logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWT13620W - Błąd E43 - triak steruje ryglem czy odwrotnie?

LuDarek 09 Cze 2017 20:26 8196 8
REKLAMA
  • #1 16521309
    LuDarek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,
    z informacji, które wyczytałem pośrednio wynika, że to triak (na, który wskazuje błąd E43) steruje ryglem. W moim przypadku rygiel działa, pralka nie startuje i pokazuje błąd E43 właśnie. Nie znalazłem nigdzie schematu, stąd moje pytanie. Nie wiem czy wymienić go na nowy, czy przyczyna leży jednak gdzie indziej.

Pozdrawiam Darek
  • REKLAMA
  • #2 16521496
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3364
    LuDarek napisał:
    rygiel działa

To znaczy jak on działa? Jak to sprawdziłeś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16521570
    peter falk
    Specjalista AGD
    Owe E43 pokazuje w trybie serwisowym, czy podczas normalnego działania?
    Styki może nie wypalone, ale czy z blokady zablokowanej idzie napięcie na moduł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16521573
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Blokada zachowuje się normalnie, czyli zablokuje drzwi i cisza?
    Czy też zablokowuje i odblokowuje drzwi co chwilę?
  • #6 16521709
    LuDarek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Błąd odczytany w trybie serwisowym. Z rygla wraca napięcie na moduł. Po wciśnięciu przycisku start na chwilę uruchamia się pompa, po wyłączeniu pompy czas zeruje się i następują trzy sygnały dźwiękowe. Blokada załącza się zaraz po włączeniu pralki (nie prania) i trzyma do jej wyłączenia (chwilę dłużej). Dopiero jak to napisałem uświadomiłem sobie, że blokada powinna załączyć się dopiero po włączeniu prania... przebicie triaka?
  • Pomocny post
    #7 16521863
    peter falk
    Specjalista AGD
    LuDarek napisał:
    przebicie triaka

Na to wygląda.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką Electrolux EWT13620W, która wyświetla błąd E43. Po analizie okazało się, że triak sterujący ryglem działa poprawnie, jednak pralka nie uruchamia się. W trybie serwisowym błąd E43 został potwierdzony, a blokada drzwi działa normalnie. Po wymianie triaka sterującego ryglem pralka zaczęła działać poprawnie, co sugeruje, że pierwotna przyczyna problemu leżała w uszkodzonym triaku. Użytkownik potwierdził, że inne komponenty, takie jak grzałka i moduł, były w dobrym stanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA