logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[STM32F4Discovery] STM32F4Discovery: ST-LINK nie łączy się z STM32F407 przez SWD

Errr 04 Kwi 2012 09:41 12070 19
REKLAMA
  • #1 10755152
    Errr
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Mam problem (a to niespodzianka) z kitem stm32F4 Discovery.
    Konkretnie chodzi o wykorzystanie obecnego na płytce ST-LINKa.
    Po zainstalowaniu driverów, Windows wykrywa podłączony układ.
    Uruchamiam ST-LINK Utility i próbuję połączyć się z ST32F407 na płytce.
    Oczywiście wybieram połączenie za pomocą SWD.

Otrzymuję takie info:

Connected via SWD.

oraz mniej optymistyczne:

Cannot connect to the MCU device!

Zworki ustawione zgodnie z dokumentacją. Procek STM32F407 działa (program demo chodzi). Czy ktoś mógłby coś jeszcze podpowiedzieć?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10755369
    pzk
    Poziom 12  
    jeżeli masz jakieś dyski wirtualne na kompie to je usuń, miałem kiedyś taki problem co prawda nie łączył się z attolic'em ale warto spróbować
  • #3 10755506
    Errr
    Poziom 11  
    Niestety, to nie to.
    Zdążyłem sprawdzić w sumie na 4 komputerach (3 z Windows XP, 1 z Windows 7).
    Na wszystkich objawy są takie same.
  • #4 10755764
    Krotki
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Nie wiem czy to pomoże ale na STM32F4Discovery jest ST-Link v2 wiec musisz zainstalować odpowiedni driver. Nie jest on już widoczny jako storage.

Co do zworek to muszą być zwarte i gotowe :)
  • REKLAMA
  • #5 10755801
    Errr
    Poziom 11  
    Instalowałem ST-LINK/V2 USB driver for Windows 7, Vista and XP

Pobrany ze strony producenta

W systemie płytka widziana jest jako "STLink dongle"
  • REKLAMA
  • #6 10755885
    mrh
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    A masz najnowsze ST-LINK Utility ?
  • REKLAMA
  • #7 10755893
    Errr
    Poziom 11  
    Wersja 2.2.0 ściągnięta z Link
  • #8 10756107
    Krotki
    Poziom 14  
    Jest jeszcze jedna rzecz którą możesz spróbować. Tak zwany firmware update :)

Uruchom stlink utility i z menu ST-LINK -> Firmware update
    Potem Device Connect i jak bedzie trzeba to YES :D
  • #9 10756140
    Errr
    Poziom 11  
    A próbowałem :D

Wykryta wersja: V2.J14.S0 JTAG Debugger (trochę podejrzany ten JTAG...)

Program proponuje upgrade do wersji: V2.J14.S0 (czyli tej samej?)

Po zatwierdzeniu rusza pasek postępu, dochodzi do końca i po chwili oznajmia, że upgrade zakończył się sukcesem.

Ale co ciekawe - czasem upgrade jest możliwy, a czasem nie. Wyskakuje wtedy informacja: "ST-link is not in the DFU mode. Please restart it" Taki komunikat czasem pojawia się, a czasem nie. Zupełnie przypadkowo...
  • Pomocny post
    #10 10756184
    Krotki
    Poziom 14  
    No to w takim razie problem może leżeć w:

1. Jeżeli korzystasz z huba usb sprawdź czy ma odpowiednią wydajność prądowa (lub czy jest aktywnie zasilany), jeżeli nie to może po prostu nie starcza mu elektronów.
    2. Sprawdz kabel
    3. Ogolnie coś niestyka -> Reklamacja ?
  • #11 10756341
    jyougajp
    Poziom 1  
    Hi, Errr

I have exactry same trouble like you.

My conditions are described below.

*STM32F4Discovery
    -->I bought 2 pieces.
    But, same error happened on both board.

*Execute "ST-LINK utility.exe" and then
    select "Menu->Target->Connect".

But failure to connect MCU device.

Below is the communication log.
    21:46:13 : Connected via SWD.
    21:46:13 : Cannot connect to the MCU device!

*The board is connect PC via USB.

*I bought & received this board recently. ~2012.04.01.

*ST-LINK utility v2.2.0
    StLinkUsbDriver v4.2.0
    ST-LINK_CLI v1.2

I think this is the bug of the board which recently happend :|
  • #12 10756648
    Errr
    Poziom 11  
    Hi Jyougajp,
    Have you tried contact STM support?

Widzę, że dyskusja robi się międzynarodowa ;)

Wracając do wcześniejszych pytań:
    1. Hub ma wydajność prądową 500mA i nic oprócz kita nie jest podłączone. Zresztą na wszelki wypadek spróbowałem zasilić układ z zewnątrz (+5V). Bez zmian.
    2. Niestety nie mam kabla na podmianę. Natomiast z tych wszystkich moich doświadczeń można wnioskować, że połączenie PC <> ST-Link (umownie) jest raczej sprawne. Problem raczej leży na drodze ST-Link <> STM32F407. Choć mogę się mylić... Sprawdziłem połączenia interfejsu SWD na płytce i żadnych błędów nie wykryłem. Sprawdziłem również wszelkiego rodzaju zworki (i "rozworki" ;) na płytce. Wynik chyba wiecie jaki...Dopiero po świętach będę miał dostęp do oscyloskopu, to będę mógł sprawdzić sygnały SWD
    3. Może... chociaż to w moim przypadku skomplikowane, ponieważ nie ja osobiście kupowałem kit.

----------------------------------------

Mały update:
    Zainstalowałem ST toolset i odpaliłem STVP (ST Visual Programmer). Połączył się z prockiem bez problemu. Da się czytać flash itd. Wygląda na to, że mam jakiś problem z ST-LINK Utility...

Jyougajp, Try ST Visual Programmer. It works for me! You can download package sttoolset from the ST website.
  • #13 10757752
    Krotki
    Poziom 14  
    Właśnie miałem zaproponować inny program lub wykorzystanie starszego driver'a.

A tak z ciekawości może zainstaluj CoIDE 1.4.1 ze strony http://www.coocox.org/ Właśnie dodali suport dla stm32f4 i sprawdź czy wszystko biega :) Taka pseudo reklama :)
  • #14 10757882
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Równie dobrze zamiast reklamować zamknięte chińskie rozwiązanie można promować coś naprawdę otwartego - OpenOCD + GDB + GCC wspiera układy Cortex-M4 tak samo jak ST-Linka.

4\/3!!
  • #15 10759495
    Errr
    Poziom 11  
    Jak będę miał chwilkę czasu, to zapewne spróbuję. Ale to pewnie po świętach dopiero.
    Tymczasem dziękuję wszystkim za pomoc.

Pewnie jeszcze się odezwę ;)

Pozdrawiam
  • #16 10761179
    ensh
    Poziom 11  
    witam, ja również mam ten sam problem z ST-Link Utility:

Cytat:

ST-LINK utility v2.2.0
    StLinkUsbDriver v4.2.2.0
    ST-LINK_CLI v1.2

Firmware update działa tylko podczas rozruchu kita, tj. gdy podłączam zasilanie.
    Na szybko spróbowałem coś zaprogramować poprzez Keil uVision4 - Projekt Blinky wrzuca się bezproblemowo.
  • #17 10777551
    Errr
    Poziom 11  
    Zgodnie z sugestią Freddie'ego zmieniłem sterowniki USB i odpaliłem ST Linka za pomocą OpenOCD. Działa (prawie) bez zarzutu ;)

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc
  • #18 10919727
    Krotki
    Poziom 14  
    Dla potomności,

ST-Link Utility w wersji 2.2 nie rozpoznaje chipów stm32f4 z serii "Z". Naprawione to będzie w nowszej wersji. Można też ściągnąć patch do wersji 2.2 dołączony do jednego z postów na oficjalnym forum st.

Wiecej na: Link

Choć na stronie producenta pojawił się release note o wersji 2.3 to na razie nie można jej ściągnąć.
  • #19 12463294
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    "Dla potomności" to już jest dużo nowsza wersja do pobrania http://www.st.com/web/en/catalog/tools/PF258168

PS. Warto dodać ten link do tego tematu. Nadal można trafić na podobny problem a wówczas przyda się bezpośredni link do nowej wersji programu ;)
  • #20 12530211
    dziechu
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Mam podobny problem - mam najnowszy st-link v2 USB driver, najnowszy st-link utility i nie mogę połączyć komputera z płytką F4Discovery - czerwony LED cały czas miga. Nie łączy z komputerem z Win7 64, Win8 64, łączy na starym komputerze z Win7 32. Nie bardzo wiem dlaczego problemy są z systemami 64bit.
    Chyba u mnie to problem z połączeniem USB i na obu komputerach z systemem 64 bit to samo... Tak więc nie działa st-link utility, nie działa CoocoxIDE. Pozostaje praca na starym komputerze? Żadnych problemów z poprzednimi płytkami Discovery, tylko z tą F4.
    Informacje o wersjach z st-link utility:
    STM32 ST_LINK Utility.exe v3.0.0.3
    ST_LinkUSBDriver.dll v4.2.4.0
    ST-LINK_CLI.exe v1.6.1

Podczas próby automatycznej instalacji sterownika, po chwili wyszukiwania dostaję informację że znalazł sterownik ale próba instalacji zakończyła się błędem - "Plik .inf, pochodzący z innego źródła, nie zawiera podpisu cyfrowego". Czy to znaczy że nie instaluje z powodu braku podpisu cyfrowego? Czy można jakos zmusić do instalacji sterowników bez podpisu?

Ok, wyłączyłem wymuszanie podpisu i sterownik zainstalował się i działa. Cały problem wynikał z tego, że wcześniej podczas instalacji sterownika nie było żadnego komunikatu o braku podpisu, instalacja kończyła się sukcesem, a sterownik nie działał. Coś to wszystko jest jakoś nie tak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z połączeniem ST-LINK na płytce STM32F4Discovery z mikrokontrolerem STM32F407 przez interfejs SWD. Mimo zainstalowanych sterowników i wykrycia urządzenia przez system, ST-LINK Utility nie może nawiązać połączenia z MCU, co objawia się komunikatem "Cannot connect to the MCU device!". Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilania hubu USB, wymianę kabla oraz aktualizację firmware ST-LINK. Wskazano również, że wersja ST-LINK Utility 2.2.0 może nie rozpoznawać niektórych chipów STM32F4, co może być przyczyną problemów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi systemami operacyjnymi oraz sugerują alternatywne narzędzia, takie jak OpenOCD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA