Witam ponownie.
Ze względu na fakt, że pracuję w dużej hurtowni spożywczej, okres przedświąteczny nie należy do miłych. Dopiero teraz znalazłem chwilę czasu, by odpowiedzieć „dzi_dziusiowi”.
Ja grzecznie piszę swoje zdanie na powyższy temat, nie obrażając Cię. Ty posuwasz się trochę za daleko. ( w cudzysłowach cytuję Twoje zdania)
„Tu nie ma się co zgadzać, czy nie napisałem Ci fakt, a wszystkie mądrości to zwykła ignorancja. Weź poczytaj kilka prac, książek z teorii maszyn elektrycznych idź jako słuchacz na wykłady i przestań bzdurami ludzi wprowadzać w błąd.”
Sprowadzasz wszystko do dyskusji akademickiej, (może niedawno kończyłeś studia).
„Nie jest to artykuł naukowy, więc niektóre sprawy uproszczę, ale nie zmieni to ogólnego sensu sprawy.”
A po chwili
„Ja Ci daję wzory i pojęcia, Ty mi wyjeżdżąsz z chłopskim rozumem.”
Nie chciałem użyć ulubionego powiedzenia mojego syna:
„prościej już się nie da”.
Posiłkujesz się wzorem, z fizyki ze szkoły podstawowej. A jest to moc pozorna, chwilowa pobierana w danej chwili a nie moc czynna. Czyli włączony odkurzacz, z pustym workiem, czystymi filtrami, nowy itp., itd.
A ja pisałem cały czas o rzeczywistym zużyciu prądu. Inaczej się zachowa na parkiecie, z pustym workiem i etc., a inaczej na grubym dywanie, (inaczej z krótkim a inaczej z długim włosem), gdzie zwierzaki są w domu (z długim włosem i krótkim).
Bardziej pasowałoby liczenie z tego wzoru:
P= U * I * cos(fi) czyli W = V * A * cos(kąta przesunięcia wektora prądu względem wektora napięcia).
I to też nie do końca.
I mam na myśli odkurzacze tej samej marki 1000W i okrojoną mocą od września 2017r. 700W i 650W.
Nie wiem skąd wiozłeś:
„Jeśli sprawność turbiny wynosi 10%, to przy mocy pobieranej 3000W (a o tą się kłócisz)”
To, że producent podaje efektywność taką a nie inną to jest tak jak ze spalaniem auta.
Badania przeprowadzone są na hamowni, czy w innym laboratorium i jakie jest później zdziwienie, że spala więcej niż podaje producent.
A przecież takie rzeczy jak styl jazdy, ogumienie (wielkość, ciśnienie, zużycie), korki itp., itd. ma ogromne znaczenie tak jak zapewne w tym przypadku.
I wracają do nieszczęsnych odkurzaczy, w ogólnym rozrachunku nie jest to oszczędniej.
Zaznaczam to jest wyłącznie moje zdanie.
Życzę wszystkim Wesołych Świąt javascript:emoticon('

')
I bez względu na ciąg dalszy, nie będę brał udziału w dalszej dyskusji. (o ile taka będzie).