logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thunderbird płata figle - Dziwny komunikat "pop3.wp.pl: failed to fetch eml

barteksmrek 12 Cze 2017 21:34 24072 22
REKLAMA
  • #1 16526449
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 223
    Mam taki komunikat po otwarciu Thunderbirda przy próbie ściągnięcia wiadomości.
    "Polecenie RETR nie powiodło się. Błąd pobierania wiadomości. Odpowiedź serwera poczty pop3.wp.pl: failed to fetch eml"
    Czy ktoś może mi poradzić jak zmusić go do ściągania wiadomości?
  • REKLAMA
  • #2 16526459
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    Przez www da się się wejść na skrzynkę pocztową?
  • #3 16526470
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Tak, bez problemu.
  • #4 16526494
    Kasek21
    Poziom 43  
    Najnowsza wersja?

Uruchomienie z wyłączonymi dodatkami coś daje?

Jakieś inne konto pocztowe działa poprawnie na TB?
  • #5 16526498
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    barteksmrek napisał:
    Mam taki komunikat po otwarciu thunderbirda przy próbie ściągnięcia wiadomości.
    "Polecenie RETR nie powiodło się. Błąd pobierania wiadomości. Odpowiedź serwera poczty pop3.wp.pl: failed to fetch eml"
    Czy ktoś może mi poradzić jak zmusić go do ściągania wiadomości?

A działało i się popsuło czy problem masz przy początkowej konfiguracji?
  • #6 16526502
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Kasek mam najnowszą wersje i wszystkie pozostałe konta działają.
    jdubowski popsuło się wczoraj.
    Z wyłączonymi dodatkami to samo
  • REKLAMA
  • #7 16526509
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jeżeli korzystasz z dodatków to jak zachowuje się TB po ich wyłączeniu? (Pomoc -> Uruchom ponownie z wyłączonymi dodatkami).

Skopiuj gdzieś katalog TB i sprawdź czy po usunięciu konta i ponownym jego założeniu w TB sytuacja się naprawi.
  • #8 16526515
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Jaki katalog?
  • #9 16526519
    Kasek21
    Poziom 43  
    Dysk systemowy -> Users -> Nazwa użytkownika -> Roaming -> Thunderbird.
  • #10 16526530
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Nie. Nie działa.

Dodano po 14 [minuty]:

Problem rozwiązany. Teraz pracuje bez problemu. Mogę napisać co było ale czy moderator nie usunie nie wiem. Problemem okazała się jedna wiadomość przy próbie ściągnięcia której wyskakiwał błąd. Po usunięciu tej wiadomości z serwera przez www Thunderbird znów działa super. Czy mam napisać skąd była ta wiadomość to znaczy od kogo???
  • #12 16526597
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Problem z wiadomością. Po jej usunięciu z www TB działa bez problemowo.
  • REKLAMA
  • #14 16526997
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    barteksmrek napisał:
    Problem rozwiązany.

barteksmrek napisał:
    Problemem okazała się jedna wiadomość przy próbie ściągnięcia której wyskakiwał błąd. Po usunięciu tej wiadomości z serwera przez www Thunderbird znów działa super.

EDIT
    Temat odblokowany na prośbę autora.
  • #15 16528566
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Dzięki.
    Dziś przy sprawdzaniu poczty znowu to samo. Nadawca inny. Czy mogą z tym mieć coś wspólnego zabezpieczenia e-maili stosowane przez nadawców? Wczoraj to był Cyfrowy Polsat. Dzisiaj to samo na wiadomości od NBP. Oczywiście reklamy. Dostaję codziennie około 25 wiadomości i wczoraj i dzis tylko jedna sprawiała problem. Komunikat ten sam.
  • REKLAMA
  • #16 16528832
    jdubowski
    barteksmrek napisał:
    Dziś przy sprawdzaniu poczty znowu to samo. Nadawca inny. Czy mogą z tym mieć coś wspólnego zabezpieczenia e-maili stosowane przez nadawców? Wczoraj to był Cyfrowy Polsat. Dzisiaj to samo na wiadomości od NBP. Oczywiście reklamy. Dostaję codziennie około 25 wiadomości i wczoraj i dzis tylko jedna sprawiała problem. Komunikat ten sam.

Trzeba znaleźć regułę rządzącą tym problemem. Spójrz do linku w poście #11 - ustaw parametry NSPR_LOG_MODULES NSPR_LOG_FILE i zobacz jak wygląda log.
  • #17 16530129
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Dzisiaj na ten przykład nie dostałem żadnych reklam od powyżej wymienionych i nie mam problemu. Ale czego szukać?
  • #19 16532321
    barteksmrek
    Poziom 28  
    jdubowski napisał:
    Cech różniących powodujące problem maile od innych.

Czy ty myślisz, że mam na to czas? Żarty. Poprosiłem o radę. Nie zamierzam analizować cech wiadomości, które i tak lądują w koszu. Myślałem, że ktoś pomoże. Tu w UK się pracuje nie analizuje kolego.

Moderowany przez RADU23:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji.

• #20 16532345
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10436
    @barteksmrek skoro tak to zanies komputer do serwisu, zaplac i nie bedziesz musial niczego analizowac.

Ps. Sam tez mam jedno konto na WP + TB i nigdy nie wystapil taki problem!
  • #21 16532639
    jdubowski
    barteksmrek napisał:
    Czy ty myślisz, że mam na to czas?

A widzisz inny sposób na rozwiązanie problemu skoro jest on zależny od treści przychodzącej korespondencji?

barteksmrek napisał:
    Poprosiłem o radę.

I ją otrzymałeś.

barteksmrek napisał:
    Tu w UK się pracuje nie analizuje kolego.

Racja, do pomywania talerzy umiejętności analityczne nie są potrzebne ;)

Kolobos napisał:
    @barteksmrek skoro tak to zanies komputer do serwisu, zaplac i nie bedziesz musial niczego analizowac.

Ja mam jeszcze radykalniejsze rozwiązanie - przerzuć się na pocztę z trąbką (Royal Mail). ;)
    Mniej radykalne - zmień program pocztowy, najlepiej na jakiś produkt płatny ze wsparciem.
  • #22 16533423
    barteksmrek
    Poziom 28  
    jdubowski napisał:
    do pomywania talerzy

Fajny dowcip. Według kolegi wszyscy pracujący w UK to pomywacze. Nie dziwie się, że wychodzimy z unii. Na razie jest spokój z TB.

Dodano po 1 [minuty]:

Kolobos napisał:

Ot i porada cenna.
  • #23 17067370
    RemigiuszBach
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    U mnie jest jeszcze gorzej, na jednym z kont w firmie (domena home) już na poziomie serwera zapętliła się jakaś wiadomość, która mimo przenoszenia/usuwania co chwilę wraca i jest przekreślona, czyli sam temat się wyświetla ale zawartość już nie bo błąd serwera. Co ciekawe przychodzi z tej samej domeny, z jednego konta, które sam utworzyłem. Czyli sam Thunderbird pewnie jest dobrze ustawiony, to tamto konto ma jakiś problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z programem Thunderbird, który wyświetlał komunikat o błędzie podczas pobierania wiadomości z serwera POP3 wp.pl. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia wersji oprogramowania, wyłączenia dodatków oraz ponownego założenia konta, okazało się, że problem był spowodowany jedną wiadomością, która powodowała błąd. Po jej usunięciu z serwera przez interfejs webowy, Thunderbird zaczął działać poprawnie. Użytkownik zauważył, że problem może się powtarzać z innymi wiadomościami, co sugeruje, że mogą być związane z zabezpieczeniami e-maili stosowanymi przez nadawców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA