logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie zbiornika Cwu i połączenie ze zbiornikiem od Podkowy

stasw147 30 Maj 2017 18:44 4272 18
REKLAMA
  • #1 16503233
    stasw147
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Witam, jak w załączonym schemacie mam tak zrobione i spisuje się lecz teraz gdy wodę grzeje w kotłowni to 200l jest mało a zbiornik od podkowy nie jest używany i czy jeśli ich połączę to grawitacyjnie będzie grzało i jak to połączyć.
    Bedę bardzo wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16503240
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4660
    A ile obiegów zamkniętych ma ten zbiornik ?
  • REKLAMA
  • #3 16503274
    stasw147
    Poziom 15  
    Jeden, jedynie z pieca węglowego, gdyż zbiornik z podkowy nie ma wężownicy a podkowa grzeje bieżącą wodę i grawitacyjnie grzeje
    Dodano po 1 [minuty]:
    Znalazłem coś takiego, czyli wpiąć to w szereg i będzie to funkcjonować?

Dodano po 1 [minuty]:
    No i dać zawory na wyjściach od podkowy aby nie studziło.
  • #4 16503304
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Solarny obieg zalewa się płynem niezamarzającym, więc nie da się go wpiąć w szereg. Do takich rozwiązań stosuje się zbiorniki z kilkoma wężownicami.
  • REKLAMA
  • #5 16503327
    stasw147
    Poziom 15  
    Oj nie chodzi mi o solary bo ich nie mam a jedynie takie połączenie zbiorników jak na zdjeciu z solarami, że na wyjsciu ze zbiornika grzejnego przez piec węglowy wpinam w wejscie drugiego zbiornika i mam w obu zbiornikach ciepłą wodę

Dodano po 2 [minuty]:

• REKLAMA
  • #6 16503536
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Takie podłączenie jest niezbyt mądre. Ciepła woda ze zbiornika dolnego wpięta na górze i jednocześnie na dole w zbiornik górny?! Co to ma dać?
  • #7 16504087
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Z tego nie będzie nić. Napisz co sprawi że woda z jednego zbiornika przepłynie do drugiego? Musiałbyś gorącą wodę z pierwszego zbiornika podpiąć pod zimną do drugiego. Aby drugi zbiornik napełnił się gorącą wodę musiałbyś otworzyć kran i wylać w kanał całe te 200 l zimnej wody z zbiornika nr. 2 Nie ma sensu.
  • #8 16504136
    stasw147
    Poziom 15  
    chodzi mi o zwiększenie grzanej Ciepłej wody, co drugi dzień grzeje się wodę z pieca węglowego te 200l a piec jest dość duży
    fizyka sprawia że zawsze ciepła woda jest u góry prawda?? to czemu nie ma po połączeniu zbiorków wpłynąć
    paląc w piecu kaflowym grzeje się woda i nie ma żadnej pompki która by tą wodę transportowała do zbiornika 150l
  • #9 16504153
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Podepnij ciepłą wodę z dolnego, dużego zbiornika w zasilanie (od dołu) w mniejszy zbiornik, ale w trójnik , gdzie dasz też zasilanie zimną wodą z zaworem zwrotnym. Obie rury powinny mieć też zawory, by można było decydować, którą rurą zasilamy mały zbiornik. Być może będziesz korzystał z obu zbiorników jednocześnie, wtedy zakręcasz zawór zasilający zimną wodą bojler górny.Gdybyś z jakiegoś powodu chciał korzystać tylko z górnego zbiornika, zakręcasz dopływ z dolnego, a odkręcasz zasilanie zimną wodą. Pozostaje nierozstrzygnięta opcja korzystania tylko ze zbiornika dolnego, ale to można pominąć, bo chciałeś powiększenia zapasu ciepłej wody.
  • #10 16504167
    stasw147
    Poziom 15  
    czyli spinam tak jak narysowałem?
    czy tak jak na rysunku poniżej

Dodano po 3 [minuty]:
  • #11 16504173
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    stasw147 napisał:
    czyli spinam tak jak narysowałem?
    Prawie tak,ale na zasilaniu górnego zbiornika(niebieska rura) mus być zawór zwrotny i zwykły. No i pozostaje zamykanie jednego z zaworów na ciepłej wodzie .
  • #12 16504182
    stasw147
    Poziom 15  
    no dokładnie dziekuję za pomoc, biorę się za przeróbkę dam znać co z tego wyszło
  • #13 16504204
    gersik
    Poziom 33  
    Zapytam jeszcze raz. Co zmusi wodę aby przepłynęła do dolnego zbiornika ?
    stasw147 napisał:
    fizyka sprawia że zawsze ciepła woda jest u góry prawda??
    No właśnie ciepło idzie w górę a nie w dół.
    Masz tak podłączyć drugi zbiornik aby woda płynąca do niego z podkowy miała pod górkę.. Napisz jaki to zbiornik 200 l
  • #14 16504220
    stasw147
    Poziom 15  
    ja nie chce aby podkowa grzała 200l zbiornik jedynie ten co do tej pory , zależy mi tylko na grzaniu wody z pieca węglowego aby grzała obydwa zbiorniki gdyż jego moc 24kw momentalnie grzeje te 200l i muszę prawie zawsze puścić na grzejniki.
  • #15 16504254
    gersik
    Poziom 33  
    Przepraszam źle Cię zrozumiałem. W takim razie schemat byłby w miarę dobry. brak tylko zaworów zwrotnych pomiędzy bojlerem górnym z podkową a raczej między trojakiem a podkową.
  • #16 16504300
    stasw147
    Poziom 15  
    Nic się nie dzieje
    teraz ja się zaczynam gubić, poprawny jest ten schemat, tylko zawór muszę jeszcze dać na rurze od podkowy bo będzie chłodzić prawda?

Dodano po 3 [minuty]:

i czy rura 3/4 wystarczy na połączenie tych dwóch, odległość jest 30cm
  • #17 16504333
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    stasw147 napisał:
    tylko zawór muszę jeszcze dać na rurze od podkowy bo będzie chłodzić prawda?
    Nie powinno chłodzić bo podkowa jest niżej. Dodatkowo ten zawór jest niezbyt bezpieczny i niewygodny, bo trzeba o nim pamiętać przy paleniu w kuchni.
    stasw147 napisał:
    czy rura 3/4 wystarczy na połączenie tych dwóch, odległość jest 30cm
    Wystarczy, A i tak pewnie nie ma ta większego wejścia.
  • #18 16504817
    stasw147
    Poziom 15  
    Właśnie skończyłem, w zbiorniku 200l napalone na70 stopni otworzyłem zawór łączący ale jak narazie nic się nie dzieje woda nie przechodzi, wydaje mi się że trzeba dać drugą rurkę aby zimna woda ze zbiornika od podkowy miała którędy pójść w dolni zbiornik

Dodano po 1 [minuty]:

i jest tak jak mówił jeden z kolegów że aby była ciepła to trzeba przepuścić 150litrów

Dodano po 33 [sekundy]:

nic poczekam do jutra i zobaczymy

Dodano po 13 [minuty]:

chyba żeby to funkcjonowało to trzeba zrobić tak
    https://obrazki.elektroda.pl/5848187700_1496213250.jpg

Dodano po 4 [minuty]:

chyba że błąd popełniłem taki że zawór zwrotny jest wpięty zaraz przed wejściem do zbiornika a nie przed trójnikiem od zimnej wody

Dodano po 25 [minuty]:

i wyszło 10cm różnicy wysokości pomiędzy wyjściem z 200l zbiornika a wejściem 150litrowego

Dodano po 21 [minuty]:

10cm niżej jest zbiornik 150litrowy

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

Aktualnie tak to wszystko wyglada zrobione i nie przepływa woda sama do zbiornika z grzania podkową Zwiększenie zbiornika Cwu i połączenie ze zbiornikiem od Podkowy

Myslę tak i tak nad tym i chyba jutro przerobie to wszystko tak

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Dałby ktoś radę coś się wypowiedzieć
  • #19 16512962
    stasw147
    Poziom 15  
    Witam, po 3dniowych zmaganiach z przeróbkami powiem że wszystko działa jak należy, pozostało mi dzisiaj tylko ocieplić górny zbiornik wełną bo nie ma izolacji i po jednym dniu woda wystudziło,
    Mam wszystko podłączone według tego rysunku i w czasie palenia w piecu centralnego, bez problemu woda wędruje do górnego zbiornika od podkowy bez żadnych pompek itp , podniosłem zbiornik aby był nad dolnym zbiornikiem, dolny zbiornik posiadał wyjście calowe to dałem w trojak od podkowy i musiałem założyć dodatkowy zawór od podkowy gdyż rury od podkowy były ciepłe po nagrzaniu wody.
    Wcześniej zasilanie do górnego zbiornika było z innego źródła przerobiłem i wziąłem z dolnego i to pomogło gdyż z górnego zbiornika wędruje zimna woda w dół a po nagrzaniu wody obydwu zbiorników ta rura zasilająca jest gorąca,
    Może komuś się te moje wypociny przydadzą, bo dzieki temu mój zapas ciepłej wody się zwiększył bez wymiany zbiorników 35letnich z nierdzewki Zwiększenie zbiornika Cwu i połączenie ze zbiornikiem od Podkowy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej zwiększenia pojemności zbiornika ciepłej wody użytkowej (CWU) poprzez połączenie istniejącego 200-litrowego zbiornika z dodatkowym zbiornikiem od podkowy. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące obiegów wody, grawitacyjnego podgrzewania oraz konieczności zastosowania zaworów zwrotnych. Użytkownicy sugerowali różne schematy połączeń, podkreślając, że ciepła woda z dolnego zbiornika powinna być podłączona do górnego zbiornika, a zimna woda z podkowy powinna mieć możliwość odpływu. Ostatecznie, po kilku próbach, użytkownik z powodzeniem zrealizował połączenie, co zwiększyło zapas ciepłej wody bez wymiany starych zbiorników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA