Dzięki uprzejmości kolegi
@suworow otrzymałem Protel KDC1803 do prób. Oto wstępne wyniki.
W załączniku dane z SaleAE. Może komuś się przyda. Widać tam reset, przerwę po resecie, impulsy nr unifonu (w przykładzie 8). Zgłoszenie to wymuszenie przepływu prądu 50mA. Otworzenia rygla nie badałem zbyt dokładnie, można zrobić zwarcie (schemat unifonu wskazuje, ze powinna to być krótka przerwa) lub KRZYCZEĆ! Głośnie dźwięki powodują reakcje kasety i rygiel się otwiera.
Do wieczora przetestuje akustykę i napisze jak to się sprawuje.
Czekam też za ACO CDNP6 od innego kolegi.
Poza bramką powstanie też projekt prostego
urządzenia otwierającego rygiel po wybraniu nr lokalu.
Prosiłbym o sugestie ją funkcjonalność ma posiadać takie urządzenie. Czy ma zawierać zegar, który automatycznie załączałby i wyłączał taka funkcjonalność?
W taką funkcjonalność będzie oczywiście wyposażona bramka, tam SMS-em będzie można zmieniać parametry ale mnie chodzi o dodatkowe autonomiczne proste rozwiązanie.
Pytanie do instalatorów.
Co robi Protel przez 25 sekund od włączenia zasilania
poza pikaniem i pokazywaniem cyferek? Szukałem na płytce systemu (karty SD, dysku HD), przetworników ac/ca którymi kalibrowany byłby układ (nieistniejący) tłumienia echa. Szukałem i nic. EEPROM też nie odczytuje, bo 89C51 niema tyle ramu, aby odczytać go całego, nawet jeśli to 24C02 ma 256 bajtów. 89C51 z programowym IIC będzie działał na ok 50kHz. Odczyt 256 bajtów (czyli 2kbity) to jakieś 40ms. Domyślam się, ze firma Protel, chciał podnieść prestiż swojego urządzenie tym startem. Ja w takim razie zrobię start trwający 3 minuty, to dopiero będzie poważny sprzęt
Z ostatniej chwili:
Akustyka
działa w sposób akceptowalny. Jest małe echo po stronie użytkownika GSM. Będę z nim walczył później (jak zrobię moduł na MC34018 a po pozytywnych testach na mikrokontrolerze). Dekodowanie DTMF przez SIM800 działa poprawnie. Synchronizacja zegara RCT też. Umożliwi to automatyczne otwieranie drzwi w wybranym okresie czasu w wybrane dni tygodnia.
Teraz muszę sfinalizować dokumentację innego projektu (512led WS2812 via DMX) bo zwlekam z tym już tydzień. Dlatego projekt domofonu musi chwilę poczekać. Jak długo nie wiem, bo mam inny prawie skończony projekt (multimer 4 i 1/2 cyfry UIRLCFT, I20 opcja 100A), dość zaawansowany licznik częstotliwości i czasu (od 8ns) a jeszcze inny rozpoczęty ale ciekawy (pirometr "tęczowy" z Wi-Fi). O kilku fajnych czekających w kolejce nie wspomnę (Oscyloskop 4ch 240Ms/s, Zasilacz hybrydowy 4-zaciski z elementami arbirtalengo+obciążenie aktywne, Gen DDS 10MHz na CPLD).
To kiedy bramka (i inne projekty) będzie realizowana zależy od Czytelników EP, na co będą naciskać redakcję.
PS
Właśnie dotarła do mnie kaseta ACO od kolegi
@sharp. Już ja przebadałem, oto wyniki:
Jak widać podobne czasy itp. Oczywiście problem echa, ale to inny temat (rysunki PCB już wysłałem do AVT). Na temat echa korespondowałem z Panem Czesławem L. (zorientowanie wiedzą o kogo chodzi). W ostatnim e-mailu stwierdził, że mój pomysł z MC43018 jest dobry i powinien rozwiązać problem. Ten układ stosowali w bramofonach i o ile wiem nadal stosują. Nie wiem czemu nie jest on używany w np Protelu, ACO?
Konstruktor ACO lepszy od tego od protela. Umie liczyć od 30 w dół a nie jak Protel od 25

Niby to jest do przywracania ustawień fabrycznych ale ja osobiście zrobiłbym to zworką w urządzeniu. Podgrzewanie LCD kilkoma rezystorami. Pewnie grzeją i w lato, nie sprawdzałem.
Procek ma wewnętrzny eeprom, ale przy tego typu konstrukcjach wskazany jest zewnętrzy eeprom w DIP do przechowywania kodów, nr breloków itp. Dzieki temu łatwo taka pamięć wymienić/skopiować.
Jak skończę z bramką to chyba zaprojektuje kasetę. To oczywiście zależy od AVT, Czytelników EP, użytkowników Elektrody. Z pewnością w kasecie dałbym USB do łatwego konfigurowania. Do serwisowania myślałem także o Wi-Fi. Opcja bramki też nie byłaby głupia. Zamiast 20 bramek w bloku jedna w kasecie. Pewnie powstanie problem rozliczania kosztów ale w budynkach wielorodzinnych nie powinno być z tym problemu.
W bramce zaimplementuje tryb serwisowy. Będzie mierzył czasy, wyświetlał liczbę impulsów wysłanych w linię i inne takie. Może się przydać do celów serwisowych. Serwisant będzie mógł łatwo sprawdzić czy poprawnie ustawił przesunięcie nr lokali na piętrze itp.
Bramka będzie także miała zapowiedź (można wyłączyć w opcjach). Moduł SIM800 ma trochę pamięci na nagrania więc nie trzeba dodawać karty SD.