logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać internet radiowo na 4 km z widocznością optyczną?

mj7j 29 Lip 2005 11:00 1328 7
REKLAMA
  • #1 1690855
    mj7j
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    U moich rodziców jest zwykła linia telefoniczna i modem i to jest jedyny sposób na internet w tej miejscowości. Ja mieszkam w 4km dalej jest widoczność optyczna, w jaki sposób mógłbym przesłać internet drogą radiową do mojego domu jakie urządzenia i jak to połączyć aby wszystko grało.? Proszę o podpowiedź. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1691296
    321Kami
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Hej co do antenek i informacji mój kumpel też by potrzebował, bo mieszka w takiej dziurze że nic nie ma, a chciałby mieć internet, tylko że problem w tym że to ok 20km. Jakieś rady ??
  • REKLAMA
  • #6 1694543
    Pomcio
    Poziom 12  
    4 km to wsumie zaden problem z 20 juz trzeba sie pobawic, ja sie zaczynam bawic w sieci bezprzewodowe i dostarczanie netu za pomoca WLAN wiec jak gdzies znajdziecie okolo 30 osob w niedalekej odleglosci od siebie to dajcie znac a pociagne wam neta.
  • REKLAMA
  • #7 1699210
    uzizagan
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    mj7j napisał:
    U moich rodziców jest zwykła linia telefoniczna i modem i to jest jedyny sposób na internet w tej miejscowości. Ja mieszkam w 4km dalej jest widoczność optyczna, w jaki sposób mógłbym przesłać internet drogą radiową do mojego domu jakie urządzenia i jak to połączyć aby wszystko grało.? Proszę o podpowiedź. Dziękuję.

2xOvisLink 1120AP + 2x antena yagi (chociaż bardziej polecam dobry panel 18dbi, tudzież grid).
  • #8 1699246
    Pamil
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Mam kilka pytań :
    1. Jak włączysz komputer u rodziców, gdy ich nie będzie a ty będziesz potrzebował internet?
    2. Czy karta radiowa umożliwi uruchomienie i wyłączenie modemu tel.?
    Wiem, że idea rozwija internet radiowy ale dla komputerów przenośnych w gniazdo PCMCIA, prędkość trans. porównywalna z modemem. Ale dokładnie dowiedz się w najbliższum salonie , chyba że u Ciebie tel. komór. nie ma zasięgu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przesłania internetu drogą radiową na odległość 4 km przy widoczności optycznej. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie punktów dostępowych (access point), kart radiowych oraz odpowiednich anten, takich jak anteny Yagi, panele o zysku około 18 dBi lub anteny grid. Na większe odległości (np. 20 km) rekomendowane są anteny paraboliczne, które muszą mieć bezpośrednią widoczność. Wskazano również na konieczność odpowiedniego okablowania i konfiguracji urządzeń. Wspomniano o urządzeniach marki OvisLink, model 1120AP, jako przykładzie sprzętu do realizacji takiego połączenia. Poruszono także kwestie praktyczne, takie jak zdalne uruchamianie komputera i modemu u rodziców oraz ograniczenia prędkości transmisji w kartach radiowych PCMCIA, które są porównywalne z modemem telefonicznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA