logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zautomatyzować ryglowanie zamka po uruchomieniu silnika?

avig 29 Lip 2005 16:31 2916 7
  • #1 1691613
    avig
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jak cos takiego zrobic zeby podlaczyc do centralnego zamka (sterowany minusem) i aby mi automatycznie po uplywie kilku sekund od przekrecenia kluczyka w stacyjcew pozycjrozruchu zamykal (ryglowal) mi drzwi w samochodzi.

Jak narazie mam reczne zamykaniewszystkich drzwi tzn. podlaczylem sie do wyjscia alarmu przez diody wylacznik doszyb gora dol i zamyka i otwiera bez problemu.

Jednak ja chce cos takiego zrobic zeby sam mi zamykal po paru sekundach, a otwieral po wylaczeniu zaplonu, cos jak jest w lepszych alarmach (funkcja komfort). Oczywiscie otworzyc drzwi powinno sie dawac jeszcze recznie za pomoca tegomojego wlacznika do szyb.

Jakis schemacik prosty i nie skomplikowany.
  • #2 1691990
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    nie wiem jaki chcesz uzyskać efekt ale to co kombinujesz nie jest za bardzo bezpieczne . Np w razie odcięcia zasilania po wypadku możesz nie wyjść z auta , które się dla przykładu może palić . Ryglowanie się nie jest metodą na złodzieja -bandyte . Ponieważ może wybić szybe i i tak Cie wyciągnie z bryki , albo co gorsza wymierzy do Ciebie z klamki i sam opuścisz swój "ukochany " pojazd. Lepszym sposobem jest odcięcie pompy paliwa po określonym czasie od otwarcia drzwi i nie zresetowania tego zabezpieczenia. Koleś odjedzie z 500m i już nie uruchomi auta :( i będzie miał zonka .:D Pozdrawiam
  • #3 1694155
    avig
    Poziom 12  
    OK wiem ze moze byc czasem nieciekawie ale jak sie samemu jezdzi po miescie i trzeba wszystkie drzwi zamykac recznie to sie czasami odechciewa. :|

Mam alarm w autku i centralny ale bez funkcji master dlatego cos takiego mi potrzeba co bedzie za mnie zamykalo dzwi (jak centralny) ale dopiero po zaplonie i po wylaczeniu zaplonu bedzie drzwi otwierac. :D

:idea: Co do tego otwierania to potrzebuje zeby podawalo tylko minus na wyjscie po ok 10 sekundach od wlaczenia zaplonu i automatycznie przy wylaczeniu zaplonu znowu podalo impuls minusa do centralnego zeby otworzyc drzwi. :idea:

Jesli chodzi o wypadek to zawsze mozna otworzyc drzwi wyciagajac rygielek (ten kolo szyby):D

Jesli chodzi o jazde z zamknietymi (zaryglowanymi) drzwiami to policja nawet o tym mowi i namawia zeby nie jezdzic z niezabezpieczonymi drzwiami. (i tak jak bedzie namierzony samochod i bedzie kupiec to ci go z garazu wyprowadza albo na policjanta stukna) mi narazie to nie grozi autko ma 15 lat :D
  • #4 1695749
    krzycho123
    Poziom 31  
    hmm , niektóre auta nie mają grzybków do otwierania . Po za tym mając 15 letnie auto nie pomyślał bym nawet o jakimkolwiek zabezpieczeniu bo nikt go nawet kijem nie ruszy. Bez obrazy :) Jak widze np 20 letnie polonezy czy inne zabytki z blokadą na kierownice czy "niedźwiedziem" to chce mi się śmiać :D Takie coś jak mówisz to można zastosowac np w nówce Audi czy innym krążowniku. Pozdrawiam
  • #5 1698625
    avig
    Poziom 12  
    :D co do 15 lat to i tak sie niezle trzyma.

do rzeczy; chcialem cos sobie takiego zrobic bo lubie czasami cos zmienic (dodac) w autku, a to ryglowanie bedzie tylko tak bardziej dla mnie niz dla bezpieczenstwa bo nie chce misie za kazdym razem zamykac recznie.

Wiec moze jednak jakas pomoc z tym pomyslem :idea: :?: :?:

moze ktos ma rozmontowany taki sterownik i wie jak mozna to samemu zrobic.
  • #6 1700045
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Taka funkcja nazywa się "komfort" i niektóre centralki mają ją wbudowaną.
  • #7 1704763
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    dwa układy 74121 zrobić podtrzymanie w każdym na sekunde niech sterują one 2 tranzystorami bc 135
    zrób otwarty kolektor skoro sterowane to minusem
    wejścia układów sterowane np jednym przekażnikiem tak że raz wyzwolony jeden raz drugi układ 74121 przekażnik miniaturowy na 12V
    cewka sterowana ze stacyjki i układ gotowy tylko że nie ma w nim tego opóżnienia kilka sekund ale uważam je za zbędne przeciez po przekręceniu stacyjki jak sie dzwi zamkną od razu to nic nie szkodzi czy jak po wyłączeniu stacyjki dzwi sie otworzą od razu co to szkodzi
    no ale jak Ci tak zależy na tym opóżnieniu to da się zrobić ale skomplikuje to trochę układ
    74121 zasilane są 5V więc trzeba stabilizator
    wejścia wyzwalane maja masą tak ze styk środkowy przekażnika do masy a nc. i no. do wejść układów jak juz wcześniej wspomniałem

równie dobrze możesz wykorzystać gotowy sterownik centralnego zamka za 15zł
  • #8 1704991
    krzycho123
    Poziom 31  
    można również pokombinować z jakimś mikroprockiem aby podawał napięcie na przekaźnik z opóżnieniem. Wszytsko zależy od tego jaki chcesz skomplikowany układzik zbudować. Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy automatycznego ryglowania drzwi samochodu po uruchomieniu silnika oraz ich automatycznego otwierania po wyłączeniu zapłonu, sterowanego sygnałem masy (minusem) do centralnego zamka. Autor posiada manualne sterowanie zamkiem przez wyjście alarmu i chce dodać funkcję komfortowego zamykania i otwierania drzwi z opóźnieniem kilku sekund po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Wskazano, że takie rozwiązanie może być niebezpieczne w sytuacjach awaryjnych, np. po wypadku, gdy zablokowane drzwi utrudnią ewakuację. Zaproponowano alternatywne zabezpieczenia, np. odcięcie pompy paliwa. Technicznie można zrealizować funkcję komfortu za pomocą układów scalonych 74121 do generowania impulsów z opóźnieniem, sterujących tranzystorami BC135 i przekaźnikami 12V, zasilanymi stabilizowanym napięciem 5V. Można też użyć mikroprocesora do sterowania przekaźnikiem z opóźnieniem. Wspomniano, że niektóre centralne zamki mają wbudowaną funkcję komfort. Autor poszukuje prostego schematu do samodzielnej realizacji takiego układu.
REKLAMA