logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

komunikat wrong device detected STM32f0discovery programator STlink

squelch 08 Cze 2017 00:15 2358 22
REKLAMA
  • #1 16518208
    squelch
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam tak jak w temacie próbuje wgrać wsad a tu nic na początku wszystko mi się skompilowało fajnie (sterowniki są zainstalowane) podłączyłem płytkę i wgrywam a tu taki babol wie ktoś o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 16518442
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Zupełnie nie wiemy o co chodzi. Nie wiemy, co to za "wsad", skąd się wziął, ani jakiego programu używasz do wgrywania.
  • Pomocny post
    #3 16518475
    michalko12
    Ocena: 321
    Sam się ostatnio natknąłem na coś takiego. AC6 i Chiński STlink właśnie dawał takie efekty, STlink z płytki Discovery działał w tym miejscu poprawnie. Nie znalazłem do tej pory odpowiedzi co jest nie tak z tym chińczykiem, ale też za specjalnie nie szukałem. A tak w ogóle to komunikat generuje OpenOCD.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16518630
    michalko12
    Ocena: 321
    tronics napisał:
    ST-LINK V2 kontra V2-1?

Ja sprawdzałem na obydwu konfiguracjach, ale chyba OpenOCD radzi sobie z taką niezgodnością, daje tylko jakieś info. Pamiętam, że jeszcze aktualizowałem tego chińczyka najnowszym softem i też to nic nie dawało.
  • #7 16518707
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16519169
    squelch
    Poziom 11  
    ja korzystam z płytki discovery i stlinka na płytce żaden chinol pamiętam że kiedyś coś tam wgrywałem do stm32 i działało teraz jednak oprogramowanie usunąłem i od nowa teraz muszę instalować. No cóż będę walczył. A i zworki są dobrze założone obie zwierają piny(są założone)

Dodano po 2 [minuty]:

STM32 ST-Link Utility - ten program nie obsłuży mi f0
  • Pomocny post
    #9 16519178
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #10 16519221
    matti0010
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Proponuję najpierw ustalić czy wszystko jest dobrze z połączeniem. Weź program STM32 ST-LINK Utility, podłącz DISCOVERY przez USB i naciśnij w programie "Connect to the target." (ikona wtyczki kontaktowej). Jeżeli połączysz się bez problemu to prawdopodobnie @Piotrus_999 ma rację i pochrzaniłeś konfigurację wybierając zły mikrokontroler podczas tworzenia projektu lub dodawania bibliotek.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 16519298
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    squelch napisał:
    STM32 ST-Link Utility - ten program nie obsłuży mi f0

Nie rozumiem co napisałeś. Ten program obsługuje wszystkie STM32.
    Zrób może jak matti0010 proponuje ty wyżej. I jeśli ok to wgraj jakiś prosty program za pomocą ST-Link Utility.
    Instrukcja takiego wgrywania pliku z SW4STM32 jest w tym kursie z Forbota (środek czwartego odcinka).
    Przynajmniej sprawdzisz na czym stoisz.
  • Pomocny post
    #13 16519404
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 16519604
    squelch
    Poziom 11  
    Sprawa wygląda następująco kiedy naciskam Conect to the target to wyskakuje error a jak wejdę w Target->Settings to wykrywa mi poprawnie Serial Number(kiedy odłączę od USB to nie pokazuje jak podłączę to pokazuje)

Dodano po 7 [minuty]:

pisałem że f0 nie da rady bo natknąłem się na tą stronę
    Link na dole gość pisze że bez f0

Dodano po 2 [minuty]:

najbardziej się boje tego że procek mi się uszkodził no bo nie chce stlink-untitly się łączyć
  • Pomocny post
    #15 16519638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #16 16519663
    matti0010
    Poziom 11  
    squelch napisał:
    Sprawa wygląda następująco kiedy naciskam Conect to the target to wyskakuje error a jak wejdę w Target->Settings to wykrywa mi poprawnie Serial Number(kiedy odłączę od USB to nie pokazuje jak podłączę to pokazuje)

Dodano po 7 [minuty]:

pisałem że f0 nie da rady bo natknąłem się na tą stronę
    Link na dole gość pisze że bez f0

Dodano po 2 [minuty]:

najbardziej się boje tego że procek mi się uszkodził no bo nie chce stlink-untitly się łączyć

Nie chcę być uszczypliwy, ale albo mój STM32 ST-LINK Utility jest jakiś dziwny albo jesteś w błędzie. Specjalnie wytargałem ponownie STM32F0DICOVERY i przez STM32 ST-LINK Utility podłączyłem się bez problemu. Dla tego jednego możesz być pewny, jeżeli masz w miarę najnowszą wersję STM32 ST-LINK Utility i sprawnego STMa to na 100% się z nim połączysz.

Takie głupie pytanie, nie włączyłeś przypadkiem w STMie zabezpieczenia przed odczytem? Sam ostatnio taką głupotę zrobiłem...
  • #17 16519684
    squelch
    Poziom 11  
    nie kiedyś jak robiłem testy to schodziłem maksymalnie do migania led a obsługa przycisku i led to już maksymalnie cóż obie zworki założone 2 diody świecą się na czerwono (PWR i COM) sterowniki na pewno mam bo sprawdziłem jeszcze w menadżerze urządzeń cóż chyba uśmierciłem stma
  • #18 16519704
    matti0010
    Poziom 11  
    To jest jeszcze jedna "opcja", sam tak ostatnio miałem (ostatnio do tego F0 miałem takiego pecha, że chciałem go do kosza wyrzucić). Zobacz czy masz napięcie 3V na pinie po podłączeniu do USB w PC tego STM32F0DISCOVERY.
    Może upaliłeś przetwornice (u mnie tak było). 5V na 100% będzie jeżeli masz sprawny kabel ponieważ ono pochodzi bezpośrednio z USB. 3V pochodzi z przetwornicy więc jak na tym pinie nie będzie zasilania to już wiesz co jest winne. W przeciwnym wypadku pomysłów więcej nie mam.
  • #19 16519738
    squelch
    Poziom 11  
    ok sprawdzę to a jeszcze przeczytałem coś takiego z kursu forbot
    Cytat:

Instalacji sterowników nie trzeba chyba opisywać, wspomnę tylko żeby je zainstalować przed podłączeniem płytki NUCLEO. Jeśli ich nie zainstalujemy, po podłączeniu płytki system wykryje ją jako nośnik danych, jednak interfejsy komunikacyjne pozostaną niedostępne:

może ja zainstalowałem po podłączeniu płytki(szczerze nie pamiętam)?

Dodano po 5 [minuty]:

panowie ale ze mnie głupek 2 zworki były zwarte ale 3 oznaczona JP2 była otwarta ruszyło po zwarciu a już szedłem do kosza
  • #21 16519878
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #23 16520604
    elkopyto
    Poziom 12  
    Kiedyś wgrałem program do STM32 który zmieniał konfigurację pinów SWDIO i SWCLK . Potem nie mogłem połączyć się z mikrokontrolerem poprzez STLink. Pomogła opcja "Connect under reset". Musiałem przy łączeniu na starcie przytrzymać przez chwilę reset mikrokontrolera. Parę prób i połączył się.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z komunikatem "wrong device detected" podczas próby wgrania wsadu do płytki STM32F0Discovery za pomocą programatora ST-Link. Pomimo poprawnej instalacji sterowników i zworki na płytce, nie udało się nawiązać połączenia. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie konfiguracji zworki, użycie programu STM32 ST-LINK Utility oraz opcję "Connect under reset". Użytkownik odkrył, że jedna z zworki była źle ustawiona, co spowodowało problem. Po poprawnym ustawieniu zworki, połączenie z mikrokontrolerem zostało nawiązane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA