logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer vx5-591g - Przeniesienie win10 na ssd z zachowaniem hdd

fasola1333 06 Cze 2017 14:01 1815 16
REKLAMA
  • #1 16515187
    fasola1333
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam, dołożyłem do swojego laptopa (acer vx5-591g) dysk transcend ssd m.2 128GB, w wyniku czego mam teraz dwa dyski, 1TB hdd i wspomniany ssd. Chcę przenieść system na ssd i móc ciągle korzystać z hdd (w tym instalować na nim jakieś programy, o ile to możliwe). Mam dylemat ponieważ wszystkie poradniki jakie znalazłem dotyczą zastąpienia hdd przez ssd. Nurtuje mnie czy da się korzystać z systemu na ssd i w razie potrzeby móc go wymontować i przywrocić hdd do fabrycznego stanu? Czy jest potrzeba przeniesienia partycji recovery na ssd?
    Myślałem też nad zrobieniem kopii recovery na płytach ale mój laptop nie ma napędu dvd :cry:. Pendrive też raczej odpada bo mam tylko 8GB i 16GB. Wszelkie rady (np. jakim programem przenosić i czy jest w tym przypadku potrzebny) mile widziane, może ktoś tutaj robił już coś takiego i zgodzi się mnie lekko poprowadzić. Z góry dziękuję za poświęcony czas :D
  • REKLAMA
  • #2 16515204
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Nie wiem czy dobrze rozumiem, więc doprecyzuj proszę.
    Chcesz mieć 2 jednakowe systemy na obydwu dyskach i móc sobie wyjąć HDD w dowolnej chwili
    Chcesz mieć system na SSD a wszystkie programy prócz OS na HDD
    fasola1333 napisał:
    Czy jest potrzeba przeniesienia partycji recovery na ssd?

Jeśli będziesz chciał kiedykolwiek
    fasola1333 napisał:
    przywrocić hdd do fabrycznego stanu
    to dobrze by było wykonać sobie kopię partycji recovery.
    Fabryczny stan dysku, to "czysty" dysk, bez partycji.
  • #3 16515283
    fasola1333
    Poziom 7  
    Masz rację trochę zagmatwałem :D Chcę mieć oba dyski w komputerze, z systemem na ssd (obecnie jest na hdd), ale mieć możliwość instalowania programów na których szybkości mi nie zależy i oczywiście przechowywania plików na dysku talerzowym. Jeśli będę miał system na ssd, na hdd nie jest mi on potrzebny jednak mówiąc stan fabryczny miałem na myśli stan w jakim do mnie dotarł czyli z zainstalowanym czystym systemem.
  • REKLAMA
  • #4 16516684
    RADU23
    fasola1333 napisał:
    ale mieć możliwość instalowania programów na których szybkości mi nie zależy i oczywiście przechowywania plików na dysku talerzowym.

Podczas instalacji programu wskazujesz źródło zapisu/instalacji.
    fasola1333 napisał:
    Jeśli będę miał system na ssd, na hdd nie jest mi on potrzebny

Pamiętaj że będziesz miał zainstalowane programy na HDD, bo na SSD będzie sam system.
    Gdy wyjmiesz HDD z komputera, to w jaki sposób będzie to miało działać?
    fasola1333 napisał:
    jednak mówiąc stan fabryczny miałem na myśli stan w jakim do mnie dotarł czyli z zainstalowanym czystym systemem.

Zrób sobie obraz dysku np. za pomocą Ghost'a. W późniejszym czasie będziesz mógł odtworzyć jego zawartość.
  • REKLAMA
  • #5 16517171
    fasola1333
    Poziom 7  
    RADU23 napisał:
    Gdy wyjmiesz HDD z komputera, to w jaki sposób będzie to miało działać?

To proste, nie będę go wyciągał :D
    Zastanawia mnie jeszcze jak ten system na ssd przenieść :/ programami do przenoszenia polecanymi w interneci jak np. EaseUS Todo Backup lub HDClone?
    Wtedy system ciągle będzie i na hdd i ssd i wystarczy w biosie ustawić bootowanie z ssd jako pierwsze? Tylko czy wtedy będę mógł poczas instalacji jakiegoś programu podać ścieżkę na hdd? Przepraszam za banalne pytania ale nie mam doświadczenia z komputerami :p, a chcę je zdobyć.
  • #6 16517560
    rafal131313
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Ja używam taki Acronis True Image 2016

Jednak proponował bym nową instalkę na ssd - pozbędziesz się śmieci.
    fasola1333 napisał:
    dysk transcend ssd m.2 128GB
    na taki dysk to wchodzą wszystkie programy + office i jeszcze zostaje połowa dysku wolna.
    Na hdd instaluje się gry bo mają po 50Gb

http://www.pcworld.pl/porada/Windows-na-nowym...racja-danych-i-kopiowanie-profilu,400539.html
  • REKLAMA
  • #7 16517870
    fasola1333
    Poziom 7  
    Czy Acronis True Image 2016 (niestety płatny :| ) kopiuje też partycję recovery?
    A co do dysku to proponujesz go zostawić jako jedną partycję 119GB?

Myślałem też o zrobieniu kopii obecnego systemu i przechowywaniu jej na hdd i zainstalowaniu czystego win10 ze strony microsoftu tylko nie jestem pewny co do tego klucza zaszytego w BIOS'ie. Da się sprawdzić czy on rzeczywiście tam jest?
  • #8 16517995
    RADU23
    fasola1333 napisał:
    A co do dysku to proponujesz go zostawić jako jedną partycję 119GB?

Tak, jeśli ma być na nim jedynie system to tworzysz tylko jedną partycję.
    Jeśli ma być również recovery to partycje muszą być dwie.
  • #9 16518200
    fasola1333
    Poziom 7  
    Czy kopia zapasowa może być na hdd? Najchętniej zrobiłbym coś w rodzaju recovery na dysku 1TB by w razie co móc przywrócić do stanu w jakim jest obecnie, a na ssd zainstalował czysty win10 tylko obawiam się o jego aktywację. Zastanawia mnie jeszcze fakt, że obecna partycja odzyskiwana ma tylko 1GB, a miejsce zajęte na partycji systemowej to 44GB pomimo, że kiedy zaznaczę wszystkie foldery (łącznie z ukrytymi) właściwości pokazują 26GB.
  • #10 16518381
    RADU23
    fasola1333 napisał:
    Najchętniej zrobiłbym coś w rodzaju recovery na dysku 1TB by w razie co móc przywrócić do stanu w jakim jest obecnie,

Skorzystaj z Norton Ghost i wykonaj kopię =>
    https://norton-ghost.softonic.pl/
  • #11 16518943
    fasola1333
    Poziom 7  
    Czyli powinno się udać zrobić kopię obecnego systemu i zapisać na hdd, a na ssd zainstalować czysty system? Tylko czy tę kopię z hdd da się uruchomić tak jak recovery czy musiałaby być ona także na ssd? No i jeszcze kwestia co zrobić z obecnym systemem? Usunąć?
  • #12 16519024
    RADU23
    fasola1333 napisał:
    Czyli powinno się udać zrobić kopię obecnego systemu i zapisać na hdd, a na ssd zainstalować czysty system?

Tak. Jeśli wykonasz to poprawnie, to nie będzie problem z odtworzeniem obrazu dysku macierzystego.
    fasola1333 napisał:
    No i jeszcze kwestia co zrobić z obecnym systemem? Usunąć?

Po wykonaniu kopii, możesz system usunąć z HDD.
    Pamiętaj by przed instalacją świeżego OS zmienić kolejność bootowania dysków, by wpierw był SSD a później HDD (oczywiście pomijając nośnik z którego będzie system instalowany).
    Czyli przykładowo:
    1. CD\DVD
    2. SSD
    3. HDD
  • #13 16519026
    fasola1333
    Poziom 7  
    Problem w tym, że wspomniany Norton Ghost jest płatny. Trzydziestodniowa wersja wystarczy?
    No i nie wiem co z tym kluczem, sam się aktywuje?
  • #14 16519042
    RADU23
    fasola1333 napisał:
    Trzydziestodniowa wersja wystarczy?

Tak. Nie musisz kupować programu by wykonać obraz.
    Jeśli nie chcesz korzystać akurat z tego, jest masa innych programów wykonujących to samo.

Jaki był oryginalnie system na tym laptopie?
  • #15 16519456
    fasola1333
    Poziom 7  
    Jestem jak kobieta-zmienny :D Udało mi się pousuwać niechciane aplikacje i stwierdziłem, że chcę zwyczajnie przenieść to co mam na hdd na ssd. Tylko czytałem, że po kopiowaniu może być problem z uruchomieniem systemu bo powstaje problem ze ścieżkami i trzeba włożyć płytę z systemem, a ja płyty nie posiadam.
  • #16 16519803
    RADU23
    fasola1333 napisał:
    Tylko czytałem, że po kopiowaniu może być problem z uruchomieniem systemu bo powstaje problem ze ścieżkami i trzeba włożyć płytę z systemem, a ja płyty nie posiadam.

Wobec powyższego by nie mieć problemu z jakimkolwiek uruchomieniem czegokolwiek, polecam wykonanie kopii posektorowej z dysku na dysk =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
    Jest to dokładne przeniesienie wszystkiego na 2 dysk.

DMDE =>
    http://dmde.com/download.html
  • #17 16520264
    fasola1333
    Poziom 7  
    Dziękuję za wszelką pomoc, wykonałem kopię na wszelki wypadek i z powodzeniem sklonowałem system na ssd. Uruchamia się teraz 10x szybciej :D.
    Mam tylko jeden problem, nawet gdy zapisuję coś na ssd (ścieżka "prowadzi" na ssd) dysk hdd się uruchamia i go słychać :-?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer VX5-591G zainstalował dysk SSD Transcend M.2 128GB, planując przenieść system Windows 10 z dysku HDD 1TB na SSD, jednocześnie zachowując możliwość korzystania z HDD do instalacji programów. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące przenoszenia systemu, w tym użycia programów takich jak Acronis True Image, EaseUS Todo Backup oraz Norton Ghost do wykonania kopii zapasowej i migracji systemu. Użytkownicy sugerowali również wykonanie czystej instalacji systemu na SSD, aby uniknąć problemów z niepotrzebnymi plikami. Wskazano na potrzebę zmiany kolejności bootowania w BIOS oraz na możliwość przechowywania kopii zapasowej na HDD. Po migracji systemu użytkownik zauważył znaczną poprawę wydajności, jednak wystąpił problem z uruchamianiem dysku HDD podczas zapisywania na SSD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA