logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźnione uruchamianie CDP-H6700 w wieży Sony MHC 6700 - co sprawdzić?

modern2 29 Lip 2005 13:01 4652 10
REKLAMA
  • #1 1691162
    modern2
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam
    Mam pewien klopot z ta wieza Sony MHC 6700 a konkretnie z cd (model CDP-H6700). Mianowicie chodzi o to, ze po wlaczeniu wiezy wszystkie segmenty zapalaja sie od razu, zas cd odpala po jakis 2, 3 minutach i oczywiscie pozniej wszystko jest ok. Napiecia dochodza po tasmie do cd bo wlanczalem inny cd i po wlonczeniu wiezy odpalal od razu.
    Co moze byc tego przyczyna?
    pozdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1708008
    modern2
    Poziom 10  
    witam
    podmienilem 10.000uf/16V i dalej jest to samo (choc nie byl wylany)!!!
    gdzie teraz szukac?
  • #5 1723912
    modern2
    Poziom 10  
    witam
    Po dokladnym sprawdzeniu cd doszedlem do wniosku, ze uszkodzenie znajduje sie przed cd tzn. albo w decku albo we wzmacniaczu gdyz napiecie na tasmie przy cd pojawia sie rowniez po chwili (a nie sprawdzilem tego wczesniej) . Tasma polaczeniowa idzie ze wzmacniacza do decka i dalej do cd. Tylko teraz pytanie gdzie najpierw uderzyc i w jakie konkretne miejsce? Co o tym myslicie?
    Dodam, iz schemacik calej wiezyczki posiadam. Moze jakas wskazowka?
    pozdr
  • REKLAMA
  • #6 1756071
    modern2
    Poziom 10  
    witam

Moze ktos mial podobny problem szkoda mi tej wiezyczki chowac do pudla wiec moze znajdzie sie ktos kto mi pomoze!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdr
  • REKLAMA
  • #7 1759820
    Stanisław Mikulec
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Dopiero późnym wieczorem jestem w stanie bliżej określić gdzie trzeba szukać przyczyny. W tej chwili jedynie proponuję dobrać się do wzmacniacza i patrząc na niego z przodu, dokonać oględzin płytki drukowanej po prawej stronie. Proponuję zdemontować i popatrzyć od strony wewnętrznej. Prawdopodobnie tam jakiś kondensator puścił bąka i elementy wokoło niego dopiero jak nabiorą powietrza, to zadzałają. Humorystycznie, ale miałem coś takiego w mojej MHC 6600. Przyda się porządne przemycie płytki.
    Pozdr.
    Stanisław
    Witam ponownie.
    Wczoraj jak obiecałem niestety nie miałem czasu ale dzisiaj nadrabiam obiecane zaległości. Posługuję sie schematem wieży MHC 5600/6600 i jeśli wzmacniacz jest taki sam w MHC 7600, to podaję szczegóły.
    Sygnał wchodzący na CD włączający ten element, to CD OFF. Steruje nim tranzystor z rezystorem w obwodzie bazy) Q118. Baza idzie na scalaczka IC109- nóżka 34. Scalak to M37450 (DEVICE CONTROLLER). Proponuje iść tym tropem.
    Pozdr.
  • #8 1769706
    modern2
    Poziom 10  
    witam
    rzeczywiscie tranzystor Q118 (2SC3398) steruje cd off ale owy sygnal uruchamia tez radio i decka poniewaz na plytce "jack board" sygnal cd off jest zrownoleglony i idzie na system control 1 i 2. Wiec jezeli cos by bylo nie tak poczawszy od scalaka IC 109 i dalej to nie uruchomil bym nic. Jedna wydaje mi sie iz problem lezy w decku gdyz zasilanie cd odbywa sie poprzez decka a konkretnie chodzi mi o plytke "power board" gdzie znajduje sie controla-szyna napieciowa IC 501 (LA 5603) a wokol tego scalaka jest duzo elektrolotow co mogloby wnioskowac uszkodzenie ktoregos z nich-gdyz objaw nie zalaczania sie cd od razu wskazuje na (chyba) uszkodzenie kondensatora.
    Jednak jesli mial pan podobny problem to prosze mi napisac co bylo uszkodzone i jak pan poradzil sobie z tym uszkodzeniem.
    pozdr
  • Pomocny post
    #9 1774731
    Stanisław Mikulec
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam.
    I to jest cały urok tej wieży, że wszystkie elementy są ze sobą tak zależne, że w zasadzie to nie jest wieża czteroelementowa a monolit przekrojony na cztery części :D
    Nie wiem, ale dalej upierał bym się przy tym POWER OFF. Moja usterka obawiała się tym, że wszystko załączało oprócz CD, które wchodziło do pracy po czasie. Nie miałem czasu do tego zajrzeć i tak wieżyczka poczekała na naprawę z miesiąc. Po tym miesiącu objaw późniejszego załączania oprócz CD doszedł do niego DECK. Na te dwa elementy musiałem poczekać chwilę. Doczepiłem się więc tego sygnału. Dokopałem się do płytki we wzmacniaczu- konkretnie w okolice tego tranzystora i okazało się, że jest tam tłusty nalot. Co taki nalot może zrobić- to myślę, że wielu ludzi już się przekonało. Zastanawiałem się dlaczego najpierw CD, a później CD i DECK. Być może próg zadziałania tych klocków był minimalnie różny i stąd tak a nie inaczej.
    Wymyłem wtedy płytkę spiritusem ( nie jestem pewny, czy wymieniałem w tej okolicy pojemność, bo nie było widać naocznie, że jest coś nie tak z kondensatorami) i sprzęt ruszył.
    Pokusił bym się do wymiany tego tranzystora( Q118), a jeśli się takiego nie ma, to do zamiany miejscami. Powinien taki sam być na skraju płytki. Na wyjściu ze wzmacniacza na tej linii jest jeszcze kondensator C279-4,7/25V.
    Tak naprawdę, to po włączeniu całej wieży, ten sygnał na bezczelnego zwarł bym do masy i zobaczył , czy to spowoduje natychmiastowe załączenie CD.
    Stanisław
  • #10 1778422
    modern2
    Poziom 10  
    witam
    No i chyba mial pan racje. Wymylem dokladnie cala plytke i wymienilem c279 4.7/25V. Dalem w to miejsce 4.7/50V (nie mialem innego) i cd odpala (jak na razie) od razu.
    Zastanawia mnie jadnak fakt czy problemem byl elektrolit czy "tlusta plyta". W kazdym razie jak na razie wiezyczka jest na 100% sprawna i nie kuleje.
    Potestuje kilka dnia i jesli problem zniknie na dobre to punkt dla pana, chociaz jesli jest pan uzytkownikiem podobnej wiezyczki to moze miejmy ze soba jakis kontakt tak na przyszlosc bo jak znam zycie to wiecznie ten sprzet nie bedzie gral.
    Jesli pana interesuje to posiadam schemat calej tej wiezyczki i kilka innych schamatow, wiec jak bym mogl w czyms pomoc to zapraszam moje gg 5757950.
    Odezwe sie po testach.
    pozdr
  • #11 1802949
    modern2
    Poziom 10  
    witam
    wieza wyleczona sprawna na 100% temat zamykam!!!
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył opóźnionego uruchamiania odtwarzacza CD (model CDP-H6700) w wieży Sony MHC 6700, gdzie po włączeniu wieży segmenty zapalały się natychmiast, a CD startowało dopiero po 2-3 minutach. Sprawdzono kondensator elektrolityczny C101 10000uF/16V, który nie był uszkodzony. Analiza schematu i pomiary wykazały, że napięcie na taśmie do CD pojawia się z opóźnieniem, co sugerowało problem przed modułem CD, prawdopodobnie w decku lub wzmacniaczu. Wskazano na tranzystor Q118 (2SC3398) sterujący sygnałem CD OFF oraz scalak IC109 (M37450) jako elementy kontrolujące uruchomienie CD, radio i decka. Podejrzewano uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych wokół scalaka IC501 (LA5603) na płycie power board w decku. Ostatecznie przyczyną okazał się zabrudzony nalot na płytce wzmacniacza oraz uszkodzony kondensator C279 4.7uF/25V, który po wymianie na 4.7uF/50V przywrócił natychmiastowe uruchamianie CD. Po dokładnym oczyszczeniu płytki i wymianie kondensatora wieża działała poprawnie bez opóźnień.
REKLAMA