logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW X5 e53 - Czarny dym przy przyspieszaniu

Gacy14141 31 Maj 2017 01:10 16200 9
REKLAMA
  • #1 16503994
    Gacy14141
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Witam ostatnio w bmw x5. 3.0 zauważyłem czarny dym przy przyspieszaniu czy mógł by mi ktoś pomóc co on oznacza zanim udam się do mechanika

Moderowany przez T5:

3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• REKLAMA
  • #2 16504023
    humbel
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Skąd ten czarny dym? Z wydechu? Może z nawiewu? Albo gdzieś spod siedzeń się dymi?
    Napisz trochę więcej o swojej przypadłości, bo z fusów nikt tu nie wróży.
    Od kiedy to się dzieje, na zimnym czy rozgrzanym silniku itd. Szczegóły!
  • #3 16504073
    Gacy14141
    Poziom 2  
    Od jakichś kilku tygodni z rury wydechowej wychodzi czarny dym dzieje się to przy redukowaniu i ostrym przyspiesZaniu tylko
  • REKLAMA
  • #4 16504096
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 537
    Witaj kol. a filtr powietrza to kol. kiedy wymieniał bo to może być to.
  • #5 16504636
    Matijasx
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Od Egr'a bym zaczął. Ale i tak zalecam zajechać do mechanika podpiąć kompa bo równie dobrze może to być kilka innych przyczyn.
  • REKLAMA
  • #6 16523926
    Gacy14141
    Poziom 2  
    Witam ,
    Trochę czasowo jestem niedostępny,
    Filtr powietrza wymieniony,kolega podłączył swój komputer i powiedział ze klapka turbo się nie domyka i teraz pytanie czy to jest naprawialne ?czy trzeba wymienić całe turbo? - ostatnio w żony samochodzie mechanik próbował naciągnąć mnie na naprawy których samochód nie wymagał,dlatego zanim udam się do mechanika chciałbym się upewnić.
    Dziękuje z góry za odpowiedz
  • #7 16527524
    Matijasx
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Zaworek upustowy. Może wystarczy wyczyścić jakieś syfy się tam dostały. Z ręki powinieneś dojść ale to trochę grzebania będzie.
  • #8 17124021
    Snajper_now
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Mam dokładnie taki sam problem. Więcej szczegółów poniżej:
    - BMW x5 e53 disel 2003
    - przebieg 160k

- Czarny dym w dużych ilościach wylatuje z rur wydechowych jak przycisnę gwałtownie na pedał gazu i leci cały czas jak silnik jest po obciążeniem (przyśpieszanie czy redukcja biegu)
    - samochód ma wskaznik spalania i normalnie wskazuje spalanie podniżej 10l, jak tylko przycisnę na pedał gazu na tyle aby silnik miał trochę obciążania i tak aby chwilowe spalanie przekroczyło 25l to z rur wydechowych leci czarny dym
    - nie piszę tutaj o małym przydymianiu. Jak dobrze przycisnę to jestem w stanie „wyprodukować” chmurę czarnego dymu która może zakryć cały samochód jadący za mną
    - jeszcze nie podpinałem pod komputer. Jak tylko podepnę to dam znać jakie mam błędy

Jakieś wstępne uwagi? Czy autor głównego postu może podzielić się uwagami czy udało się rozwiązać problem? I co było przyczyną tego przydymiania?

Dodano po 14 [godziny] 14 [minuty]:

Dzieje się to tylko przy redukowaniu i ostrym przyspieszaniu przez około 2 czy 3 sekundy i później spaliny są już bez tego czarnego dymu.
  • #9 17135826
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 537
    Snajper_now napisał:
    Dzieje się to tylko przy redukowaniu i ostrym przyspieszaniu przez około 2 czy 3 sekundy
    No właśnie kąt zapłonu , dawka paliwa, ?
  • REKLAMA
  • #10 17137193
    mateklos
    Poziom 23  
    Ocena: 187
    Witam turbinke mozna zawsze rozebrać. Jesli zacina się w górnym i dolnym zakresie to pewnie nazbierało sie nagaru.
    Mozliwe, że wtryskiwacze się podadaj lub pompa paliwa.
    Czarny dym pokazuje sie nawet w zwykłm dieslu wtedy kiedy silnik ma ciężkoko przetrawic obciążeie w stosunku do momentu obr.

Jak jest kiepskiej jakosci paliwo to tez sie tak dzieję ze dymi .
    A rozebranie turbo troche zabawy z wyciagnieciem w bmw jest ale reszta to juz taka samo jak w kazdym innym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył czarny dym wydobywający się z rury wydechowej swojego BMW X5 e53 3.0 podczas przyspieszania i redukcji biegów. Po wymianie filtra powietrza i podłączeniu komputera diagnostycznego, stwierdzono, że klapka turbo się nie domyka. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z zaworkiem upustowym, wtryskiwaczami, jakością paliwa lub zanieczyszczeniem turbo. Zaleca się dalszą diagnostykę u mechanika, aby ustalić dokładną przyczynę i ewentualne naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA