zrobił na mnie model PANASONIC LED TX-58EX700E. Tam obraz był naprawdę super i chyba bardziej skłaniałbym się do tego modelu.

Sprzedawca z kolei polecal SONY LED KD-65XD7505BAEP ( za drogo ) oraz jeszcze ten sam w wersji 55". Budżet już wynosi 5k bo jednak dorzuce trochę po rozczarowaniu Samsungiem.

Czy ten Panasonic jest naprawde taki spoko czy po prostu jakis dobry materiał puścili na nim? Co myślicie o nim vs. LG OLED i tymi Soniaczami? W tyg przejdę się z pendrivem i jeszcze raz na spokojnie obejrze. Na coś szczególnie zwrócić uwagę? Ewentualnie Media Expert ma jeszcze jakiś ciekawy model w ofercie? ( chcę tutaj kupić bo ogólnie jestem zadowolony z obsługi, zero problemów ze zwrotem itp)?
  • #27 16527821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 16527856
    rdawlud
    Poziom 7  
    Nie wiem czy to Oled c7.
    LG OLED 55EG910V - to ten model
  • #29 16527946
    Ludwik XVI
    rdawlud napisał:
    LG OLED 55EG910V - to ten model

To model z 2016.
    Wyswietla obraz o 2 klasy lepiej od Panasa EX700.
    Ex700 jest ok ale to 60Hz na matrycy AUO.
    W ramach modeli 60Hz to pierwszabliga ale do 120Hz OLEDa startu nie ma. Szczegolnie w wieczornym ogladaniu filmow.
  • #30 16527984
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał telewizora w przedziale cenowym 2-3 tys. zł, z funkcjami odtwarzania filmów z USB i YouTube, do pokoju o wymiarach 3-4 m. Wskazano kilka modeli, w tym Samsung 60J6240, LG 55EG910V, Panasonic TX-58EX700E oraz Sony KDL-55W805C. Użytkownicy podkreślali znaczenie matrycy VA dla lepszego kontrastu oraz zalecali rozważenie telewizorów 4K, mimo że użytkownik preferował Full HD. W dyskusji poruszono również kwestie związane z dźwiękiem, sugerując zakup soundbara, a także problemy z cloudingiem w telewizorach LED, co skłoniło użytkownika do rozważenia OLED. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na LG OLED EG910V, doceniając jego jakość obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA